Dziewczynka w Krainie Przeklętych: Siúil, a Rún #1

180 str.
- とつくにの少女 Siúil, a Rún (Totsukuni no Shoujo: Siúil, a Rún)
- 2017-01-01
- Paulina Ślusarczyk-Bryła
- Studio JG
- manga fantasy supernatural
- とつくにの少女 Siúil, a Rún (Totsukuni no Shoujo: Siúil, a Rún)
- Dziewczynka w Krainie Przeklętych (tom 1)
- komiksy
- Paulina Ślusarczyk-Bryła
- Exclusive
- manga fantasy supernatural
W świecie podzielonym przez okrutną klątwę mała dziewczynka imieniem Siva została porzucona w lesie zamieszkałym przez przeklęte istoty. Przed niechybną śmiercią ratuje ją tajemniczy rogaty mistrz, który bierze dziecko w opiekę. Czy jednak długo będzie mógł chronić Sivę, jeśli nawet jego dotyk może zarazić dziewczynkę złym czarem?
Dodaj książkę do biblioteczki
Wypożycz z biblioteki
Mogą Cię również zainteresować
Opinie [10]
Opinia zbiorcza po przeczytaniu 4 tomów:
Pokaż mimo toJapoński komiks nie będący mangą - perełka :)
Ciekawy pomysł na historię, niesamowicie wciąga.
Kreska prosta i charakterystyczna - oddaje ducha tej historii i podkręca jej tajemniczy klimat.
Nie mogę się doczekać kiedy kolejne tomy wpadną w moje ręce *.* Polecam! Naprawdę warto.
Początkowo byłem niechętny - bo to tysięczna historia o potworze i dzieciaku, gdzie "prawdziwymi" potworami są ludzie - ale jednak świat i historia okazują się bardziej złożone, a ponadto z tomu na tom mnożą się tajemnice do odkrycia. Serdecznie polecam, nawet jak ktoś nie lubi typowo japońskiej shonenowej) kreski, bo tu całość jest niezwykle oszczędna.
Pokaż mimo toNaprawdę cudna pozycja z klimatem i rysunkami nie do podrobienia i to bez względu na szerokość geograficzną. To opinia zbiorcza dla pierwszych 4 tomów jednak od 3 jest jedna gwiazdka mniej. Niestety historia poszła w innym kierunku niż bym się tego spodziewał i nie bawi mnie tak jak sam jej początek. Jednak jest to totalnie subiektywne, ponieważ komuś może właśnie taki...
więcejMoja przygoda z mangami zaczęła się od "Green Blood". Fantastyczna historia, wspaniali bohaterowie, epickie rysunki. Potem był "Hideout". Tu było zdecydowanie mroczniej - szaleństwo dosłownie wyczuwalne na języku. I spodobało mi się to. Wspomniane magi wywarły na mnie spore wrażenie.
więcejDlatego też widząc mangę Nagabe od razu wiedziałam, że i tym razem strzeliłam w...
Bardzo oszczędna w słowach i obrazach pozycja. Duże, przestronne kadry, skromne dialogi. A jednak, historia wciąga, świat przedstawiony stawia przed nami co chwile jakieś nowe pytania i budzi chęć poznania odpowiedzi. A to, co autor nam zdradza, jest na tyle ciekawą koncepcją, że chcemy poznać więcej i odkryć skrywane tajemnice.
Pokaż mimo toCałą recenzję znaleźć można na:
więcejhttp://alkuszowerozkminy.blogspot.com/2017/05/dziewczynka-w-krainie-przekletych.html
W fabule nic nie jest od początku jasne - czytelnik od razu zostaje rzucony na głęboką wodę: poznajemy małą dziewczynkę, Sivę, która mieszka w domku w środku lasu z wysokim czarnym potworem, którego nazywa swoim mistrzem. Sytuacja ta na początku jest...
Za same rysunki 9, ale na fabułę jestem wściekła, innych emocji podczas czytania nie było, ani strachu, ani wzruszenia, nic. Mam nadzieję, że następny tom odczaruje tytuł.
Pokaż mimo toKreska zdecydowanie się różni od tych z popularnych mang. Akcji nie ma praktycznie żadnej, ale nawet nie spostrzegłam kiedy skończyłam czytać tomik. Uwielbiam tego rodzaju opowieści i z niecierpliwością czekam na kolejny tom.
Pokaż mimo toW mandze niby dużo się nie dzieje, nie ma żadnej wartkiej akcji, ale z przyjemnością się ją czytało. Polubiłam główną bohaterkę i jestem bardzo ciekawa jak potoczy się jej dalsza historia.
Pokaż mimo toJest kripi klimat, są ładne rysunki, ale fabuły tu jak na lekarstwo. Na przestrzeni całego albumy nie dzieje się praktycznie nic; świat przedstawiony jest ledwo zarysowany, a bohaterowie sportretowani są bardzo powierzchownie, zero w tym jakiejś głębi psychologicznej. Może sięgnę po drugi tom, ale tylko może. Imo tom pierwszy powinien być wyznacznikiem jakości dla całej...