Kiszonki i fermentacje
Wydawnictwo: Pascal kulinaria, przepisy kulinarne
240 str. 4 godz. 0 min.
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Pascal
- Data wydania:
- 2016-09-29
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-09-29
- Liczba stron:
- 240
- Czas czytania
- 4 godz. 0 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788376428390
- Tagi:
- kiszonki fermentacje kiszonka fermentacja kiszenie zdrowa żywność odżywianie odporność
Autorskie przepisy Aleksandra Barona na łatwe, szybkie i oryginalne dania z kiszonek: sorbet z fermentowanego melona z szałwią, rzodkiewki w czarnej soli i krem z dyni w maślance. Tradycyjne potrawy w nowej aranżacji – bigos z ogórków, żur na zakwasie z kaszy gryczanej czy gołąbki w liściach jarmużu. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt. I w dodatku – naturalnie, zdrowo i smacznie.
Aleksander Baron – charyzmatyczny szef kuchni znanej warszawskiej restauracji Solec 44. Pierwszą kiszonkę zrobił… przypadkiem. Dziś jest najlepszym w Polsce znawcą sztuki fermentacji i zaprasza nas do eksperymentów z przyzwyczajeniami polskiego podniebienia.
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 75
- 60
- 23
- 5
- 4
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Jeżeli świat kiszonek kogoś w ogóle interesuje, ta książka wydaje się być dobrym rozwinięciem oczywistości. Autor pokazuje przede wszystkim, że kisić można nieomal wszystko. Estetycznie przygotowana, z odpowiednią dawką wiedzy, bardzo dobry papier.
Bawią mnie te recenzje niektórych ludków: "przetłuszczone włosy na zdjęciu odpychają", "autor użył <<ingrediencje>>, co za bufon", "w przepisach często nie jest podane ile dokładnie"... Cóż.
Jeżeli świat kiszonek kogoś w ogóle interesuje, ta książka wydaje się być dobrym rozwinięciem oczywistości. Autor pokazuje przede wszystkim, że kisić można nieomal wszystko. Estetycznie przygotowana, z odpowiednią dawką wiedzy, bardzo dobry papier.
więcej Pokaż mimo toBawią mnie te recenzje niektórych ludków: "przetłuszczone włosy na zdjęciu odpychają", "autor użył <<ingrediencje>>, co za...
Kiszonki wracają na salony, dlatego warto zajrzeć do tej książki. O ich leczniczych i zdrowotnych właściwościach nie trzeba nikomu przypominać. Mocną stroną książki są ciekawe przepisy w oparciu o zakiszone wcześniej produkty. Książka napisana z niezwykłą pasją i smakiem.
Kiszonki wracają na salony, dlatego warto zajrzeć do tej książki. O ich leczniczych i zdrowotnych właściwościach nie trzeba nikomu przypominać. Mocną stroną książki są ciekawe przepisy w oparciu o zakiszone wcześniej produkty. Książka napisana z niezwykłą pasją i smakiem.
Pokaż mimo toBardzo dobra książka, można się z niej wiele dowiedzieć, a przede wszystkim zacząć kisić. Do tego oferuje przepisy na dania wykorzystujące kiszonki. Kiszone gruszki z miodem okazały się bardzo dobre. Polecam.
Bardzo dobra książka, można się z niej wiele dowiedzieć, a przede wszystkim zacząć kisić. Do tego oferuje przepisy na dania wykorzystujące kiszonki. Kiszone gruszki z miodem okazały się bardzo dobre. Polecam.
Pokaż mimo toTa książka jest słaba! Receptury są niedokładnie napisane, wręcz (odniosłam takie wrażenie),że celowo "niedopowiedziane". Tak na zasadzie, macie tutaj książkę z kilkoma moimi "odkryciami", ale o szczegółach zapomnijcie. W zamian dostajecie piękne zdjęcia. OK. rozumiem i daję trzy gwiazdki.
Ta książka jest słaba! Receptury są niedokładnie napisane, wręcz (odniosłam takie wrażenie),że celowo "niedopowiedziane". Tak na zasadzie, macie tutaj książkę z kilkoma moimi "odkryciami", ale o szczegółach zapomnijcie. W zamian dostajecie piękne zdjęcia. OK. rozumiem i daję trzy gwiazdki.
Pokaż mimo toPrzydatna wiedza, ciekawe przepisy, trochę pretensjonalna narracja i odrobinę odpychająca (wyraźnie pozowana) sesja zdjęciowa autora - trudno ocenić tę pozycję biorąc pod uwagę wszystkie te czynniki. Sądzę, że jako pierwsze pisarskie podejście tego kucharza sprawdza się nieźle. Warto przejrzeć chociażby dla estetycznych fotografii gotowych kiszonek, na które głownie składa się ta książka.
Przydatna wiedza, ciekawe przepisy, trochę pretensjonalna narracja i odrobinę odpychająca (wyraźnie pozowana) sesja zdjęciowa autora - trudno ocenić tę pozycję biorąc pod uwagę wszystkie te czynniki. Sądzę, że jako pierwsze pisarskie podejście tego kucharza sprawdza się nieźle. Warto przejrzeć chociażby dla estetycznych fotografii gotowych kiszonek, na które głownie składa...
więcej Pokaż mimo toPrzyznałabym tej książce 8 gwiazdek za to, jak bardzo zainspirowała mnie do rozpoczęcia eksperymentów z kiszonkami, jakie dotychczas nie przyszłyby mi do głowy. Jednak braki edytorskie, trochę literówek i przepisy z użyciem kiszonek, o których nie ma mowy w pierwszej części książki rozczarowują. Po lekturze odniosłam wrażenie, jakby ta książka była pisana "z doskoku" i bez autorskiej pieczy nad całością.
Przyznałabym tej książce 8 gwiazdek za to, jak bardzo zainspirowała mnie do rozpoczęcia eksperymentów z kiszonkami, jakie dotychczas nie przyszłyby mi do głowy. Jednak braki edytorskie, trochę literówek i przepisy z użyciem kiszonek, o których nie ma mowy w pierwszej części książki rozczarowują. Po lekturze odniosłam wrażenie, jakby ta książka była pisana "z...
więcej Pokaż mimo toWnikliwa lektura "Fermantacji i kiszonek" Aleksandra Barona wywołała u mnie ambiwalentne odczucia. Z jednej strony już mam ochotę kisić kaszę gryczaną i dostałam inspirację oraz motywację do zgłębienia tematu oraz robienia tego typu przetworów w domu. Z drugiej książka ta poważnie mnie rozczarowała.
W książce znajdziemy krótkie wprowadzenie przedstawiające podstawowe informacje o kiszeniu - historię, techniki kiszenia i wiadomości o prozdrowotnych właściwości produktów fermentowanych. Potem pojawiają się przepisy na kiszonkowe przetwory. Po nich natomiast kolejne receptury, tym razem na dania z użyciem wcześniej wykonanych przysmaków.
Autorem jest Aleksander Baron - szef kuchni warszawskiej restauracji Solec 44.
Co mnie urzekło?
Książka jest przepięknie wydana. Zarówno same zdjęcia, jak jej skład edytorski i oprawa graficzna ujmują i sprawiają, że chcemy wejść w jej posiadanie natychmiast. Poruszony temat jest intrygujący i inspirujący. Do tej pory nie byłam świadoma jak wiele produktów można ukisić i jak wiele przysmaków zrobić jedynie z udziałem warzyw i wody, czasem dodatkowo soli, cukru, oleju i przypraw.
Co mnie zainspirowało?
Przepis na kiszoną kaszę gryczaną i dania z jej udziałem.
Co mnie zdziwiło?
Autor poleca nie myć większość warzyw i owoców przed kiszeniem. Uważa, że ziemia i brud same opadną na dno słoja, a naturalne bakterie i zanieczyszczenia mogą tylko pomóc w prowadzeniu fermentacji. Zsakoczyło mnie, że warzywa można fermentować w nabiale i miodzie.
Co mnie rozczarowało?
Mimo, że książka jest niezwykle apetyczna i oglądana stanowi rozkosz dla oka, to sam tekst pozostawia wiele do życzenia. Pojawiają się liczne literówki, niekiedy jakby brakuje słów i trzeba się domyślać o co chodziło. Często też nie wiadomo, gdzie dokładnie szukać przepisu na fermentowany składnik konkretnej potrawy, bo nie ma odsyłacza do strony z recepturą lub jest on nieadekwatny. W przepisach na dania pojawiają się na przykład kiszone strąki bobu czy truskawki, ale nigdzie nie ma wskazówek jak je zrobić. Innym razem autor używa nietypowych składników, lecz nie jest wyjaśnione za bardzo co to takiego, gdzie to kupić i dlaczego warto użyć właśnie tego.
Brakowało mi bardzo dokładnych opisów do czego można wykorzystać dany przetwór, z jakimi potrawami dobrze się komponuje, jakie są jego właściwości zdrowotne, kiedy go przyrządzać, gdzie szukać danych składników i czemu one służą.
Proponowane porcje wydawały się też bardzo duże, jakby nieprzystające do wielkości przeciętnej kuchni polskiej gospodyni i zasobów jej portfela. Jeśli porwę się na eksperymenty kiszonkowe, to na pewno nie nastawię czterolitrowego słoika fermentowanego czosnku niedźwiedziego, wiśni czy kurek bo wiedząc, że może się nie udać, zwyczajnie mnie na to nie stać.
Zasmuciło mnie też ogromnie, że publikacja ma niewiele wspólnego z kuchnią roślinną. Znajdziemy w książce informacje o prozdrowotnych wartościach fermentowanego nabiału, ale na temat kiszonych warzyw takich wiadomości już prawie nie ma. Dodatkowo publikacja jest bardzo mięsna, właściwie każde danie główne jest proponowane w wersji zwierzęcej.
Podsumowanie.
Książka zaintrygowała i zmotywowała do dalszych poszukiwań oraz poszerzaniu wiedzy o kiszeniu i fermentowaniu w warunkach domowych. Okazała się jednak raczej ciekawostką artystyczną, niż rzetelnym przewodnikiem po sztuce fermentacji.
Wnikliwa lektura "Fermantacji i kiszonek" Aleksandra Barona wywołała u mnie ambiwalentne odczucia. Z jednej strony już mam ochotę kisić kaszę gryczaną i dostałam inspirację oraz motywację do zgłębienia tematu oraz robienia tego typu przetworów w domu. Z drugiej książka ta poważnie mnie rozczarowała.
więcej Pokaż mimo toW książce znajdziemy krótkie wprowadzenie przedstawiające podstawowe...
Ingrediencje i utensylia bardzo mnie rozbawiły. Straszny grafoman z autora.
Przepisy podane są w sposób jasny i przejrzysty, zdjęcia potraw są w porządku.
Natomiast cały wstęp okraszony zdjęciami autora odstrasza, głównie przez te zdjęcia. W moim odczuciu przetłuszczone włosy niechlujny strój nijak pasuje do książki kulinarnej a wręcz odstrasza. Osobiście nie kupiłbym tej książki, ale została mi podarowana. A darowanemu koniowi...
Ingrediencje i utensylia bardzo mnie rozbawiły. Straszny grafoman z autora.
więcej Pokaż mimo toPrzepisy podane są w sposób jasny i przejrzysty, zdjęcia potraw są w porządku.
Natomiast cały wstęp okraszony zdjęciami autora odstrasza, głównie przez te zdjęcia. W moim odczuciu przetłuszczone włosy niechlujny strój nijak pasuje do książki kulinarnej a wręcz odstrasza. Osobiście nie kupiłbym tej...