Rubio
- Rebis
- 2008-08-26
- 2003-01-01
- Zbigniew Batko
Historia trzydziestolatka po przejściach, który namiętnie i ze wzajemnością zakochuje się w hiszpańskiej siedemnastolatce.
Trzydziestotrzyletni Amerykanin, porzucony przez żonę i dopiero co rozwiedziony, by odzyskać równowagę emocjonalną, udaje się do Hiszpanii. Przemierza cały kraj i w końcu na skraju półwyspu znajduje samotnię, w której ma nadzieję dojść z sobą do ładu. Z pasją remontuje zrujnowany dom na wzgórzu, w czym znajduje ukojenie. Z czasem zżywa się z hiszpańską rodziną, która nazywa go Rubio - blondyn, i traktuje jak swego.
Rubio – choć wydawało mu się, że nie jest zdolny do miłości – namiętnie i z wzajemnością zakochuje się w hiszpańskiej siedemnastolatce. Gwałtowne uczucie wybucha z siłą, jakiej Rubio nie zaznał nigdy w życiu. Wydaje mu się, że w końcu poznał, co to szczęście. Ale zapomniał o jednym – jest w Hiszpanii, a nie w Ameryce. Tu sprawy nie układają się tak prosto, jak by chciał.
Czy naprawdę potrafi nie tylko brać, ale i dawać szczęście?
- 2 188
Fatalny opis - sensacyjna? kryminał?
Fatalny opis - sensacyjna? kryminał?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzęściowo spodziewałam się tego, bo opis za dużo zdradzał. Zaskoczył mnie młody wiek Rubia, myślałam, że to facet po pięćdziesiątce. Końcówki się prawie wcale nie spodziewałam, zaskoczyła mnie i dała do myślenia.
Ciężkie zakończenie, które poprzedza wielkie niezdecydowanie. Przeczytałam całość, ale pomimo tego, nie potrafię rozgryźć Rubio. Czego chciał, do czego dążył. Ta książeczka jest cieniutka, ale tyle się miotał i nakombinował, jakby miała co najmniej kilkaset stron więcej. Zapowiadała się sielsko - ładny domek, piękna okolica, życzliwa rodzina. Jak to wszystko może się pozmieniać....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tomoj ulubiony autor. Jego ksiazki sa odzwierciedleniem jego zycia, wyzwan i zdarzen. Rubio to dawna Hiszpania z lat 70ych. Charakterystyczna dla Whartona krotkie precyzyjne zdania. Nic zbednego czy rozwleczonego. Opisy trafne i czasem śmieszne. Pióro lekkie i porywa pragmatyzmem amerykańskim a jednoczesnie trafnym opisem uczuc. Rubio jest niesamowita ksiazka- połknięte w 2 dni. akcja przyspiesza w rytm remontu rudery w Andaluzji...Bardzo polecam. Wspaniały pisarz!
moj ulubiony autor. Jego ksiazki sa odzwierciedleniem jego zycia, wyzwan i zdarzen. Rubio to dawna Hiszpania z lat 70ych. Charakterystyczna dla Whartona krotkie precyzyjne zdania. Nic zbednego czy rozwleczonego. Opisy trafne i czasem śmieszne. Pióro lekkie i porywa pragmatyzmem amerykańskim a jednoczesnie trafnym opisem uczuc. Rubio jest niesamowita ksiazka- połknięte w 2...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążki Whartona cechują niezwykle przejmujące przeżycia bohatera. Jest tu przemijanie, filozofia życia, miłość i przyjaźń. Jego proza jest wyjątkowa, każda książka różna od poprzedniej. Łączy je zawsze miłość, rodzina, szacunek do natury. W tej pokazuje nam, jak trudne są wybory i jak ważne decyzje, także te których zaniechamy. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna, mądra powieść o miłości.
Piękna, mądra powieść o miłości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka. Świetny klimat. Ciekawa i wciągająca. Podobało mi się oglądać powstawanie domu, i ciekawy byłem jak się rozwinie sytuacja, ale koniec mnie kompletnie zaskoczył. Uwielbiam czytać Whartona i cieszę się, że czeka na mnie jeszcze wiele jego powieści.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZa mało o relacji głównych bohaterów. Czegoś mi brakowało. Końcówka słaba.. stąd zaniżona ocena
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSama w sobie ksiązka dobra. Czyta się całkiem przyjemnie, ale historia... to coś zupełnie innego. Na okładce, jest napisane: miłość i namiętność pod niebem hiszpanii ... no chyba nie. Do połowy książki było dobrze, potem akcja się zagęściła i nie polecam jej osobom wrażliwym na krzywdę drugiego człowieka. Ta książka złamała mi serce ... z nienawiści.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo polecam, książka poruszyła moje serce i zajęła wyjątkowe miejsce. Nie jest to typowy romans, ale wzbudza dużo skrajnych emocji zwłaszcza przy końcu czytania. Niektóre opisy były zbyt długie, ale generalnie wybitne dzieło różne od innych Whartona.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna książka. Krótkie rozdziały. Szybko się czyta. Polecam
Fajna książka. Krótkie rozdziały. Szybko się czyta. Polecam