- komiksy
- 2018-08-27
- 2018-08-27
- 2016-08-23
- Joanna Szmytkowska
To było na początku wiosny, tego dnia padał deszcz. Wtedy Ona mnie znalazła.
Spotkali się przypadkiem – mieszkająca samotnie Ona i kot, znający zarówno wzloty, jak i upadki życia w pojedynkę. Dzięki uczestnictwu w Jej codziennym życiu kot Chobi zaczyna dostrzegać, że otacza go więcej, niż zauważał do tej pory. Chociaż ich wspólne dni toczą się leniwie, okrutny świat nie zatrzymuje się i zdaje się ich ścigać.
Kup Ona i jej kot w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Ona i jej kot
MIŁOŚĆ ZWIERZĘCIA DO CZŁOWIEKA Jednotomówki to dość specyficzny typ mangi. Każdy, kto choć trochę zna japoński rynek komiksowy (jeśli nienależycie do tej grupy, koniecznie przeczytajcie „Bakumana”, nie dość że przybliży Wam jego kulisy, to jeszcze zrobi to w absolutnie rewelacyjny sposób),wie, że jeśli jakaś opowieść zyska popularność, z miejsca zmienia się w długą serię. Można by więc sądzić, że historie zamknięte w jednym tomie nie będą należały do najlepszych, a jednak często są to porywające, fascynujące dzieła, które na głowę biją mangowe hity i aż proszą się o rozwinięcie. „Ona i jej kot” co prawda aż tak mocno w fotel nie wgniata, ale to kolejny dobry przedstawiciel tego typu komiksów, który warto polecić każdemu miłośnikowi opowieści graficznych z Kraju Kwitnącej Wiśni. Pewnego wiosennego dnia młoda kobieta znajduje kota i postanawia go przygarnąć. Tak zaczyna się niezwykła opowieść o niezwykłe relacji zamkniętej w ramach do bólu zwyczajnej, szarej codzienności. Ona nie umie za bardzo odnaleźć się w życiu, które wiedzie. Ciągle za czymś goni, choć nie wie właściwie za czym, ciągle nie ma czasu, choć właściwie nie robi nic, co aż tyle by jej go pożerało. Jej relacje z matką, która ponownie wychodzi za mąż też nie układają się najlepiej. On zakochuje się w niej nie jak zwierzę w swojej pani, a miłością kochanka. Odrzuca zaloty zainteresowanej nim kotki, skupiony jedynie na opiekunce. Co wyniknie z tego wszystkiego? Całość recenzji na moim blogu: http://ksiazkarniablog.blogspot.com/2018/09/ona-i-jej-kot-makoto-shinkai-tsubasa.html
Oceny książki Ona i jej kot
243 użytkowników ma tytuł Ona i jej kot na półkach głównych- Przeczytane 166

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ona i jej kot
Wydawnictwo: Waneko
Historia: Makoto Shinkai
Rysunki: Tsubasa Yamaguchi
Q: Macie ulubioną porę roku?
Wiosną drogi Miyu i białego kota przecinają się. Widząc zwierzę porzucone na deszczu przygarnia je i nadaje imię Chobi. I tak poznajemy życie dziewczyny widziane oczami kota. Widzimy jak zmieniają się pory roku i jakie życie prowadzą. Wiecznie uśmiechnięta Miyu, która cały swój czas poświęca pracy i Chobi, który stara się wypełnić pustkę.
~~~
Jest to bardzo krótka historia. Wielu rzeczy się możemy domyśleć, ponieważ nie są wypowiedziane wprost. Mamy tutaj młodą, samotną kobietę, która nie do końca odnajduje się w życiu. Ma problem z nawiązaniem relacji i w znalezieniu swojego miejsca na ziemi. To wszystko opowiada nam jej kot, dla którego dziewczyna jest całym światem.
To pokazuje nam kontrast. My dla naszych zwierzaków jesteśmy wszystkim, a my często mamy problem w odnalezieniu się w dorosłym świecie. Manga też ukazuje nam zjawisko samotności wśród ludzi, co jest smutne. Cała ta historia jest smutna. Lubię czytać również takie smutniejsze pozycję. Są bardziej metaforyczne i można z nich coś dla siebie wydobyć .
Moja ocena 8/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydawnictwo: Waneko
Historia: Makoto Shinkai
Rysunki: Tsubasa Yamaguchi
Q: Macie ulubioną porę roku?
"Ona i jej kot" to krótki komiks, który można przeczytać dosłownie w pół godziny. Pewnego wiosennego dnia, młoda kobieta - imieniem Miyu, znajduje w pudełku kota. Nazywa go Chobi. Od tego momentu kot i jego nowa Pani stają się nierozłączni. To właśnie Chobi jest narratorem wydarzeń w tej opowieści. To z nim czytelnik obserwuje małą codzienność tych dwóch mieszkających ze sobą istot.
Jaka jest ta codzienność Miyu? Z pozoru zwyczajna, wypełniona żmudną pracą pod presją czasu, lecz pod tą powłoką zwyczajności kryje się coś więcej - bezsilność, samotność i niestety... depresja. Więzi Miyu z matką są sporadyczne. Jej życie wypełnia głownie praca, spanie, zajmowanie się kotem. Dziewczyna przebywając na zewnątrz jest uśmiechnięta, lecz gdy wraca do "czterech ścian" swojego domu, ten uśmiech znika z jej twarzy, a w jego miejsce pojawia się smutek i przygnębienie. Miyu jest przepracowana, ma problemy ze snem, koncentracją, a przede wszystkim z ogarnięciem własnego życia. Jedynym towarzyszem - i jednocześnie przyjacielem - w tym jej smutnym świecie jest tylko ten kot-przybłęda. To on tęskni za nią, za każdym razem, kiedy Miyu wychodzi z domu. To on obserwuje każdy jej krok. To on przeżywa każdy jej gorszy dzień, choć jego koci rozum nie wie dlaczego jego Pani jest taka smutna...
Opowieść Miyu wprawia czytelnika w nostalgiczny i przygnębiający nastrój. Może też powodować lekki niepokój. Mimo tego przygnębienia, jest to ładna, ciepła historia, która daje nadzieję. Pokazuje, że żadne problemy nie są warte uciekania w depresję, kiedy są istoty, które na nas liczą. Pokazuje, że przeciwności losu można pokonać, kiedy mamy obok siebie kogoś, dla kogo warto żyć - choćby miał to być tylko kot, z którym dzielimy swoje smutki, za którego jesteśmy odpowiedzialni na co dzień. Ponadto, pokazuje, że mimo wszystko, warto cieszyć się każdym dniem.
Warto też zwrócić uwagę na bardzo ładną kreskę. Rysunki Tsubasy Yamagutschiego są tak urocze, że rekompensują to przygnębienie wywołane ciężkim tematem opowieści. Można nie lubić komiksów - tym bardziej mangi, która bywa specyficzna. Uważam jednak, że historia Makoto Shikaiego może zainteresować najbardziej wybrednych czytelników - tak tematem, jak i końcowym przesłaniem, a jeśli nie tym, to przynajmniej tą kicią pełną uroku w jego rysunkowych oczach.
Jedyne, do czego mogłabym się przyczepić, to fakt, że historia jest trochę za krótka. Czuję lekki niedosyt, bo chciałoby się więcej. Możliwe, że to kwestia gatunku. Wszak komiksy rządzą się sowimi prawami. Inaczej też wygląda odbiór czytelnika, przez co może powstawać sporo niedopowiedzeń. Dlatego zamierzam jeszcze skonfrontować graficzną historię z jej odpowiednikiem w prozie.
Opinia opublikowana na moim blogu:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toManga "Ona i jej kot" to niezwykle nastrojowa, krótka opowieść, która z wielką czułością ukazuje cichą codzienność młodej kobiety i jej kota. Zamiast wartkiej akcji, mamy tutaj subtelną narrację prowadzoną z perspektywy kota, co pozwala spojrzeć na ludzką samotność i trudy dorosłego życia z zupełnie nowej, pełnej empatii strony. Kot nie rozumie wszystkich problemów swojej właścicielki, ale wyczuwa jej smutek, co tworzy wzruszającą więź opartą na bezwarunkowej obecności. Delikatna i czysta kreska idealnie oddaje melancholijny klimat.
To lektura obowiązkowa dla każdego miłośnika kotów i osób, które szukają w mandze emocjonalnej głębi oraz dowodu na to, że nawet w najtrudniejszych chwilach nie jesteśmy całkowicie sami.
Manga "Ona i jej kot" to niezwykle nastrojowa, krótka opowieść, która z wielką czułością ukazuje cichą codzienność młodej kobiety i jej kota. Zamiast wartkiej akcji, mamy tutaj subtelną narrację prowadzoną z perspektywy kota, co pozwala spojrzeć na ludzką samotność i trudy dorosłego życia z zupełnie nowej, pełnej empatii strony. Kot nie rozumie wszystkich problemów swojej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzepiękna, krótka manga o kobiecie i jej kocie, oczami tego drugiego. Nostalgiczna, niemal smutna, ale niosąca nadzieję i pociechę, że czasem pomóc może świadomość, że ma się przyjaciela. Kogoś o kogo trzeba dbać, dla kogo jest się całym światem, nawet, zwłaszcza, gdy ma on cztery łapy, ogon i sierść.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria o samotności, o próbie podołania trudom wejścia w dorosłe życie, skonfliktowania z rodzicami, problemie z poproszeniem o pomoc. Historia o przeciążeniu pracą, o tym, że człowiek w pewnym momencie po prostu się złamie, jeśli nie pozwoli sobie pomóc. Wreszcie - to historia o tym, że od najgorszego może nas ocalić nie tylko inny człowiek, ale także ukochane zwierzę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzepiękne przedstawienie poczucia ludzkiej samotności, bezsilności. Dodatkowym smaczkiem i delikatnością tytułu jest fakt, że wymienione wyżej uczucia są pokazane z punktu widzenia kota. Narracja prowadzone przez kota, kadry piękne i bardzo nacechowane emocjami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLektura może wywołać pewne niepożądane emocje ale jest zdecydowanie warta przzeczytania
Tak jak anime i książka, także manga odnosi się do tych samych czułych, błyskotliwych momentów życia czy poczucia niewiary w obliczu przeciwności losu. Opowiadana jest także przez przygarniętego kotka Chobi, z tym, że manga rzuca światło na zrozpaczoną, izolującą się społecznie dwudziestoparoletnią osobę, której zdolność do angażowania się w sprawy świata zewnętrznego kurczy się z każdym mijającym sezonem roku. Chobi nie jest szczególnie inteligentnym, ekscytującym ani odważnym kotem, ale jest miły. To właśnie ta dobroć i bezstronność pomaga kobiecie łagodzić ból złamanego serca. Bohaterka mangi, Miyu, potrzebuje życzliwości, aby przetrwać. Jej praca jest nieskończenie wyczerpująca. Jej życie osobiste jest puste. Więzi rodzinne są zbyt delikatne. Wszystko to tylko ciągnie Miyu w dół. Presja, aby coś osiągnąć i osamotnienie, powoduje coraz większe trudności w zwykłych czynnościach, jak choćby pobudka. Krótko mówiąc, Miyu ma depresję. W jej przypadku zawsze będący w domu kot oraz czas leczy rany, jednak warto uzmysłowić sobie, że tak naprawdę potrzebowała ona terapii.
Więcej na: https://www.monime.pl/ona-i-jej-kot/
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa opowieść. Największą jej zaletą jest prostota i realne przedstawienie rozterek osoby, która dopiero zaczyna niezależne, dorosłe życie. Życie, które wprawia czytelnika w nostalgię.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toByła to moja pierwsza manga i muszę przyznać, że przekonała mnie do gatunku, na pewno bardziej się na niego otworzę a najbliższym czasie. Oczywiście wiem, że ta pozycja nie jest też typowa. Była dość krótka (przeczytana chyba w 25 minut),ale niezwykle przyjemna, refleksyjna i nostalgiczna. Narratorem jest kot, co tworzy bardzo ciekawy klimat, patrzenie na świat jego oczami skłania do refleksji. Manga pokazuje też różne ważne rzeczy, o których często zapominamy w życiu. Mówi o samotności, z którą większość z nas pewnie kiedyś może się zetknąć. Ale opowiada też o tym, że to normalne i warto jest walczyć, bo pewnie kiedyś będzie lepiej. Nie było tu za dużo dialogów, historia jest opowiedziana przede wszystkim kreską, ilustracjami i to naprawdę robi robotę. Polecam wszystkim miłośnikom kotów i tego typu lektur.
Była to moja pierwsza manga i muszę przyznać, że przekonała mnie do gatunku, na pewno bardziej się na niego otworzę a najbliższym czasie. Oczywiście wiem, że ta pozycja nie jest też typowa. Była dość krótka (przeczytana chyba w 25 minut),ale niezwykle przyjemna, refleksyjna i nostalgiczna. Narratorem jest kot, co tworzy bardzo ciekawy klimat, patrzenie na świat jego oczami...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrótka historia życia kota i jego Pani mieszkającej samotnie w małym mieszkanku. Ciekawy pomysł na przedstawienie wszystkiego z perspektywy kota :D Bardzo miła i sympatyczna historia którą można czytać wiele razy :)