Błękit między niebem a wodą

Okładka książki Błękit między niebem a wodą autora Susan Abulhawa, 9788380314061
Okładka książki Błękit między niebem a wodą
Susan Abulhawa Wydawnictwo: Świat Książki literatura piękna
The Blue Between Sky and Water
2016-06-15
2016-06-15
Dominika Lewandowska-Rodak

Kup Błękit między niebem a wodą w ulubionej księgarnii

Oceny książki Błękit między niebem a wodą

OPINIE i DYSKUSJE o książce Błękit między niebem a wodą

Jak pisać o wielkiej niesprawiedliwej opresji ? Jak o tym czytać ? Autorka wybrała formę metafizyczno- idylliczną. Palestyńczycy zagnani ze swojej ziemi do "największego więzienia" w Gazie żyją wspomnieniami i ludzką solidarnością. A kochają się wzajemnie jak mało kto. Takiego idyllicznego świata nie ma. To licentia poetica. Natomiast strach, śmierć i trauma są jak najbardziej realne. Książka pisana w 2014 roku kiedy już wtedy przerażało okrucieństwo Izraela, a które nie równa się temu co sporadycznie i jakby ukradkiem pokazywane jest obecnie. Zdumiewa hipokryzja świata i nierówna miara w stosunku do zbrodniarzy politycznych.

Tak, polecam z czystym sumieniem. Bardzo na czasie, jeśli chodzi o sytuację w Palestynie. Nawet dodam, że pozwala zrozumieć wiele spraw związanych z teraźniejszymi wydarzeń. Do tego inspiruje, aby pogłębić wiedzę w temacie. Pięknie napisana opowieść.

Bardzo poruszyła mnie emocjonalnie ta książka. Trochę wielkiej historii przedstawionej poprzez historię palestyńskiej rodziny ze strefy Gazy, nazywanej największym więzieniem. Jest to głównie historia silnych i mądrych kobiet, które po każdej kolejnej tragedii spowodowanej przez żołnierzy izraelskich podnoszą się i starają się żyć dalej. Opowieść napisana pięknym, wartkim językiem, narracja snuje się gładko, realizm miesza się z poetyzmem, magiczną aurą. To, co mną wstrząsnęło najbardziej to fragment ze wstępu: "Odtajnione dokumenty, pozyskane po latach, ukazały mrożącą krew w żyłach precyzję, z jaką Izraelczycy obliczyli, ile kalorii należy dostarczyć blisko dwóm milionom Palestyńczyków, by ich głodzić, ale nie zagłodzić". Trudno mi zrozumieć, że naród, który tyle złego doświadczył podczas II wojny zgotował taki los innemu narodowi.
Bardzo ciekawa powieść, choć porusza tak trudne sprawy.

238 użytkowników ma tytuł Błękit między niebem a wodą na półkach głównych
42 użytkowników ma tytuł Błękit między niebem a wodą na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Błękit między niebem a wodą

Susan Abulhawa Błękit między niebem a wodą Zobacz więcej