Horyzont

- Sine Qua Non
- 2019-09-18
- 2019-09-18
- literatura polska samotność poszukiwanie sensu życia powieść obyczajowa trauma
- Inne
Czasami prawda rozciąga się daleko za horyzont.
Jałowe lata bez wschodów i zachodów słońca. Wspomnienia jak burza piaskowa, jak skrzypienie desek w starym domu. Smugi przeszłości płytko pod skórą. Gry komputerowe i bułgarski rap.
Maniek i Zuza mieszkają po sąsiedzku na warszawskim Mokotowie. On, były saper, próbuje spisać wspomnienia z misji w Afganistanie, mając nadzieję wreszcie stamtąd wrócić. Ona, dziecko pokolenia Y, uczy się żyć na własny rachunek i mimowolnie zatraca się w rodzinnej tajemnicy. Choć z pozoru nic ich nie łączy, ciążą ku sobie, niezdolni i niechętni do pielęgnowania więzi z otoczeniem.
Nowa książka Jakuba Małeckiego to zaskakująca opowieść o tęsknocie, przyjaźni i odwadze. O konfrontacji z zadrą – własną i cudzą. O próbach znalezienia właściwej wersji siebie.
Oficjalne recenzje
Za horyzontem życia
Mariusz Małecki powrócił z misji w Afganistanie jako 36-letni weteran – niedoceniany bohater, wydmuszka człowieka, którym był kiedyś. Zespół stresu pourazowego sprawia, że nie potrafi już porozumieć się z rodziną, że nigdzie nie znajduje dla siebie miejsca. Może tylko wieczorne picie z Zuzą przy dźwiękach bułgarskiego rapu nadaje jego życiu jakiś sens. To i książka, którą zobowiązał się napisać, a której nie potrafi nawet zacząć – bo nie ma słów na opisanie okropieństw wojny, która złamała mu życie.
Opisując „Horyzont” Jakuba Małeckiego, trzeba bardzo uważać, żeby nie zdradzić zbyt wiele. Fragmenty powieści układają się w spójny obraz stopniowo, w doskonale odmierzonym tempie, rozdział po rozdziale. Nie ma pośpiechu: Małecki z doskonałym wyczuciem znajduje odpowiedni moment i odpowiednie słowa na opisanie każdego wydarzenia, na uzupełnienie luk i połączenie przeszłości i teraźniejszości bohaterów w spójną całość. Choć temat jest trudny, autor unika wpadania w pompatyczny ton, użalania się i zbędnego patosu. Wystarczą proste, trafiające w sedno zdania i odrobina ironii, zdejmująca nieco ciężaru z opisywanych wydarzeń, w których szara codzienność przeplata się z brutalnością wojny.
„Horyzont” to historia opowiadana na przemian przez dwoje bohaterów zmagających się z przeszłością. Mariusz mówi o wojnie, a Zuza o swoich próbach odkrycia okoliczności śmierci matki. Obojgu przeszłość nie pozwala iść naprzód, ale mimo swojego zagubienia są gotowi wspierać się nawzajem. Trzeba przyznać, że opowieść Mariusza jest głębsza i ciekawsza, podczas gdy problemy Zuzy wydają się przy nim błahe i nadmiernie rozdmuchane. Mimo wszystko ta zmiana perspektywy i specyficzna relacja między bohaterami korzystnie wpływa na zachowanie w powieści pewnej równowagi. Ciekawy jest też motyw pisanej przez bohatera książki-w-książce oraz przewrotna gra imionami i nazwiskami, prowadząca do przełamania granicy między powieścią a rzeczywistością.
Najnowszą powieść Jakuba Małeckiego wyróżnia znakomicie wyważony styl, pozornie prosty, ale uderzający w najczulsze struny. Należy też docenić sięgnięcie po motyw PTSD, rzadko poruszany w polskiej literaturze. Końcowe podziękowania dowodzą, że Małecki przygotowywał się do napisania tej powieści inaczej niż do poprzednich i wyszedł poza swoją strefę komfortu. Dzięki temu jego proza pozostaje świeża i prawdziwa, „nieodgrzewana”, nadal zaskakująca i angażująca czytelnika za każdym razem na nowe sposoby.
Agnieszka Kruk
- 6 474
- 3 267
Bardzo polecam. Póki co dla mnie najlepsza książka Małeckiego.
Bardzo polecam. Póki co dla mnie najlepsza książka Małeckiego.
Pokaż mimo toAch, co to była za książka! Zrobiła na mnie ogromne wrażenie, wstrząsnęła mną, skłoniła do refleksji. Perfekcyjny język, bogaty, różnorodny. Historia jednego z głównych bohaterów niesamowita. Nie mam nic więcej do dodania.
Pokaż mimo toChyba większość z nas - moli książkowych - kojarzy Małeckiego. Dla mnie to było pierwsze spotkanie z tym autorem, i do tego bardzo pozytywne! W przeszłości wzbraniałam się przed czytaniem polskiej literatury, zupełnie nie wiem czemu, bo po przeczytaniu „Horyzontu” chcę więcej. Opisy przeżyć Mańka w Afganistanie są tragiczne, ale czasem nie brakuje im humoru. Doskonale poznajemy bohaterów. Oboje zaplątani w przeszłości próbują zbudować sobie przyszłość. Miejsce akcji to Warszawa, moje miasto, dzięki czemu jeszcze bardziej wczułam się w tą historię. Mam już inne książki Małeckiego, które na pewno przeczytam!
Chyba większość z nas - moli książkowych - kojarzy Małeckiego. Dla mnie to było pierwsze spotkanie z tym autorem, i do tego bardzo pozytywne! W przeszłości wzbraniałam się przed czytaniem polskiej literatury, zupełnie nie wiem czemu, bo po przeczytaniu „Horyzontu” chcę więcej. Opisy przeżyć Mańka w Afganistanie są tragiczne, ale czasem nie brakuje im humoru. Doskonale...
więcej Pokaż mimo toJak się to robi, że się umie pisać w taki sposób?! Myślę, że o czym by Małecki nie napisał, byłoby to fantastyczne
Pokaż mimo toTo moje pierwsze spotkanie z tym autorem, i przyznaję że całkiem udane. Nie należy się jednak spodziewać większych fajerwerków, czy głębokich życiowych przemyśleń i mądrości. Ot zwykłe życiowe historie, które mogą się dziać u sąsiadów w bloku za ścianą. Ale całość zgrabnie napisana prostym, niewydumanym językiem. Po prostu dobrze się czyta. Na pewno sięgnę po kolejne, bo jak czytam w opiniach to podobno jedna z gorszych pozycji, więc może być jeszcze lepiej.
To moje pierwsze spotkanie z tym autorem, i przyznaję że całkiem udane. Nie należy się jednak spodziewać większych fajerwerków, czy głębokich życiowych przemyśleń i mądrości. Ot zwykłe życiowe historie, które mogą się dziać u sąsiadów w bloku za ścianą. Ale całość zgrabnie napisana prostym, niewydumanym językiem. Po prostu dobrze się czyta. Na pewno sięgnę po kolejne, bo...
więcej Pokaż mimo toNie sposób zliczyć pozytywnych opinii na temat książek Jakuba Małeckiego. To pisarz, który jak żaden inny potrafi opowiadać historie, które mogłyby przytrafić każdemu z nas: zanurzone w szarej codzienności, naznaczone prozą życia jednak piękne w swej prostocie. Ja również zaliczam się do fanów tego autora. Niezmiennie zachwyca mnie jego wrażliwość, liryzm i wirtuozerska wręcz umiejętność posługiwania się słowem.
Lektura każdej kolejnej książki Jakuba Małeckiego to dla mnie uczta intelektualna. Nie inaczej było kiedy sięgnęłam po "Horyzont", opowieść o braterstwie, przyjaźni i życiu w cieniu tragedii, o której nie da się zapomnieć.
Bohater tej opowieści to weteran wojenny, który z misji w Afganistanie wrócił do kraju nie glorii chwały ale w ciszy i zapomnieniu. Cierpi na zespół stresu pourazowego, uciekając przed traumatycznymi wspomnieniami w samotność. W zaciszu swojego mieszkania słucha bułgarskiego rapu, gra w gry komputerowe i stara się napisać książkę, w której opowiedziałby swoją wojenną historię. Historię, która daleka jest od opowieści o chwale, męstwie i odwadze. Idzie mu to jednak niezwykle trudno, bo skonfrontowanie się z prawdą jest bolesne. Jednak tylko prawda może go wyzwolić.
Z marazmu w którym tkwi Mariusz próbuje wyciągnąć go młoda sąsiadka, zagubiona w wielkim mieście dziewczyna, która na progu dorosłości zmaga się z własną przeszłością. Tajemnica związana ze śmiercią matki nie pozwala jej iść naprzód, trzyma Zuzę w pułapce przeszłości.
Jak dwójka ślepców podtrzymujących się nawzajem ta dwójka próbuje stawiać nieśmiałe kroki w kierunku lepszego jutra, kiedy to poczują, że mogą pójść naprzód zostawiając to co było za sobą.
"Horyzont" to powieść, która każe czytelnikowi zmierzyć się z niezwykle trudną tematyką, ukazując w pełni okrucieństwo wojny i jej konsekwencje, które ciągną się długo po zakończeniu działań zbrojnych. Zaciera się granica między zwycięzcami a przegranymi bo ofiary są po obu stronach. To historia, której przesłanie będzie aktualne jeszcze długo. Polecam!
Nie sposób zliczyć pozytywnych opinii na temat książek Jakuba Małeckiego. To pisarz, który jak żaden inny potrafi opowiadać historie, które mogłyby przytrafić każdemu z nas: zanurzone w szarej codzienności, naznaczone prozą życia jednak piękne w swej prostocie. Ja również zaliczam się do fanów tego autora. Niezmiennie zachwyca mnie jego wrażliwość, liryzm i wirtuozerska...
więcej Pokaż mimo toBiegnie się przez tą książkę jak przez trzymający w napięciu kryminał. Jednak na tle Dygotu, Śladów czy Rdzy ta książka wypada słabo. Może gdyby to była moja pierwsza książka Jakuba Małeckiego odebrałabym ją inaczej.
Pokaż mimo toZ wszystkich książek autora ta przypadła mi najmniej do gustu.
Z wszystkich książek autora ta przypadła mi najmniej do gustu.
Pokaż mimo toJedna z niewielu książek w mojej czytelniczej historii, którą przeczytałam za jednym posiedzeniem. Wciągnęła mnie totalnie i ciężko określić czemu. Czy to bohaterowie, czy to język Małeckiego, czy przeplatanie się historii, zmiana narracji? Chyba te wszystkie elementy, które złożył w całość Małecki dały niezwykły efekt. Chylę czoła, a to dopiero moje pierwsze spotkanie z tym autorem. Już się nie mogę doczekać cóż jeszcze przede mną!
Jedna z niewielu książek w mojej czytelniczej historii, którą przeczytałam za jednym posiedzeniem. Wciągnęła mnie totalnie i ciężko określić czemu. Czy to bohaterowie, czy to język Małeckiego, czy przeplatanie się historii, zmiana narracji? Chyba te wszystkie elementy, które złożył w całość Małecki dały niezwykły efekt. Chylę czoła, a to dopiero moje pierwsze spotkanie z...
więcej Pokaż mimo toKażdy ma swój horyzont
Każdy ma swój horyzont