Para zza ściany

2016-10-24
2016-07-14
Piotr Kuś
Tagi:
thriller literatura kanadyjska małżeństwo oszustwo poszukiwanie prawdy relacje rodzinne strach śledztwo tajemnica thriller psychologiczny zaginięcie zdrada

Patronaty LC

Książki autora

Lubię książki autorki. Cechuje ją prosty styl, nieskomplikowana fabuła, ale całość zawsze jest tak dobrze przemyślana i sprawnie skonstruowana, że lektura zawsze dostarcza mi wielu emocji. W tym wypadku także czułam się zaangażowana, przez chwilę mogłam żyć życiem bohaterów. Nie jest to coś odkrywczego, ale doceniam solidną pisarską robotę. Wolałabym chyba ten tytuł bardziej w wydaniu kryminalnym. Zaskakująco autorka zdradza sprawcę prawie w połowie książki. Niby na koniec jest kolejny plot twist, ale zostałam zbyt łatwo naprowadzona na rozwiązanie sprawy bym mogła się cieszyć pełną satysfakcją z rozwikłania sprawy odnośnie porwanego dziecka. Ogółem tytuł polecam, ale inne pozycje autorki wciągnęły mnie dużo bardziej. Nie mogę jednak dać mniej niż siedem gwiazdek, bo książka prezentuje się naprawdę dobrze.

więcej Pokaż mimo to

No po prostu jak sie zacznie czytać, to trzeba skończyć.
Zarwane dwie noce i warto było!

No po prostu jak sie zacznie czytać, to trzeba skończyć.
Zarwane dwie noce i warto było!

Sięgając po ten thriller nie spodziewałam się, że będzie on aż tak dobry i zaskakujący.

Akcja zaczyna się już na pierwszych stronach książki i to sprawiło, że nie mogłam sie od niej oderwać przez następne 170 stron, a co tam się właśnie w tej połowie wydarzyło to jest największy plot twist tego kryminału... Naprawdę. W życiu bym się tego nie spodziewała.

Później akcja trochę zwolniła, stało się wszystko takie monotonne, ale jednak dalej nie mogłam sie oderwać... I nagle dochodzimy prawie do zakończenia, gdzie dowiadujemy się wszystkiego i to było też totalnie niespodziewane.

Ale to co się stało dosłownie na ostatniej stronie jest jeszcze bardziej nieprawdopodobne i jednocześnie wkurzające, bo autorka stworzyła otwarte zakończenie, więc jedynie można się domyślić jak ta sprawa się zakończyła...

Jednak mimo to thriller dobry. 8,5/10

Później akcja...

więcej Pokaż mimo to

Bardzo fajnie i szybko czytało się książkę. Wszystko w sumie kręciło się w okół jednego wydarzenia - zniknięcie Cory. Czasami te opisy i przedstawienie myśli w bohaterach mnie przytłaczały. Zakończenie mnie zaskoczyło: )

Na siódemeczkę zasłużyła, dobrze mi się czytało tę książkę. Mimo, że fabuła toczyła się właściwie cały czas wokół jednej sprawy, to nie czułam nudy, zwłaszcza że autorka co raz serwuje nam dodatkowe fakty i informacje. Dzięki nim zmieniamy też co chwilę perspektywę i przypuszczenia na temat tego, co faktycznie się stało. Zakończenie trochę przewidywalne, ale nie popsuło mi to odbioru. Końcowa scena bardzo spójna, przerażająca, widzę tę historię na ekranach kin ;)

więcej Pokaż mimo to

Hmm trochę za bardzo monotonna, a samo rozwiązanie zagadki było do przewidzenia, to jednak zawiera w sobie ciekawe elementy. Żenująca praca policji i głównego detektywa - totalnie nieprofesjonalne i nie wyobrażam sobie, aby tak działała policja w trakcie porwania dziecka.
Bohaterowie mimo że różni, to wszyscy tak samo nijacy...

Bohaterowie mimo że różni, to wszyscy tak samo nijacy...

Anne i Marco idą na przyjęcie do sąsiadów zza ściany. Nie zabierają ze sobą córki, zaglądają do niej co pół godziny. Wszystko wydaje się być w porządku. Jednak kiedy wracają do domu, dziecka nie ma w łóżeczku....
Małżeństwo początkowo ze sobą współpracuje, potem okazuje się, że oboje mają tajemnice, które ich przerastają. Marco wżenił się w bogatą rodzinę, teściowa go nie lubi, teść nie znosi. Wszyscy zaczynają wszystkich podejrzewać. Nikt nie jest taki, jakim się wydaje. Czy malutka Cora jeszcze żyje? Kto i po co miałby ją porywać? Czy Cynthia i jej mąż Graham, tytułowa "para zza ściany" odgrywa w tym jakąś rolę?
Narracja prowadzona jest z różnych punktów widzenia, w czasie teraźniejszym, co dynamizuje akcję. Czytelnik co chwilę wtrącany jest w sprzeczne emocje: raz staje po stronie Anne, potem Marco, później teściowa itd. Kiedy już nam się wydaje, że sprawa została rozwiązana, znowu się komplikuje. Najmocniejsze uderzenie przychodzi na samym końcu. Książka jest bardzo psychologiczna, podstawowe pytanie brzmi: czy musiało się tak stać?

więcej Pokaż mimo to

Świetny, trzymający w napięciu kryminał. Pochłonęłam w jeden dzień. Stopniowe odkrywanie tajemnic przeprowadzono tu fenomenalnie.

To była naprawdę dobra książka, chociaż dało się zgadnąć kto stoi za porwaniem, to takiego zakończenia się nie spodziewałam.

Książka na jeden wieczór. Początek ciekawy z dobrym tempem, zwrot akcji wyjaśniający nam w pewnej części tajemnicę pojawił się dla mnie zaskakująco szybko. Potem akcja zwalania i mam nadzieję, że myśli bohaterów są rozwlekane aby przedłużyć książkę. Ostatni rozdział bym sobie darowała.

• Przeczytane
    1 781