Makarony świata

Okładka książki Makarony świata Beata Pawlikowska
Okładka książki Makarony świata
Beata Pawlikowska Wydawnictwo: Edipresse kulinaria, przepisy kulinarne
352 str. 5 godz. 52 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Edipresse
Data wydania:
2019-10-16
Data 1. wyd. pol.:
2019-10-16
Liczba stron:
352
Czas czytania
5 godz. 52 min.
Język:
polski
ISBN:
9788381640398
Średnia ocen

7,3 7,3 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,3 / 10
19 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
774
772

Na półkach:

"Tajemnicza sprawa. Niektórzy twierdzą, że makaron został wynaleziony w Chinach mniej więcej cztery tysiące lat temu."

Znana podróżniczka Beata Pawlikowska obok obrazowych opowieści o miejscach, w których była dostarcza nam pełnych emocji i pasji książek o jedzeniu, jakiego miała okazję skosztować w każdym z nich. I nie byłoby w tym nic zadziwiającego, gdyby nie to, że każda taka wyprawa obfituje w mnóstwo różnorodnych doświadczeń i smaków. Tym razem otrzymujemy kulinarne inspiracje makaronowe. W ponad 70 autorskich przepisach jest wszystko to, co powinno być: nawiązanie do miejsca, z którego pochodzi, smak, aromat i wyjątkowość.

Na początku otrzymujemy historię samego makaronu, następnie śladami autorki przemierzamy różnorodne kontynenty, by poddać się fascynacji przepisów. Jednym z elementów, jakie wyróżnia ów publikację jest niesamowicie wciągająca treść zawierająca mnóstwo ciekawostek, wskazówek oraz bogata szata graficzna. Czy wiedzieliście, że z makaron można wykorzystać nawet do koktajli? Tak przygotowuje się je wraz z lodami na Sri Lance. A wiecie, czego dotyczy gotowanie według filozofii pięciu przemian? Na słodko, słono, egzotycznie i tradycyjnie. Klasycznie ale eksperymentalnie. Makaron na wiele różnorodnych sposobów. Wyprawa w najbardziej odległe zakątki świata.




Książka nie tylko kusi cudowną okładką, ale przede wszystkim inspiruje do tego, by próbować czegoś nowego, zaskakującego, poznawać smaki na nowo, otwierać się na kulturę smaków i zapachów. Szczerze i bardzo polecam!

http://nietypowerecenzje.blogspot.com/2019/10/makarony-swiata-beata-pawlikowska.html

"Tajemnicza sprawa. Niektórzy twierdzą, że makaron został wynaleziony w Chinach mniej więcej cztery tysiące lat temu."

Znana podróżniczka Beata Pawlikowska obok obrazowych opowieści o miejscach, w których była dostarcza nam pełnych emocji i pasji książek o jedzeniu, jakiego miała okazję skosztować w każdym z nich. I nie byłoby w tym nic zadziwiającego, gdyby nie to, że...

więcej Pokaż mimo to

avatar
478
473

Na półkach:

Dzięki @edipresseksiazki i @beata.pawlikowska mamy okazję wyruszyć w kulinarną podróż dookoła Świata, gdzie dowiemy się wszystkiego od a do z jeśli chodzi o makarony! znajdziemy tutaj ponad 70 ŁATWYCH przepisów na potrawy z makaronem! są szybkie w przyrządzeniu a bardzo smaczne! część z nich miałam możliwość skosztować we Włoszech, dlatego też nadzwyczaj przyjemnie wspominam tamtejsze wakacje 😆 a tak swoją drogą, wiecie o tym, że makaron towarzyszy ludziom od ponad 4000 lat?! 🤯

Dzięki @edipresseksiazki i @beata.pawlikowska mamy okazję wyruszyć w kulinarną podróż dookoła Świata, gdzie dowiemy się wszystkiego od a do z jeśli chodzi o makarony! znajdziemy tutaj ponad 70 ŁATWYCH przepisów na potrawy z makaronem! są szybkie w przyrządzeniu a bardzo smaczne! część z nich miałam możliwość skosztować we Włoszech, dlatego też nadzwyczaj przyjemnie...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1787
1453

Na półkach:

Mogę wam śmiało polecić tę pozycje jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o makaronach, ich rodzajach, krajach pochodzenia. Możecie też nauczyć się jak idealnie je przyprawiać, co pasuje do danej potrawy, możecie poznać różne nieoczywiste smaki. Ja osobiście na wiele z nich pewnie nie postawiłabym sama, ale dzięki tym przepisom zaryzykuję, bo wiem, że może powstać z tego przepyszne danie, a jeśli chodzi o makarony- to zjem wszystko 😍🤗
Grafika i wydanie tej książki jest przepiękne. Gwarantuje wam, że jak tylko spójrzcie na zdjęcia tych potraw to od razu będziecie chcieli ich skosztować 😊

Mogę wam śmiało polecić tę pozycje jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o makaronach, ich rodzajach, krajach pochodzenia. Możecie też nauczyć się jak idealnie je przyprawiać, co pasuje do danej potrawy, możecie poznać różne nieoczywiste smaki. Ja osobiście na wiele z nich pewnie nie postawiłabym sama, ale dzięki tym przepisom zaryzykuję, bo wiem, że może powstać z tego...

więcej Pokaż mimo to

avatar
275
270

Na półkach: , ,

Recenzja pochodzi z bloga https://blurppp.com/blog/beata-pawlikowska-makarony-swiata/
Beata Pawlikowska to postać niemalże renesansowa, w jej CV obok określenia podróżniczka z pewnością znalazłoby się również: fotografka, dziennikarka radiowa i telewizyjna i oczywiście pisarka. Spektrum jej zainteresowań pisarskich jest olbrzymie, od reportaży przez poradniki językowe aż po publikacja motywująco-kołczingowe. A teraz to tej listy trzeba jeszcze dopisać – kulinaria. Teraz do tej listy książek kucharskich jej autorstwa trzeba dopisać kolejną pozycje, wszystko za sprawą niedawno wydanej przez Edipresse bogato ilustrowanej pozycji „Makarony świata”.
Jak już na wstępie informuje nas wydawca w książce znajdziemy ponad 70 autorskich przepisów na wegetariańskie dania bazujące na makaronach. Zaś jak sugeruje tytuł są to dania pochodzące z różnych tradycji kulinarnych. Z tym, że nie do końca tak jest. Otóż tym co jest kluczem do tego wydawnictwa to stwierdzenie „inspirowanych”.
Beata Pawlikowska nie prezentuje bowiem dań kuchni wietnamskiej, chińskiej, tajskiej czy amerykańskiej. W zamian pokazuje nam swoje autorskie wariacje na temat tamtejszych potraw. To troszkę tak jak jest z orientalnymi restauracjami w Polsce. Kiedy dostępne tam dania porównamy z jej odpowiednikiem w kraju pochodzenia okaże się, że zawartość talerza smakuje a często i wygląda inaczej.
Pytanie brzmi w takim razie czy to dobrze czy źle. Już odpowiadam – zdecydowanie dobrze i to z dwóch przynajmniej powodów. Pierwszym jest dostępność składników. Choć lubię kuchenne wyzwania to czasami, zwykle w wypadku kuchni dalekiego wschodu, zebranie wszystkich składników kosztuje majątek i wymaga sporo zachodu. Te wszystkie sosy, pasty, przyprawy. Nawet jak uda się je gdzieś wypatrzeć, to najczęściej w dużych opakowaniach a przepis wymaga użycia łyżeczki albo szczypty.
Druga, pewnie ważniejsza, to kwestia smaku. Choć jestem bardzo otwarty na nowe doznania kulinarne, to jednak na co dzień lubię pozostawać w pewnej strefie kulinarnego komfortu. A mówiąc inaczej nie oczekuje smaków dla mnie zupełnie nieznanych czy też ekstremalnych. Tym bardziej, że z tego co moje podniebienie zna można zbudować dania zaskakujące i pyszne.
I właśnie takie przepisy zawierają „Makarony świata”. Autorka zainspirowana kuchnią lokalną miejsc bliższych i dalszych, w oparciu o „oswojone” produkty pokazuje przepisy na dania świeże, zaskakujące, odkrywcze i często wprost egzotyczne. Nie boi się przy tym łamania pewnych zasad i mieszania kulinarnych tradycji. Dla przykładu do słynnej wietnamskiej zupy z ciecierzycy dodaje typowy dla kuchni japońskiej makaron gryczany ( w oryginalnym przepisie jest to makaron ryżowy).
Koleją rzeczą, za która trzeba pochwalić wybór dań to ich prostota. Żeby wyczarować te kulinarne perełki nie trzeba znajomości zaawansowanych technik kulinarnych. Co równie ważne, większość dań przygotujecie w mniej więcej pół godziny. W naszym zabieganym i zbyt szybkim świecie to ważne. Autorka zresztą zdaje sobie z tego sprawę i każdemu przepisowy towarzyszy informacja o czasie jaki na niego potrzebujemy.
Każdy przepis ma oczywiście odpowiednia ilustracje, a kolejne rozdziały nazwane po krajach w których autorka szukała inspiracji opatrzono mini wstępem charakteryzującym tamtejsza tradycję kulinarną. Zaś same przepisy są napisane jasno, czytelnie, przejrzyście. Nic tylko brać się za gotowanie. Efekty z pewnością będą pyszne.
„Makarony świata” to jedna z tych pozycji, które pomogą wam w przygotowaniu, szybkich, smacznych i efektownych dań na lunch, obiad i ciepłą kolację. I o dziwo, nawet takiemu zaprzysiężonemu mięsożercy jak mi, nie przeszkadzało, że w stu procentach są to dania wegetariańskie. Bo liczy się smak a nie składniki. A smaku w tej książce jest aż nadto, to też bardzo wam te pozycję POLECAM.

Recenzja pochodzi z bloga https://blurppp.com/blog/beata-pawlikowska-makarony-swiata/
Beata Pawlikowska to postać niemalże renesansowa, w jej CV obok określenia podróżniczka z pewnością znalazłoby się również: fotografka, dziennikarka radiowa i telewizyjna i oczywiście pisarka. Spektrum jej zainteresowań pisarskich jest olbrzymie, od reportaży przez poradniki językowe aż po...

więcej Pokaż mimo to

avatar
992
988

Na półkach:

O tym, że z wielką przyjemnością sięgam po wszelkie książki kucharskie, chyba już dobrze wiecie. Tym razem w moje ręce wpadły "Makarony świata" i przepisy od Pani Beaty Pawlikowskiej.

Byłam ciekawa jakie smakołyki ma do zaproponowania Podróżniczka. Z wielką chęcią eksperymentuję i urozmaicam codzienność w naszej rodzinnej kuchni. Jestem pod wrażeniem, że składniki, które zostały użyte do wykonania dań nie są jakieś wyszukane i ciężko dostępne. W zasadzie każdy z nich możemy bez problemu kupić w sklepie i zacząć eksperymentowanie.

W tej pozycji poza przepisami, znajdziemy również świetne opowieści z życia, ale również nie brakuje ciekawostek na temat gościa głównego - makaronu!

ciąg dalszy: https://zaczytana-aniaa.blogspot.com/2019/10/makorony-swiata-beata-pawlikowska.html

O tym, że z wielką przyjemnością sięgam po wszelkie książki kucharskie, chyba już dobrze wiecie. Tym razem w moje ręce wpadły "Makarony świata" i przepisy od Pani Beaty Pawlikowskiej.

Byłam ciekawa jakie smakołyki ma do zaproponowania Podróżniczka. Z wielką chęcią eksperymentuję i urozmaicam codzienność w naszej rodzinnej kuchni. Jestem pod wrażeniem, że składniki, które...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1125
1067

Na półkach:

Makarony świata, czyli kulinarna podróż dookoła świata – recenzja przedpremierowa

„… Japonia może się Europejczykom kojarzyć jako kraj ryżu i zielonej herbaty, ale makaron jest tam równie ważny i często spotykany … Idea makaronu dotarła do Japonii z Chin …”

Każda podróż uczy czegoś nowego. To nie tylko ciekawe miejsca, ale i potrawy charakterystyczne dla danego regionu. Tym razem Beata Pawlikowska skupia się na makaronach. Publikacja zawiera ponad siedemdziesiąt autorskich przepisów. Czytelnik przeniesie się nie tylko w ciekawe zakątki świata, ale pozna historię i rodzaje makaronu. Moja mama uważa, że jest on w kuchni nieodzowny i można przygotować z niego wiele dań.

Beata Pawlikowska to podróżniczka i dziennikarka, która nie boi się wyzwań. Na swoim koncie ma wiele ciekawych książek. Wiecie, że najbardziej lubię „Śniadania świata”, ale i książki motywacyjne. Teraz po lekturze zamierzam wejść do kuchni ;-) Czasami mam takie porywy ;-)

Na mapie podróży jest Birma, Brazylia, Chiny, Filipiny, Hawaje, Hongkong, Indie, Indonezja, Japonia, Kambodża, Korea, Niemcy, Peru, Polska, Sri Lanka, Tajlandia, Tybet, USA, Wielka Brytania, Wietnam i oczywiście Włochy. Niektórzy wszak twierdzą, że makaron został wynaleziony w Chinach mniej więcej cztery tysiące lat temu. Z Chin trafił do Japonii i Korei, później także do innych krajów azjatyckich. Do Europy został przywieziony przez weneckiego podróżnika Marco Polo w XIII wieku. Teorii jest wiele. Najbardziej popularnymi odmianami makaronu jest makaron: pszenny, gryczany, ryżowy, sojowy, czy błyskawiczny.

Pisarka stara się jeść tylko rzeczy naturalne i nieprzetworzone. Ale czy makaron tak do końca może być zdrowy? Autorka zgłębiła temat i odkryła, że TAK ;-) Wyszczególnione zostały przepisy te, zdrowe i pełnowartościowe.

Kiedy pytają zazwyczaj o makarony w teleturniejach wyszczególnione zostają jego odmiany: penne, tagliatelle, farfalle, czy gnocchi, czyli małe okrągłe kluseczki. Publikacja uzupełniona jest kolorowymi fotografiami. Makaron Długowieczności zaś podawany jest w Chinach, a tybetańska zupa thukpa z ręcznie robionymi kluskami.

Najbardziej jednak chyba podobają mi się plantacje makaronu. Zdjęcia w książce są bajkowe. W latach pięćdziesiątych w Wielkiej Brytanii włoski makaron spaghetti był towarem raczej luksusowym i można go było kupić głównie jako gotowe danie z sosem pomidorowym w puszce. Moim zdaniem ciekawym przepisem jest: krem pomidorowy z makaronem i sezamem, makaron z bakłażanem i pomidorami, czy z pieczarkami i czosnkiem. Na słodko ciekawym przepisem jest migdałowy makaron z rodzynkami. Przyznam szczerze, że urzekły mnie fotografie z Tajlandii i Wietnamu.

Gorąco polecam książkę, gdzie po raz kolejny pisarka daje przecinkom artystyczną wolność. Patronat medialny objęło Radio Kolor 103 FM.

Katarzyna Żarska
http://zarska18.blogspot.com/

Wydawnictwo: EDIPRESSE KSIĄŻKI
Projekt okładki: Beata Pawlikowska i Maciej Szymanowicz
Premiera: 16.10.2019r.
Oprawa: miękka
Liczba stron: 288
(nowość wydawnicza)

Makarony świata, czyli kulinarna podróż dookoła świata – recenzja przedpremierowa

„… Japonia może się Europejczykom kojarzyć jako kraj ryżu i zielonej herbaty, ale makaron jest tam równie ważny i często spotykany … Idea makaronu dotarła do Japonii z Chin …”

Każda podróż uczy czegoś nowego. To nie tylko ciekawe miejsca, ale i potrawy charakterystyczne dla danego regionu....

więcej Pokaż mimo to

avatar
637
565

Na półkach:

Dziś przychodzę do was z książką kulinarna od @edipresseksiazki Pani @beata.pawlikowska !
Po pierwsze, nie wiem dlaczego ale ta okładka tam mega kojarzy mi się że świętami 😅 chyba przez ten intensywny czerwony kolor 😅.
Po drugie, znajdziemy w niej wiele wszelakich potraw, których głównym składnikiem jest makaron różnego rodzaju. Autorka zabiera nas w podróż dookoła świata. Przepisy są mega proste i szybkie, niektóre mają w sobie takie połączenia składników, że byłam aż zaskoczona, że tak można jeść z w dodatku smacznie! Oczywiście przetestowałam jeden z przepisów, którym był szybki makaron z pomidorowym sosem. Mega pysznie i faktycznie mega szybko. Największym plusem tego dania jest to, że podstawowym składnikiem jest domowy przecier pomidorowy, którego u mnie pod dostatkiem. Potwierdzam, wyszło przepysznie 😊, ale jako fan sera, przy następnym pichceniu koniecznie go dodam. Tak też polecam wam bardzo gorąco te książkę, a uwierzcie mi, że stanie przy garach stanie się dla was przyjemnością i w dodatku, w swojej domowej kuchni doznancie wypróbowania potraw z całego świata. Tak, bez ruszania czterech liter 😅.
Jeszcze raz bardzo dziękuję @edipresseksiazki za egzemplarz, książka nadal będzie w użytku, bo jest w niej sporo ciekawych przepisów, które chcę przetestować 😊.

Dziś przychodzę do was z książką kulinarna od @edipresseksiazki Pani @beata.pawlikowska !
Po pierwsze, nie wiem dlaczego ale ta okładka tam mega kojarzy mi się że świętami 😅 chyba przez ten intensywny czerwony kolor 😅.
Po drugie, znajdziemy w niej wiele wszelakich potraw, których głównym składnikiem jest makaron różnego rodzaju. Autorka zabiera nas w podróż dookoła świata....

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    28
  • Przeczytane
    20
  • Posiadam
    9
  • 52 KSIĄŻKI - 2022
    1
  • Ulubione
    1
  • Wishlist
    1
  • Kulinaria i Zioła
    1
  • Autor: Beata Pawlikowska
    1
  • ♥ Biblioteczka domowa
    1
  • Pawlikowska B.
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Makarony świata


Podobne książki

Przeczytaj także