Deep Work. Rules for Focused Success in a Distracted World

- Grand Central Publishing
- 2016-01-06
- 2016-01-06
- angielski
- praca kariera koncentracja nauka produktywność
One of the most valuable skills in our economy is becoming increasingly rare. If you master this skill, you'll achieve extraordinary results.
Deep work is the ability to focus without distraction on a cognitively demanding task. It's a skill that allows you to quickly master complicated information and produce better results in less time. Deep work will make you better at what you do and provide the sense of true fulfillment that comes from craftsmanship. In short, deep work is like a super power in our increasingly competitive twenty-first century economy. And yet, most people have lost the ability to go deep-spending their days instead in a frantic blur of e-mail and social media, not even realizing there's a better way.
In DEEP WORK, author and professor Cal Newport flips the narrative on impact in a connected age. Instead of arguing distraction is bad, he instead celebrates the power of its opposite. Dividing this book into two parts, he first makes the case that in almost any profession, cultivating a deep work ethic will produce massive benefits. He then presents a rigorous training regimen, presented as a series of four "rules," for transforming your mind and habits to support this skill.
A mix of cultural criticism and actionable advice, DEEP WORK takes the reader on a journey through memorable stories-from Carl Jung building a stone tower in the woods to focus his mind, to a social media pioneer buying a round-trip business class ticket to Tokyo to write a book free from distraction in the air-and no-nonsense advice, such as the claim that most serious professionals should quit social media and that you should practice being bored. DEEP WORK is an indispensable guide to anyone seeking focused success in a distracted world.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dodaj cytat z książki Deep Work. Rules for Focused Success in a Distracted World
Dodaj cytat
ogólne założenia książki ciekawe, ale moim zdaniem można by to zawrzeć jakimś dłuższym artykule. Trochę ciężko było przebrnąć do końca książki.
Pokaż mimo toKsiążka warta przeczytania przez każdego, kto chce się chociaż trochę wyrwać z władania wszelkiego rodzaju rozpraszaczy którymi dzisiejszy świat jest wypełniony.
Pokaż mimo toZmęczyłam te książkę, tylko dlatego że liczyłam na jakieś ciekawe, odkrywcze wnioski, ale niestety rozczarowałam się.
Pokaż mimo toŚwietna ksiazka, duzo zmienila w moim życiu. Polecam!
Świetna ksiazka, duzo zmienila w moim życiu. Polecam!
Pokaż mimo toDla niektórych ta książka to manifest, swoiste objawienie, sztandarowa pozycja tych, których męczą płytkie, rozpraszające aktywności pożerające nasz czas i uwagę. Jak każde credo ma ona pewne tendencje do radykalizacji i rozwiązań zerojedynkowych oraz płomienność i żar ducha apostołów nowej wiary. Warto jednak tę książkę przeczytać i skorzystać jak nie w całości to w części z zaproponowanych metod i technik koncentrowania się i skupiania na tym, co istotne. Przypuszczam jednak, że tych którym zaproponowany model uda się wdrożyć w życie 1 do 1 nie będzie aż tak liczne grono.
Dla niektórych ta książka to manifest, swoiste objawienie, sztandarowa pozycja tych, których męczą płytkie, rozpraszające aktywności pożerające nasz czas i uwagę. Jak każde credo ma ona pewne tendencje do radykalizacji i rozwiązań zerojedynkowych oraz płomienność i żar ducha apostołów nowej wiary. Warto jednak tę książkę przeczytać i skorzystać jak nie w całości to w części...
więcej Pokaż mimo toInteresująca pozycja, choć czasem źle mi się ją czytało. Było tak z jednego z powodów:
- książka jest źle napisana,
- książka jest źle przetłumaczona,
- nie umiem się skupić na czytaniu książki,
- jestem głupi.
Waham się między dwoma ostatnimi punktami. A tak serio, to książkę czytałem na Kindlu, więc robiłem to w każdej wolnej chwili, co, w przełożeniu na treść książki oznacza, że nie była to z mojej strony praca głęboka. Dobra czy zła, książka otwiera jednak oczy na to, ile czasu marnujemy na klikanie, scrollowanie, pisanie i odpowiadanie na maile. Wybitnie to trafia do mnie, bo jestem na takim etapie w życiu zawodowym, że strasznie mnie uwiera czas marnowany na bezpłodne przesiadywanie przed ekranem komputera. Plaga naszych czasów.
więcej Pokaż mimo to- książka jest źle napisana,
- książka jest źle przetłumaczona,
- nie umiem się skupić na czytaniu książki,
- jestem głupi.
Lektura o sztuce skupienia, o tym jak zmaksymalizować efektywność pracy, a dzięki temu pozyskać większy spokój ducha poza nią. Momentami wydaje się banalna, ale ułożyła w głowie strzępki informacji, które miałem dostępne już wcześniej, skłoniła do refleksji i podjęcia próby wdrożenia pracy głębokiej w karierę zawodową. Niestety zbyt dużo powtórzeń i krążenia w temacie maili powoduje w pewnym momencie znużenie.
więcej Pokaż mimo toJak się skupić na tym co istotne. Garść inspirujących doświadczeń chociaż nieco odstających od przeciętnych sytuacji zawodowych i życiowych
Pokaż mimo toŚwietna. Rzetelna, racjonalna. W prosty sposób pokazuje dlaczego praca głęboka jest bardzo ważna w życiu i jakie podjąć bezpośrednie działania aby być w tym lepszym. Nie jest to poradnik typu: ,,Zrób jedną rzecz i zmieni się całe twoje życie.'' Kroczenie drogą pracy głębokiej będzie wymagać wytrwałości i konsekwencji, jednak uważam że warto - a książka starannie wyjaśnia dlaczego.
Świetna. Rzetelna, racjonalna. W prosty sposób pokazuje dlaczego praca głęboka jest bardzo ważna w życiu i jakie podjąć bezpośrednie działania aby być w tym lepszym. Nie jest to poradnik typu: ,,Zrób jedną rzecz i zmieni się całe twoje życie.'' Kroczenie drogą pracy głębokiej będzie wymagać wytrwałości i konsekwencji, jednak uważam że warto - a książka starannie wyjaśnia...
więcej Pokaż mimo toMotywuje do odrzucenia otaczającej nas rzeczywistości cyfrowej, porzucenia facebook`a i serwisów do "scrollowania" w ogóle. Nie jest podobna do innych pozycji z tematyki samorozwoju. Napisana lekkim i przyjaznym językiem. Faktycznie nie zawiera w sobie szczególnie odkrywczych myśli czy patentów, ale jednak adresuje pewien istotny problem, którego teoretycznie wszyscy są świadomi, ale niewielu cokolwiek z nim robi :) - a skoro tak, to warto o tym mówić.
Motywuje do odrzucenia otaczającej nas rzeczywistości cyfrowej, porzucenia facebook`a i serwisów do "scrollowania" w ogóle. Nie jest podobna do innych pozycji z tematyki samorozwoju. Napisana lekkim i przyjaznym językiem. Faktycznie nie zawiera w sobie szczególnie odkrywczych myśli czy patentów, ale jednak adresuje pewien istotny problem, którego teoretycznie wszyscy są...
więcej Pokaż mimo to