Lepszego świata nie będzie

Okładka książki Lepszego świata nie będzie autora Sylwia Błach, 9788394629915
Okładka książki Lepszego świata nie będzie
Sylwia Błach Wydawnictwo: Dom Horroru Cykl: Syndrom Riddocha (tom 1) horror
horror
Syndrom Riddocha (tom 1)
2017-03-01
2017-03-01

Kup Lepszego świata nie będzie w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Lepszego świata nie będziei

Innego końca świata nie będzie

1954 426 182

Oceny książki Lepszego świata nie będzie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lepszego świata nie będzie

Świat wykreowany przez Sylwię Błach w "Syndromie Riddocha" zachwyca i przeraża jednocześnie. Efektowne sceny walki i nagłe zwroty akcji sprawiają, że słucha się jej z zapartym tchem. Historia ma tylko jeden mankament. Brak kolejnej częsci. Jednak mam nadzieję, że powyższa recenzja będzie dla autorki malutka cegiełka motywacyjną, by kolejna częsć powstała. Ja na pewno będę jej niecierpliwie wypatrywać .

Lepszej oceny niż 5 nie będzie.

Lepszej oceny niż 5 nie będzie.

LEPSZEGO ŚWIATA NIE BĘDZIE!
Biorąc pod uwagę, jak skończyła się ta książka, jest to bardzo możliwe. Ale po kolei.

Ziemia po trzeciej wojnie światowej. Hordy zombie wmieszane w tłumy zwykłych ludzi. Technologia, o której w obecnych czasach możemy pomarzyć, na przykład gadające domy albo teleportacja zamiast zwykłej, sprawdzonej komunikacji miejskiej. I najlepsze (albo w sumie najgorsze) – eksperymenty na ludziach w tajnych laboratoriach. No, tego jeszcze w mojej biblioteczce nie było!

Jesse jest właśnie jedną z ofiar takich eksperymentów. Wszczepiony syndrom Riddocha nie przyjął się u niej najlepiej, więc by zachować zdrowe zmysły została trwale oślepiona. Weteranka trzeciej wojny dołączyła do tajnej jednostki – Czyścicieli – by walczyć z nieumarłymi. Jesse lubi swoją pracę. Nauczyła się dostrzegać świat wokół niej pozostałymi zmysłami, dzięki czemu jest zabójczo skuteczna w tym co robi. Jest tak dobra, że to właśnie ją szef Bazy postanowił wysłać na tajną misję do Polski. Ma za zadanie odnaleźć Pierwszego – protoplastę wszystkich nieumarłych. W tym celu wyrusza do ściśle tajnego więzienia, w którym kiedyś przedstawiciele Nowego Stanu przeprowadzali tajne eksperymenty.

I wszystko szło zgodnie z planem dopóki się nie rypło. A jak już się rypło to się rypło i trzeba wziąć sprawy w swoje ręce. Odcięta od Bazy, Jesse jest zmuszona objąć przywództwo i obmyślić nowy sposób działania. Pytanie tylko, jak? W obcym miejscu, bez wzroku i towarzyszy, Jesse musi przezwyciężyć własne słabości i wrócić do domu. Bo to tam się rypło najmocniej.

Książka pięknie ukazuje walkę z własnymi słabymi punktami i lękami. Nie sądziłam, że można na piśmie to tak ładnie ukazać. Już od samego początku podobało mi się to, jak ślepota głównej bohaterki została ukazana, a jeszcze lepsze były opisy tego, jak nauczyła się z nią żyć. Okazuje się, że zdeterminowany człowiek jest w stanie wiele znieść, by osiągnąć swój cel. I przykładów na to znajdziecie całkiem sporo w „Syndromie Riddocha”. Zafascynowały mnie również pomysły Autorki na technologię z przyszłości. Te gadające domy czy teleportacja to nic przy tym co możecie znaleźć czytając tę książkę. A szczególnie podoba mi się wizja naszego pięknego kraju z przyszłości… Aż się rozmarzyłam!

Całość czyta się naprawdę bardzo przyjemnie. Bywały momenty, gdzie nie mogłam wręcz oderwać się lektury, pochłaniając ją jednym tchem. Ważnym elementem, który się składa na tak pozytywny odbiór książki, jest narracja pierwszoosobowa. Nie wyobrażam sobie „Syndromu Riddocha” w trzeciej osobie. Po prostu nie i koniec.

To było moje pierwsze spotkanie z takimi klimatami postapo w literaturze. Dobrym strzałem jest porównanie „Syndromu Riddocha” z serią „Resident Evil”, choć nie warto doszukiwać się tu podobieństw w samej historii. Podobny jest klimat, choć też nie do końca. Kocham serię filmów z Milą Jovovich, ale myślę, że z cyklem Sylwii Błach też się zaprzyjaźnię. Jeśli lubisz wizję świata postapokaliptycznego, zombie, mutacje i technologi, o której Wam się nie śniło, to jest to pozycja idealna dla Ciebie!

LEPSZEGO ŚWIATA NIE BĘDZIE!

111 użytkowników ma tytuł Lepszego świata nie będzie na półkach głównych
27 użytkowników ma tytuł Lepszego świata nie będzie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Lepszego świata nie będzie

Okładka książki Tachykardia Dagmara Adwentowska, Sylwia Błach, Łukasz Dubaniowski, Monika Fudali, Norbert Góra, Maciej Klimek, Jarosław Klonowski, Wojciech Kulawski, Dariusz Ludwinek, Graham Masterton, Ksawery Meister, Karolina Mogielska, Jarosław Adam Pankowski, Joanna Pypłacz, Rafał Grzegorz Sawicki, Hubert Smolarek, Flora Woźnica
Okładka książki Nie znajdziesz mnie po śladach stóp Sylwia Błach, Karolina Jeske
Nie znajdziesz mnie po śladach stóp Sylwia Błach, Karolina Jeske
Okładka książki Szepty Mokoszy Sylwia Błach, Wojciech Chmielarz, Natalia Dziadura vel Catrina Curant, Agata Kasiak, Marta Krajewska, Magdalena Krauze, Martyna Ludwig, Marcin Bartosz Łukasiewicz, Aleksandra Maciejowska, Katarzyna Berenika Miszczuk, Franciszek M. Piątkowski, E. Raj, Katarzyna Wierzbicka, Karolina Żuk-Wieczorkiewicz
Okładka książki Scary100challenge3 Dagmara Adwentowska, Sylwia Błach, Maciej Ciembroniewicz, Wojciech Czapiewski, Asia Czarymary, Monika Drozd-Rybińska, Natalia Głowacka, Norbert Góra, Artur Grzelak, Wojciech Gunia, Paweł Jackiewicz, Dariusz Jakubik, Karolina Mangusta Kaczkowska, Grzegorz Kałużny, Maciej Klimek, Jarosław Klonowski, Aleksandra Knap, Paweł Kozera, Krzysztof Kraiński, Tobiasz Kruk, Alicja M. Kubiak, Kazimierz Kyrcz jr, Małgorzata Lewandowska, Jakub Luberda, Dariusz Ludwinek, Krzysztof Maciejewski, Kornel Mikołajczyk, Anna Musiałowicz, R.A. Olek, Jarosław Adam Pankowski, Marta Płaza, D.A. Recki, Krzysztof Rewiuk, Mateusz Romański, Jacek Rybiński, Urszula Skorodziłło, Ignacy Stankiewicz, Michał J. Walczak, Adam Wieczorek, Kacper Witek, Hubert Wojciechowski, Flora Woźnica, Kasia Zaleska
Okładka książki Bękart: antologia Studia Grozy Sylwia Błach, Jarosław Dobrowolski, Wojciech Gunia, Maciej Klimek, Jarosław Klonowski, Aleksandra Knap, Joanna Kotala, Małgorzata Lewandowska, Marcin Majchrzak, Tomek Miłowicki, Anna Musiałowicz, Jacek Pelczar, Radosław Rogowski, Łukasz Rzadkowski, Magdalena Anna Sakowska, Tomasz Siwiec, Agata Suchocka, Maciej Szymczak, Joanna Trzaska, Zuzanna Wrona
Okładka książki Wampiry, potwory, upiory i inne nieziemskie stwory Sylwia Błach, Paulina Daniluk

Cytaty z książki Lepszego świata nie będzie

Dodaj cytat z książki Lepszego świata nie będzie