Titanic. Pamiętna noc

Oceny książki Titanic. Pamiętna noc

OPINIE i DYSKUSJE o książce Titanic. Pamiętna noc

Rewelacyjnie napisana! Polecam.

Rewelacyjnie napisana! Polecam.

Czy ktoś uwierzy, że ta książka powstała jeszcze zanim znaleziono wrak legendarnego Titanica? Albo, że to właśnie narracja Lorda pozwoliła rozwiać mity i przedstawić jak najbardziej obiektywną relację z nocy 14 kwietnia 1912? Tak wiele sytuacji, uwiecznionych w filmie J. Camerona, znamy właśnie dzięki ogromowi pracy poświęconej tej zwięzłej, odzierającej ze złudzeń książce.

Historia Titanica od dziesiątek lat fascynuje i przeraża. Jest to obraz ludzkiej pychy, która musiała w końcu zostać ściągnięta na ziemię. Lord z wielkim zaangażowaniem przedstawia kontekst kulturowy i historyczny wypadku największego w ówczesnym świecie parowca. Niesamowicie ciekawe jest to, jak różne od współczesnego społeczeństwo tworzyło wielki, "niezatapialny" statek: szczyt ludzkiego rozwoju w epoce ogromnych przepaści klasowych.

Narracja książki jest czymś, co zasługuje na szczególne zainteresowanie. Jest lakoniczna, z perspektywy ciągle zmieniających się pasażerów. Każdy moment obserwujemy z kilkunastu par oczu i uszu, przez co ma się wrażenie bycia w ogniu wydarzeń. Skala katastrofy i zaniedbań jest niewyobrażalna: myślę, że to jest czynnik zawsze najbardziej szokujący. Ilość kwestii, która została zrobiona źle tej nocy, jest przez Lorda bezlitośnie obnażona. Stąd "Pamiętna noc", książka mająca ponad 70 lat, jest nadal najbardziej uderzającym emocjonalnie dziełem poświęconym Titanicowi.

Gorąco polecam tę książkę wszystkim zainteresowanym tą historią. Jest chyba najbardziej kompletnym i unikalnym jej przedstawieniem - opowiadanym niemal z pierwszej ręki.

~ recenzja oryginalnie opublikowana na Instagramie

Czy po sławnym filmie Jamesa Camerona „Titanic” taka książka może rzucić nowe światło na jego katastrofę? Okazuje się, iż tak, gdyż autor książki – Walter Lord zbierał materiały do niej w okresie, w którym żyło jeszcze sporo ocalałych pasażerów słynnego statku. Rozmawiał z 62 ocalałymi, w tym: z biednymi, bogatymi, pasażerami oraz członkami załogi. Sam moment katastrofy i to, co działo się tuż po niej przedstawione bardzo szczegółowo i chociaż autor starał się to opisać na „chłodno”, to jednak rekonstrukcja zdarzeń działa na wyobraźnię i wywołuje emocje. Statek tonął: „Rozświetlony od dziobu do rufy, przypominał zapadający się pod własnym ciężarem tort urodzinowy”. Również akcja ratunkowa dla rozbitków z Titanica ze strony statku Carpathia została przedstawiona z wielkim rozmachem, co jeszcze bardziej potęgowało atmosferę paniki, grozy, dezorientacji. Na końcu książki zamieszczono listę wszystkich pasażerów, zarówno ocalałych jak i tych, którzy zginęli. Sporo przedstawionych tu faktów było mi znanych właśnie z filmu Camerona, ale i tak uważam, że książkę warto przeczytać, gdyż zawiera szczegóły, których w wymienionym przeze mnie filmie nie znajdziemy.

1894 użytkowników ma tytuł Titanic. Pamiętna noc na półkach głównych
275 użytkowników ma tytuł Titanic. Pamiętna noc na półkach dodatkowych