Berlin. Miasto światła

- 2018-10-17
- 2018-10-17
- Wojciech Góralczyk
- Berlin faszyzm
Fascynujące zakończenie powstającej blisko dwadzieścia lat trylogii, śledzącej losy mieszkańców Berlina w czasach, gdy naziści zdobywali władzę.
Trzeci i ostatni akt historycznego komiksu o Republice Weimarskiej zaczyna się od przybycia Hitlera do Berlina. Narodowi Socjaliści już kontrolują parlament, a społeczeństwo jest coraz bardziej podzielone. Jason Lutes za pomocą powiązanych historii niewielkiej grupy niemieckich obywateli koncentruje się na tym, by pokazać jak rosnący w siłę faszyzm może łatwo zastąpić demokrację. Syci bogacze, naiwna burżuazja i walczące o przetrwanie niższe klasy – wszyscy mają nadzieję, że ich życie zorganizuje i nada mu sens, któraś z walczących politycznych frakcji. Ale pośród ciągle podsycanych konfliktów i pogłębiających się różnic nie ma miejsca na spokojny dialog. Jest za to miejsce na ekstremizm.
Przerażająco aktualny i mistrzowsko opowiedziany „Berlin” jest uznawany za jedno z najwybitniejszych osiągnięć komiksowego medium.
Zbiorczo trzy tomy.
Niedosyt wynika z faktu zakończenia opowieści w tym momencie i z dosyć niemrawego finału-groze budzi wiedza czytelnika o konsekwencji tych wydarzeń, ale jakoś mi zabrakło większych emocji. Plus niektóre wątki mniej zajmujące (zespół muzyczny).
Graficznie bez zarzutu - bardzo pasuje i znakomicie oddaje klimat tamtych czasów.
Warto przeczytać, choć w moim odczuciu do arcydzieła jednak trochę brakuje.
Chciałoby się więcej poczytac tego typu historii - może z większym rozmachem i szerszym tłem?
Zbiorczo trzy tomy.
więcej Pokaż mimo toCiekawe, pokazujące całą plejade postaci i przekrój społeczeństwa Berlina epoki republiki. Kryzys, niepokoje społeczne, upadek obyczajów, ogromne rozwarstwienie społeczne, polityka i nadciągająca burza, która zmieni oblicze miasta i świata.
Dużo więcej można zrozumieć o przyczynach i przebiegu wydarzeń, które 10 lat później doprowadzą do wojny....
Lutes spina wątki i zostawia nas samych tuż przed wybuchem. To wielka historia ukazana z perspektywy zwykłych ludzi. Zadziwia rozpiętośc przedsięwzięcia, chęć ukazania różnych perspektyw i złożoności postaw. No i warsztat autora - uświadomiłem sobie jakim trzeba być mistrzem, by taki temat tak kapitalnie rozrysować, nie przesadzadzić z nadmiarem tekstu (co z pewnością kusiło), grać niedopowiedzaniami czy niemymi kadrami. Ta oszczędnośc formy z jednoczesnym wrażeniem kompletności to coś, za co należą się najwyższe słowa uznania. Przeczytajcie koniecznie.
więcej Pokaż mimo toJak napisałby Thomas Eliot, trylogia Berlin kończy się „nie hukiem, a skomleniem”. Autor postępuje wbrew oczekiwaniom czytelnika i budowane przez 20 lat napięcie, które dosłownie mogło wybuchnąć, jak balon przebity igłą, zostaje zwyczajnie spuszczone. Kulminacyjne momenty rozgrywają się spokojnie i bez pośpiechu, decyzja głównej bohaterki Marthe, znacząca niewiele w kontekście całej historii, jest dla Lutesa równie ważna a może ważniejsza od przełomowego przejęcia władzy przez nazistów. Coś się kończy i coś się zaczyna, ale koszmar który się zacznie na razie zostanie przyćmiony parą z odjeżdżającego pociągu. Rozegrane to jest perfekcyjnie i robi piorunujące wrażenie. Gwarantuję że ostatnie kadry tej historii przyprawią was o ciarki.
Kończy więc Lutes Berlin z ogromną dojrzałością i wyczuciem, w nieoczywisty sposób skłania do refleksji. Zarówno bohaterowie tego dramatu, jak i samo miasto, które niejako odzwierciedla sytuację ówczesnych Niemiec, stają w rozkroku. W powietrzu unosi się groza, ale jest to groza niemal niewyczuwalna, doskonale skryta w atmosferze ciepłego, słonecznego dnia. Przewrotnie w końcu trzeci tom nazwano Miastem światła.
Jak napisałby Thomas Eliot, trylogia Berlin kończy się „nie hukiem, a skomleniem”. Autor postępuje wbrew oczekiwaniom czytelnika i budowane przez 20 lat napięcie, które dosłownie mogło wybuchnąć, jak balon przebity igłą, zostaje zwyczajnie spuszczone. Kulminacyjne momenty rozgrywają się spokojnie i bez pośpiechu, decyzja głównej bohaterki Marthe, znacząca niewiele w...
więcej Pokaż mimo toBERLIN ROZDARTY
I wreszcie dotarliśmy do momentu, w którym jedna z najciekawszych serii komiksowych poświęconych tematyce rodzącego się nazizmu i przemian zachodzących w Berlinie sprzed czasów drugiej wojny światowej dobiega końca. Nie była to lekka lektura, czasem wręcz przerażała, ale okazała się dziełem nie tylko mocno poruszającym i skłaniającym do myślenia, ale także i bardzo satysfakcjonującym. I satysfakcjonuje także finał, który finałem przecież nie jest – kończy się tylko pewna epoka, dalsze zmiany nadchodzą, a część z nich – ledwie ich ułamek – możemy zobaczyć także na stronach tego albumu.
Do Berlina wkracza postęp, a za postępem idzie Hitler. Gdy miasto rozdzierane jest coraz bardziej przez rodzący się nazizm i szybko rozrastający się komunizm, wycieńczony Severin zjawia się w się w siedzibie KPD, gdzie spotyka Irwina. Czyżby był gotów dołączyć do ludzi nawołujących do rewolucji i stworzenie sowieckich Niemiec? Nawet jeśli tak, widok tego, co dzieje się po tej stronie barykady, skutecznie go zniechęca – co, oczywiście, przysparza mu nowych wrogów. Tymczasem na szczytach władzy toczą się walki i przetasowania, od których zależeć będzie przyszłość nie tylko miasta i jego mieszkańców, ale przede wszystkim Europy, a także sporej części świata…
Całość mojej recenzji na portalu NTG: https://nietylkogry.pl/post/recenzja-komiksu-berlin-miasto-swiatla/
BERLIN ROZDARTY
więcej Pokaż mimo toI wreszcie dotarliśmy do momentu, w którym jedna z najciekawszych serii komiksowych poświęconych tematyce rodzącego się nazizmu i przemian zachodzących w Berlinie sprzed czasów drugiej wojny światowej dobiega końca. Nie była to lekka lektura, czasem wręcz przerażała, ale okazała się dziełem nie tylko mocno poruszającym i skłaniającym do myślenia, ale także...
Trzeci tom oceniam na najsłabszy. W moim odczuciu stracił trochę na dynamice. Ale za to "odpowiedź" na pytanie końcowe rozwiązana genialnie. Trochę jak wtedy kiedy w pełnym napięcia i akcji filmie nagle następuje cisza.
Pokaż mimo tohttps://salomonik.eu/blog/przeczytane/2894-berlin-tom-3-miasto-swiatla
Pokaż mimo toGenialna rzecz.
Genialna rzecz.