Sołectwa w lokalnym systemie władzy

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Wydawnictwo Naukowe Scholar
- 2017-04-07
- 2017-04-07
Arkadiusz Ptak poświęcił swą książkę funkcjonowaniu sołectw. Jest to zagadnienie rzadko badane w naukach społecznych i prawnych. Autor przedstawia trzy obszary działalności sołectw. Pierwszy obejmuje zebrania wiejskie realizujące ideę demokracji bezpośredniej; drugi dotyczy rywalizacji wyborczej w sołectwach; trzeci zaś – relacji między sołtysem a wójtem.
Szczególnie cenne są w książce analizy empiryczne dotyczące wyborów sołtysów i ich cech społeczno-demograficznych oraz kapitału społecznego.
***
Książka jest niewątpliwie nowatorska. Stanowi wartość zarówno pod względem teoretycznym, jak i aplikacyjnym. Monografia ma charakter interdyscyplinarny, na co wskazuje bogata literatura (...). Monografię dr. A Ptaka można więc z pełnym przekonaniem polecić politologom, socjologom, prawnikom, jak również studentom tychże kierunków. Niewątpliwie godna jest upowszechnienia także wśród osób będących blisko tej problematyki, tj. sołtysów, wójtów, radnych.
prof. zw. dr hab. Jerzy Babiak
z recenzji wydawniczej