Praca głęboka. Jak odnieść sukces w świecie, w którym ciągle coś nas rozprasza

Okładka książki Praca głęboka. Jak odnieść sukces w świecie, w którym ciągle coś nas rozprasza autorstwa Cal Newport
Cal Newport Wydawnictwo: Studio Emka poradniki
poradniki
Deep Work. Rules for Focused Success in a Distracted World
2018-03-12
2018-03-12
2016-01-05
Władysław Jeżewski
Skoro automatyzacja i outsourcing zmieniają zasadniczo warunki naszej pracy, jakiej jeszcze umiejętności potrzebujemy? Umiejętności pracy głębokiej. Nowa, fascynująca książka Cala Newporta pokazuje, jak dzięki intensywnej koncentracji i uwolnieniu się od rzeczy rozpraszających uwagę można szybko się uczyć i tworzyć wartościowe rzeczy. Traktuj pracę głęboką jak gimnastykę umysłu i już dziś rozpocznij program ćwiczeń.

Daniel H. Pink, autor Drive i To Sell Is Human

Autor "Pracy głębokiej" przekonująco dowodzi, że należy rozwijać zdolność wytężonego skupiania uwagi, i proponuje natychmiastowe działania, dzięki którym częściej będziemy wykorzystywać tę zdolność w naszym życiu.

Adam M. Grant, autor Give and Take

Cal Newport, łączący naukę z pasją, jest jak czysty, donośny głos w ogólnym zgiełku. Nie potrzebujemy już klikania, emotikonów i słodkich kociaków. Potrzeba nam lepszej pracy, która możliwa jest tylko wtedy, gdy się nie rozpraszamy.

Seth Godin, autor What to Do When It’s Your Turn

Praca głęboka to umiejętność koncentracji na trudnym poznawczo zadaniu bez rozpraszania uwagi. Umiejętność ta pozwala na szybsze przyswajanie specjalistycznej wiedzy i osiąganie korzystniejszych wyników w krótszym czasie. Dzięki pracy głębokiej staniesz się lepszy w tym, co robisz, przez co poczujesz prawdziwe spełnienie, które daje fachowo wykonane zadanie. Słowem, Praca głęboka to rodzaj superumiejętności w coraz bardziej konkurencyjnej gospodarce XXI wieku. Tymczasem większość ludzi zatraciła zdolność koncentracji i trwoni czas na gorączkowym e-mailowaniu i udzielaniu się w mediach społecznościowych – nie wiedząc nawet, że istnieje lepsza alternatywa.

W Pracy głębokiej ceniony autor i znany profesor informatyki Cal Newport mierzy się z rzeczywistością współczesnej epoki łączności. Zamiast dowodzić, że rozpraszanie uwagi jest złe, podnosi zalety jego przeciwieństwa – koncentracji. Książka jest podzielona na dwie części. W pierwszej autor argumentuje, że w prawie każdej branży Praca głęboka przynosi ogromne korzyści. W drugiej przedstawia program systematycznych ćwiczeń, który opiera się na czterech zasadach i ma pomóc przestawić twój umysł i nawyki, abyś mógł opanować tę umiejętność.

W Pracy głębokiej, łączącej krytykę współczesnej kultury z praktycznym doradztwem, czytelnik znajdzie zapadające w pamięć opowieści – od kamiennej wieży w lesie, w której Carl Gustav Jung szukał skupienia, do podróży lotniczej do Tokio i z powrotem, dzięki której pionier mediów społecznościowych mógł skoncentrować się na pisaniu książki. Autor udziela też wielu rozsądnych rad, na przykład takich, że większość profesjonalistów powinna zrezygnować z mediów społecznościowych i że trzeba nauczyć się nudzić.

Praca głęboka to niezbędny podręcznik dla każdego, kto pragnie odnieść sukces w świecie, w którym ciągle coś rozprasza naszą uwagę.

Kup Praca głęboka. Jak odnieść sukces w świecie, w którym ciągle coś nas rozprasza w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Praca głęboka. Jak odnieść sukces w świecie, w którym ciągle coś nas rozprasza

Oceny książki Praca głęboka. Jak odnieść sukces w świecie, w którym ciągle coś nas rozprasza

Opinie i dyskusje o książce Praca głęboka. Jak odnieść sukces w świecie, w którym ciągle coś nas rozprasza

„Praca głęboka” – Cal Newport

Wracam od czasu do czasu do poradników i tym razem dokończyłem „Pracę głęboką”, którą kiedyś zacząłem i porzuciłem.

I w sumie… mam dość mieszane odczucia.

Z jednej strony książka porusza bardzo ważny temat — skupienia i tego, jak bardzo tracimy je przez codzienne rozpraszacze. Autor wprowadza podział na pracę płytką (shallow work) i głęboką (deep work),pokazując, że to właśnie ta druga daje największą wartość, satysfakcję i realne efekty.

Duży nacisk jest położony na eliminowanie rozpraszaczy:
👉 media społecznościowe
👉 maile
👉 ciągłe przerywanie pracy

Są też konkretne techniki, które mają pomóc wejść w tryb głębokiej pracy.

Z drugiej strony — jeśli ktoś czytał już kilka poradników, to trudno tu znaleźć coś naprawdę odkrywczego. Wiele koncepcji się powtarza i nie ma efektu „wow”.

Podsumowując: solidna książka, szczególnie dla osób zaczynających przygodę z produktywnością, ale dla bardziej obeznanych raczej powtórka z znanych schematów.

„Praca głęboka” – Cal Newport

I w sumie… mam dość mieszane odczucia.

W mojej nic nie znaczącej opinii już z klasycznym pytaniem, ile z tego zostanie i jak bardzo nomen omen głęboko wniknie w codzienność a ile przeminie i nigdy już nie wróci. Może jak zanotuje to zapamiętam?

Sama koncepcja świetna, ale książka poukładana chaotycznie, autor sporo się powtarza i przez to książka traci na wyrazistości. Kilka cytatów jednak podkreśliłem i na pewno wdrożę.

4261 użytkowników ma tytuł Praca głęboka. Jak odnieść sukces w świecie, w którym ciągle coś nas rozprasza na półkach głównych
373 użytkowników ma tytuł Praca głęboka. Jak odnieść sukces w świecie, w którym ciągle coś nas rozprasza na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Praca głęboka. Jak odnieść sukces w świecie, w którym ciągle coś nas rozprasza

Cal Newport
Cal Newport
Autor poradników skierowanych do studentów, absolwentów i pracujących. Pracownik naukowy wydziału informatyki Georgetown University, absolwent Dartmouth College i Massachusetts Institute of Technology.

Czytelnicy Praca głęboka. Jak odnieść sukces w świecie, w którym ciągle coś nas rozprasza przeczytali również

Zostań ultrasamoukiem. Jak mistrzowsko opanować twarde umiejętności w zadziwiająco krótkim czasie Scott Young
Scott Young
"Zostań ultrasamoukiem. Jak mistrzowsko opanować trudne umiejętności w zadziwiająco krótkim czasie"- bardzo chwytliwy i obiecujący tytuł, jednakże nieco mylący. Książka definiuje pojęcie ultranauki, przedstawia rys osób, które podjęły się ultranauki (w tym samego autora),z pewnością jest więc inspirującą publikacją, nie powiedziałabym jednak, że realnie przekazuje, jak opanować ów umiejętności. Co jednak muszę szczerze przyznać i oddać autorowi- książka napisana jest w przystępny i bardzo motywujący sposób. Autor przekonuje, że nie trzeba mieć wybitnych umiejętności ani predyspozycji, wystarczy tak naprawdę znalezienie odpowiedniej techniki, konsekwencja w działaniu i każdy może stać się ultrasamoukiem. Nie wiem, na ile jest to rzetelny przekaz, niemniej naprawdę poczułam "wiarę" w swoje możliwości i przy tym poczułam się zachęcona do nauki i stworzenia własnego jej planu. Z drugiej strony trzeba również dodać, że jest to ciekawa tematyka i warto byłoby kontynuować publikacje w tym zakresie. Może tym razem jako książka z ćwiczeniami- jak tworzyć plany nauki? Jak odpowiednio dobrać narzędzia? Trochę oczekiwałam tego tutaj, ale można byłoby potraktować tę pozycję jako wstęp i zagajenie do głównego tematu i na tej kanwie po prostu stworzyć coś bardziej praktycznego. Widzę potencjał, także ocena pozytywna.
Agata - awatar Agata
oceniła na625 dni temu

Cytaty z książki Praca głęboka. Jak odnieść sukces w świecie, w którym ciągle coś nas rozprasza

Zasada najmniejszego oporu, chroniona przed weryfikacją przez metryczną czarną dziurę, wspiera określoną kulturę pracy: dla uniknięcia krótkotrwałej niewygody, związanej z koniecznością koncentracji i planowania, rezygnujemy z długotrwałej satysfakcji i tworzenia rzeczy naprawdę wartościowych. Tym samym zasada ta popycha nas w stronę pracy płytkiej, gdy tymczasem gospodarka coraz bardziej nagradza głęboką.

Rozwiń
Cal Newport Praca głęboka. Jak odnieść sukces w świecie, w którym ciągle coś nas rozprasza Zobacz więcej

Maszynami Czy me! Nate Silver, który umie wprowadzać dane do wielkich baz, a potem przetwarzać je za pomocą tajemniczych modeli opartych na metodzie Monte Carlo, jest typowym pracownikiem wysoko wykwalifikowanym. Inteligentne narzędzia nie przeszkadzają mu odnosić sukcesu, przeciwnie, stanowią jego niezbędny warunek.

Rozwiń

PRACA GŁĘBOKA profesorem MIT przed ukończeniem dwudziestu jeden lat, czy zanim mógł legalnie kupować alkohol. Często siadywał nym pomieszczeniu i przyglądał się temu, co napisano W ogó na tablicy Otaczała go grupka uczonych, prowadzących wykłady gościnne na MIT, którzy też w milczeniu wpatrywali się w tablicę. Mogło to trwać godzinami. Wychodziłem na obiad, wracałem - a oni sie dzieli i gapili się na tablicę. Z profesorem, o którym mowa, trudno się skontaktować. Nie ma go na Twitterze i raczej nie odpisze na e-mail. W ostatnim roku opublikował szesnaście prac naukowych uki do Za moich studenckich lat panowała atmosfera tego rodzaju wytężonego skupienia. Nic więc dziwnego, że szybko wyrobiłem w sobie podobny nawyk głębokiej koncentracji. Ku rozpaczy przyjaciół i specjalistów od reklamy, z którymi współpracowałem przy swoich książkach, nigdy nie miałem konta na Facebooku ani na Twitterze, nie udzielałem się też w innych mediach społecznościowych z wyjątkiem własnego bloga. Nie surfuję po sieci i więk szość informacji czerpię z dziennika „Washington Post", który prenumeruję, i z radia publicznego. Na ogół też trudno się ze mną skontaktować: na autorskiej stronie nie podaję osobistego adresu e-mailowego, a pierwszy smartfon kupiłem dopiero w 2012 roku (moja brzemienna żona postawiła mi ultimatum: „Zanim urodzi się nasz syn, musisz mieć działający telefon"). do CZ P czenia studiów opublikowałem cztery książki, zrobiłem doktorat, Nawyk koncentracji się opłacił. W ciągu dziesięciu lat od ukoń napisałem wiele artykułów naukowych i zostałem profesorem kontraktowym (z możliwością stałego etatu) .?!