Antykruchość. Jak żyć w świecie, którego nie rozumiemy

- biznes, finanse
- 2013-08-29
- 2012-11-27
- 9788382020151
- Olga Siara
Antykruchość pokazuje, jak żyć w świecie Czarnych Łabędzi…
Długookresowe strategie obecnie już nie działają – taką tezę stawia Nassim Nicholas Taleb. W dzisiejszym świecie przeważa to, co nieznane, przypadkowe i zmienne, co autor błyskotliwie opisał w swoim światowym bestsellerze Czarny Łabędź. Jak więc przetrwać w tej niepewności, oswoić nieobliczalność zjawisk i chaos, a nawet na tym wygrać?
Odpowiadając na te pytania w swojej erudycyjnej i dowcipnej książce Taleb dotyka najważniejszych dylematów gospodarki, biznesu, życia społecznego w XXI wieku. Po potężnym krachu finansowym w 2008 roku, w trakcie największego w historii kryzysu długu w Europie, Taleb uspokaja: „Niektórym rzeczom służą wstrząsy; rozwijają się i rozkwitają pod wpływem zmienności, przypadkowości, nieładu i stresu; przygody, ryzyko i niepewność to ich żywioł”. Te rzeczy nazywa antykruchymi. Potem błyskotliwie i z pasją wykorzystuje pojęcie antykruchości do wyjaśnienia, jak dziś postrzegać rzeczywistość, istnieć w świecie, podchodzić do podejmowania decyzji.
Antykruchość to lektura prowokacyjna, intrygująca i inspirująca. Świetna książka dla tych, którzy są gotowi spojrzeć z zupełnie nowej perspektywy na swoje decyzje, inwestycje, przedsięwzięcia biznesowe, życie prywatne. To także wielka, znakomicie napisana pochwała przedsiębiorczości.
- 2 293
Lepsza niż "Czarny Łabędź", mniej osobistych wycieczek i samochwalstwa. Nadal nie załapałem dlaczego autor uważa, że przekazuje coś unikalnego. Chociaż może ekonomiści naprawdę aż tak nie rozumieją rzeczywistości, że potrzebują takiego Taleba, żeby ich pouczał?
Pokaż mimo toRewelacyjna pozycja. Pan Taleb potrafi w łatwy do zrozumienia sposób przekazać treści, które inni starają się przedstawić za pomocą skomplikowanych modeli matematycznych.
Genialna książka nie tylko dla osób interesujących sią tematyką finansową.
Pokaż mimo toGenialna książka nie tylko dla osób interesujących sią tematyką finansową.
Bardzo wartościowa książka ucząca zalet wiążących się z ryzykiem ale nie tylko. W książce tej znajduję się wiele opinii autora i informacji na temat świata które na pewno wzbogacą wiedzę czytelnika. Mimo, iż przez jakiś czas miałem wrażenie, że książka ta jest przydługa i zbyt często powtarza te same idee to po przeczytaniu miałem zupełnie inne wrażenie.
Pokaż mimo toJak dla mnie rewelacyjna lektura, która zmieniła moje podejście do zarządzania ryzykiem o 180 stopni. Na pewno będę do niej regularnie wracał.
Pokaż mimo toMa swoje słabsze momenty i zarozumiałość Taleba może irytować aczkolwiek jest to przecież element gry. Eco był ulubieńcem establishmentu 3/4 rządowej paplaniny łykał jak pelikan, tutaj mamy jego zaprzeczenie o podobnej, no może przesadzam, … ciut mniejszej erudycji.
Pokaż mimo to📚🦢 Gotowi na filozoficzne i inspirujące podróżowanie po świecie kruchości i antykruchości? 🌍 "Antykruchość" Nassima Nicholasa Taleba to intelektualne wyzwanie, które zmieni Twój sposób myślenia!
💡 W dzisiejszym zmiennym i przypadkowym świecie, stare strategie nie działają. Czas na odważny krok w nieznane! Autor błyskotliwie opisał zasady "Czarnego Łabędzia", teraz przekonaj się, jak oswoić nieobliczalność zjawisk, chaos i niepewność, a nawet wygrać!
🏛️ "Antykruchość" dotyka kluczowych dylematów gospodarki, biznesu i życia społecznego w XXI wieku. Przekonaj się, dlaczego niektóre rzeczy rozwijają się pod wpływem zmienności, przypadkowości i nieładu. Odkryj świat antykruchych, które stają się silniejsze w obliczu trudności!
🌟 Czas na nową perspektywę! "Antykruchość" to inspirująca i intrygująca lektura dla przedsiębiorców, inwestorów, a także każdego, kto gotów jest na zmianę swojego myślenia. Zanurz się w fascynującym światku filozofii, matematyki, greckiej mądrości i nieprzewidywalnych czarnych łabędzi!
💭 Zapraszam Cię na wyjątkową podróż przez strony tej książki. Odkryjesz wyjątkowe spostrzeżenia autora, które niektórym mogą wydawać się kontrowersyjne, ale zawsze pobudzają do myślenia. "Antykruchość" to rozważania o życiu, ryzyku i przyszłości, które wywołają dreszczyk emocji.
🌳 Przygotuj się na odkrywanie zakątków swojego umysłu, których wcześniej nie znałeś. Taleb prowadzi Cię w sposób czarujący i dowcipny przez swoje mądrości. Czy jesteś gotowy na ten intelektualny rollercoaster?
#Antykruchość #Filozofia #CzarnyŁabędź #Przetrwanie #Zmienność #Ryzyko #Niepewność #Przedsiębiorczość #Inwestycje #CiekawaLektura #Odkrycia #Wyzwanie #NowaPerspektywa #Myślenie #DreszczykEmocji #NassimNicholasTaleb #Książka #Czytanie #RozwójOsobisty #CzarującaPodróż #Inspiracja #CzytajMądrze #WartoPrzemyśleć #ZmianaMyślenia #IntelektualneWyzwanie
więcej Pokaż mimo to💡 W dzisiejszym zmiennym i przypadkowym świecie, stare strategie nie działają. Czas na odważny krok w nieznane! Autor błyskotliwie opisał zasady "Czarnego Łabędzia", teraz...
Wiele ciekawych, mało spotykanych faktów, które zmieniają postrzeganie świata. Autor ujmuje bezkompromisowym empiryzmem i poszukiwaniem prawdy.
Pokaż mimo toJednak trochę banalne.
Jednak trochę banalne.
Pokaż mimo toCo do zasady uznaję tę książkę za typowy przykład "literatury z lotniska". Jest to bowiem książka na tyle obrazowa, lekka i popularyzatorska, żeby mógł sięgnąć po nią każdy znudzony biznesmen odczekujący w kolejce na lotniskową kolonoskopię, a zarazem na tyle aspirująca do stylu naukowego, żeby w razie potrzeby można było błysnąć na spotkaniu towarzyskim znajomością najnowszych trendów, poczytnych autorów i własną erudycją. A ponieważ "to się teraz czyta" - to książka najpewniej jest do kupienia w lotniskowych kioskach ;-) Intelektualnie nas nie zmęczy - raczej zirytuje nadmiarem niekonsekwencji i błędów.
Ale do rzeczy:
"Antykruchość" to czwarta już książka z serii "Incerto" Nassima Taleba (kontynuacja najbardziej chyba znanego "Czarnego łabędzia"). Taleb wprowadza w niej i opisuje koncepcję antykruchości w różnych dziedzinach: od ekonomii i systemów biologicznych po technologię, urbanistykę, historię i mitologię, inwestycje i finanse. Traktuje zarazem tę koncepcję jako rozwiązanie problemu "czarnego łabędzia".
W pewnym sensie pojęcie to podchwycił ze słynnego (w mojej opinii: nader głupiego) powiedzenia Nietzschego o tym, że co nas nie zabija, to nas wzmacnia. Taleb twierdzi, że antykruchość istnieje w pewnym spektrum właściwości klas rzeczy, które są albo kruche (pękają pod wpływem stresu i presji, a zmierzają w stronę spokoju) albo - wręcz przeciwnie - solidne (tj. stabilne i odporne na rozpad, ale niewrażliwe na nieład). Różnica między poszczególnymi kategoriami w tym spektrum (od rzeczy kruchych, poprzez wytrzymałe, po antykruche) polega na tym, jak zazwyczaj reagują one na przypadkowość/losowość — rzeczy, które są antykruche ulegają wzmocnieniu, stają się trwalsze i solidniejsze.
Taleb sugeruje, że powinniśmy nie tylko być mniej podatni na niepowodzenia, ale właściwie dążyć do wykorzystania niepowodzeń, tak aby stresory, błędy i zmiany prowadziły do naszego wzmocnienia. Sięga do mitologii, aby objaśnić triadę kruchości. Damocles, który je obiad z mieczem zwisającym nad głową, jest kruchy, ponieważ niewielkie naprężenie sznurka trzymającego miecz może go zabić. Feniks, który umiera i odradza się z popiołów, jest wytrzymały. Zawsze powraca do tego samego stanu. Hydra zaś demonstruje antykruchość. Kiedy odcina się jedną głowę, odrastają dwie.
Taleb analizuje tę ideę na niezliczonych przykładach i argumentuje, że wbudowując antykruchość w nasze życie, możemy o wiele bardziej pozytywnie reagować na zmiany w naszym otoczeniu. W odpowiedzi na pytania o to, jak radzimy sobie z rosnącym ciężarem słabości w społeczeństwie i czy antykruchość może dostarczyć rozwiązań, oferuje przeróżne malownicze opowieści i przykłady. Posługuje się przykładem łoża prokrustowego, aby zademonstrować szkody spowodowane redukcją zmienności. (Prokrust - postać z mitologii greckiej - chwytał podróżników i kładł ich do swojego łóżka, rozciągając ich na stojaku, jeśli byli na to za niscy, lub odcinając im kończyny, jeśli byli za wysocy). Taleb twierdzi na przykład, że kiedy niszczymy wariacje, aby pasowały do modelu, wyrządzamy podobną szkodę. Przemawia to m.in. przeciwko rosnącej standaryzacji, do której dążymy w podstawowej opiece zdrowotnej. Autor wierzy w wartość losowości dla systemu, co ilustruje opowieścią o ośle, głodnym i spragnionym, który nie potrafi podjąć decyzji, czy najpierw sięgnąć do beli siana, czy wiadra z wodą. Losowe pchnięcie w jednym kierunku rozwiązałoby ten problem.
Według Taleba losowość pomaga nam obierać kierunek, podczas gdy bez niej tracimy korzystny stresor dla podejmowania decyzji. Co dziwne, odważnie kształtując to, co rozumie przez antykruchość, Taleb nieumyślnie kwestionuje niektóre ugruntowane myślenie stojące za polityką zdrowotną. Chociaż entuzjastycznie imponująca i wielodyscyplinarna, poruszająca zagadnienia od polityki i ekonomii po politykę społeczną, filozofię i medycynę, jego opowieść nieco nuży ciągłym przeskakiwaniem z tematu na temat.
Autor podważa też niektóre swoje bardziej przekonujące idee, rozpraszając je wśród pochopnych twierdzeń przedstawionych bez przekonujących dowodów i bezkrytycznie podrzucanych czytelnikowi. Niektóre z jego twierdzeń są dość dziwne i w rezultacie całość traci na wiarygodności. Na przykład, z niedowierzaniem czytałam, że coroczne wykonywanie mammografii „kobietom powyżej 40 roku życia nie prowadzi do wydłużenia średniej długości życia”, ponieważ lekarz, widząc guza, „nie może uniknąć zrobienia czegoś szkodliwego, jak operacja, po której następuje napromieniowanie, chemioterapia lub jedno i drugie – to jest bardziej szkodliwe niż guz”. Hmmm...
Taleb jest znacznie lepszy w identyfikowaniu przykładów niestabilności niż w określaniu konkretnych strategii, które faktycznie sprzyjają osiągnięciu antykruchości. Sugestie nie są zbyt dobrze przemyślane, a przede wszystkim jest ich niezwykle mało. Jednak najbardziej frustrujący w "Antykruchości" jest nadmiar sprzeczności. Autor oferuje przepowiednie dotyczące przyszłości, ale zaraz podkreśla, że są one niewiarygodne. Wielokrotnie atakuje naukowców i teoretyków jako ludzi, którzy „pouczają ptaki, jak latać”, podczas gdy sam (zresztą jako naukowiec) robi dokładnie to samo w każdej swojej książce.
Co do zasady uznaję tę książkę za typowy przykład "literatury z lotniska". Jest to bowiem książka na tyle obrazowa, lekka i popularyzatorska, żeby mógł sięgnąć po nią każdy znudzony biznesmen odczekujący w kolejce na lotniskową kolonoskopię, a zarazem na tyle aspirująca do stylu naukowego, żeby w razie potrzeby można było błysnąć na spotkaniu towarzyskim znajomością...
więcej Pokaż mimo toBardzo ciekawa. Nie zgadzam się ze wszystkimi poglądami autora, ale jego argumentacja zawsze daje do myślenia. Czytając miałem wrażenie jakby autor wciągał do rozmowy i prowadził z czytelnikiem rozmowę. Taleb przytacza dużo ciekawych historii i dygresji.
Pokaż mimo toZa wyjątkiem paru technicznych (matematycznych) rozdziałów książka przystępnie napisana.