Szpagat w pionie. W drodze przez Indie

Okładka książki Szpagat w pionie. W drodze przez Indie autora Maciej Wesołowski, 9788361808602
Okładka książki Szpagat w pionie. W drodze przez Indie

Kup Szpagat w pionie. W drodze przez Indie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Szpagat w pionie. W drodze przez Indie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szpagat w pionie. W drodze przez Indie

Przesłuchane.

Migawki z Indii. Napisane ze swadą. Ciekawe, ukazujące rozwarstwienie społeczeństwa i duże zróżnicowanie kraju. Bezsprzecznie dużo interesujących informacji.

Problem w tym, że albo było to chaotyczne albo nie do końca odnalazłem się w słuchaniu tak poszatkowanego reportażu. Chyba wolę jak podróżnik przeprowadza czytelnika od punktu A do B, a następnie C.

Tu jest o kobiecie z Kalkuty, potem o The Beatles, potem gdzieś zupełnie gdzie indziej. Za chwilę autochton opowiada jakąś długo cytowaną historię. Nie mogłem się w tym połapać.

Przeskokami i swadą trochę przypomina Hugo-Badera, rozmowami z różnymi ludźmi trochę przegadanego Cejrowskiego. To zaleta? Zależy dla kogo.

Nie do końca dla mnie, ale na pewno jest to reportaż, który wzbogaca i może się podobać.

Mocne 6.

Przesłuchane.

Problem w tym, że albo było to chaotyczne albo nie do końca odnalazłem się w słuchaniu tak poszatkowanego reportażu. Chyba wolę jak podróżnik przeprowadza czytelnika od punktu A do B, a następnie...

Dawno nie spotkałam tak rzetelnie napisanego reportażu. Język, styl, opisy miejsc pozwalają czytelnikowi odczuwać Indie każdym zmysłem. Pierwszy raz podążałam za słowami autora weryfikując wszystkie( a było ich sporo) polecenia literatury jak „ Zawsze piękne”, filmów jak „Trzej idioci”, muzyki skomponowanej przez A.R. Rahman czy postaci kina jak Kareena Kapoor czy wielokrotnie wspominamy Shah Rukh Khan.
W reportażu czytelnik wędruje pieszo, jeździ pociągami czy rikszami przez całe Indie. Bardzo profesjonalny sposób prowadzenia wywiadów przez pana Macieja, z dużym szacunkiem do rozmówcy. Cała książka pokazuje blaski i cienie różnorodnych i kolorowych Indii. Czytelnikowi udziela się fascynacja a po zakończeniu tęsknota za tym wyjątkowym krajem.
Jeśli nie byłeś w Indiach - przeczytaj, zakochasz się.
Jeśli już tam byłeś - przeczytaj, cudownie pobudzisz wspomnienia.

#WyzwanieLC 2023 Paździenik
Przeczytana po poleceniu przez Martynę Wojciechowską

Niezwykle barwny, ciekawie napisany, pełen wnikliwych obserwacji reportaż.

Niezwykle barwny, ciekawie napisany, pełen wnikliwych obserwacji reportaż.

281 użytkowników ma tytuł Szpagat w pionie. W drodze przez Indie na półkach głównych
59 użytkowników ma tytuł Szpagat w pionie. W drodze przez Indie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Szpagat w pionie. W drodze przez Indie

Okładka książki Warszawa nocą Robert Mordal, Maciej Wesołowski