Gotham Central: Na służbie

- 2016-04-13
- 2011-03-15
- Jacek Drewnowski
- Gotham Batman
Pierwszy tom serii kryminalnej rozgrywającej się w Gotham, mieście Batmana. Cykl ten został uhonorowany najważniejszymi wyróżnieniami amerykańskiego rynku komiksowego - nagrodami Eisnera i Harveya.
Policjanci z Gotham codziennie tropią nie tylko pospolitych kryminalistów. Walczą też z najdziwniejszymi i najbrutalniejszymi przestępcami świata, takimi jak Mister Freeze, Two-Face czy Firebug. Choć nie brakuje im sukcesów, pozostają w cieniu Mrocznego Rycerza. Oto historia policjantów z Wydziału Poważnych Przestępstw, którego siedziba znajduje się w budynku Gotham Central - głównego posterunku miasta Gotham. WPP został stworzony przez komisarza Jima Gordona, który obecnie jest na emeryturze, a jego dzieło kontynuują następcy. Są oddani sprawiedliwości, ale niekoniecznie palą się do współpracy z Batmanem.
Scenariusz serii piszą tytani komiksu amerykańskiego - Ed Brubaker (The Fall, Catwoman, The Authority) i Greg Rucka (Batman, Zamieć, Za Królową i Ojczyznę, liczne powieści kryminalne),a rysunki są dziełem cenionego grafika Michaela Larka (Sandman, Superman, Batman).
gdyby nie musieli na sile lgbt wciskac to spoko
gdyby nie musieli na sile lgbt wciskac to spoko
Pokaż mimo toUwielbiam komiksy w klimacie kryminału, więc Wydział Gotham przypadł mi do gustu. Niestety, w co najmniej jednej historii Batman jest tu wykorzystany jako deus ex machina, co znacząco zepsuło ostateczny efekt.
Pokaż mimo toKomiks opowiada o losach policjantów Gotham. Pracują oni w cieniu Batman i widać, że to im doskwiera. W I tomie są przedstawione 3 historię o prostej fabule, podoba mi się jak został tu przedstawiony Batman, natomiast złoczyńcy wypadają słabo. Na plus przedstawienie pary homoseksualnej w ostatniej części i poprowadzenie tego wątku. Kreska mi się podobała i muszę przyznać, że pasuje do historii.
Przyjemnie mi się czytało ten komiks i chęcią zapoznam się z następnym tomem.
Komiks opowiada o losach policjantów Gotham. Pracują oni w cieniu Batman i widać, że to im doskwiera. W I tomie są przedstawione 3 historię o prostej fabule, podoba mi się jak został tu przedstawiony Batman, natomiast złoczyńcy wypadają słabo. Na plus przedstawienie pary homoseksualnej w ostatniej części i poprowadzenie tego wątku. Kreska mi się podobała i muszę przyznać,...
więcej Pokaż mimo toScenarzyści mieli genialny pomysł. Stworzyli komiks o Gotham, gdzie Batman wcale nie jest głównym bohaterem opowieści. Kupiłem to. Najlepiej bawiłem się na ostatniej historii, która bardziej zahaczyła o wątki obyczajowe i kwestie dyskryminacji.
Pokaż mimo to(Zbiorczo 1-4)
Tomy maja rozny poziom - niektore historie sa lepsze (zwykle te ze sledztwami),inne gorsze (Apokalipsa, Robin). Zawsze cieszy, gdy pojawia sie Batman, bo to w tym wydaniu nieoczywista postac, ktora policjanci roznie traktuja.
Zabraklo troche docisniecia tematu - zejscie jeszcze glebiej i brutalniej w rejony serialu Shield. No i koncowka bardzo dobra, mocna - az szkoda, ze to juz koniec, bo potencjal na dalsze "sezony" jest zdecydowanie.
Graficznie bez zarzutu - ladna, "brudna" kreska dobrze oddaje klimat, a niektore kadry (zwlaszcza z Batmanem w tle) swietne.
I w TOP 10 i tutaj widac, ze policyjne srodowisko, przeplatajace sie sledztwa, chaos, polityka - to znakomity miks, ktory prosi sie o dalsza eksploatacje.
(Zbiorczo 1-4)
więcej Pokaż mimo toPodobalo mi sie. Policyjny serial przeniesiony do Gotham. Ciekawe postacie, dramaty, korupcja, zdrady, polityka, sledztwa, watpliwosci, frustracja, smierc, strata, media... A nad tym wszystkim gdzies tam krazy Batman i banda szalencow.
Komiks ''Gotham central” to coś nowego, świeżego. Jeśli chodzi o komiksy superbohaterskie na rynku mamy mało udanych opowieści kryminalnych, Gotham Central z dumą wpisuję się do tych udanych. Najbardziej w komiksach o Batmanie kocham klimat Gotham, dlatego stwierdziłem, że omawiany komiks będzie idealny, cóż, jest lepiej niż myślałem, a oczekiwania miałem spore. Komiks składa się z dwóch historii, śledzimy losy komisarzy policji Gotham. Twórcy nie bawią się w rozwałki czy zbędne sceny akcji, czytelnik ma czas na przyswojenie sobie nowych informacji. Fajnie twórcy pokazują emocje komisarzy, którzy zawsze są w cieniu Batmana. Co do Batmana, w komiksie możemy go nieraz zobaczyć, lecz twórcy celowo pokazują go mało wyraźnie i bardzo rzadko. Czujemy przez to, że spotkanie go, to coś ekskluzywnego. Jestem bardzo zadowolony z faktu, że twórcy nie idą w znanych łotrów Batmana, pojawiają się oni w komiksie bardzo rzadko. Komisarze muszą uporać się z bardziej przyziemnymi rzeczami, porwaniem dziewczynki z bogatej dzielnicy, oraz z zemstą jednego z wypuszczonych więźniów na policjantce, która go aresztowała. Rysunki są w porządku, pasują do świata przedstawionego, czyli są brudne i mroczne.
więcej Pokaż mimo toMiałem takie małe postanowienie, że komiksów DC i Marvel nie będę na razie tykać. Chciałem najpierw poznać inne światy, ale nie przeszkodziło mi to zakupieniu kilku albumów. I tak to znów stałem się człowiekiem niesłownym.
Zabierając się za Gotham Central nie wiedziałem czego się spodziewać, nie mam też z czym go porównać, ale chciałem przeczytać kolejną rzecz Brubaker'a. Nieoczekiwanie wkroczyłem do mrocznego Gotham City.
Gotham to miasto przekleństwo. Podobnie jak Detroit (z cyklu RoboCop),czy też Nowy Jork z niedalekiej przyszłości Gotham jest miastem gdzie przestępcy królują. Mieszkańcy żyją w fatalnych warunkach bojąc się następnego dnia. Elity są dobrze ustawione i mocno oddzielone od spraw codziennych decydują o kolejnych cięciach dla policji. Tak wyglądają miasta przyszłości....
więcej Pokaż mimo toZabierając się za Gotham Central nie wiedziałem czego się spodziewać, nie mam też z czym go porównać, ale chciałem przeczytać kolejną rzecz Brubaker'a....
Spodziewałem się dużo więcej. Pomysł jest dobry: pokazać walkę z przestępczością z perspektywy zwykłych gliniarzy, którzy niechętnie zwracają się o pomoc do Batmana. Można było zaprezentować przyziemne kryminalne sprawy, kameralne dramaty i stworzyć sympatyczny team detektywów.
Pierwsze dwie historie dobrze realizują ten zamysł, ale z widocznym mankamentem: fabuły są nieprzekonujące. Szczegóły zbyt słabo się ze sobą łączą, rozwiązanie przychodzi ot tak, a jednocześnie same sprawy zdają się dość proste. Jakoś się to broni, bo można pokibicować tym dobrym, pooglądać policyjną pracę od kuchni i jest to pewna świeżość w komiksach ze świata DC.
Trzecia historia, najdłuższa, ma najgorszą intrygę i bardziej dotyka strony obyczajowej. Jednak w tej obyczajowej stronie nie znajduję nic unikalnego, może poza zakończeniem, które może jednak zostać dalej pociągnięte, a wtedy wątek okaże się typowy.
więcej Pokaż mimo toPierwsze dwie historie dobrze realizują ten zamysł, ale z widocznym mankamentem: fabuły są...
Fabuła wciągająca. Rysownik - Michael Lark - mógłby się postarać o większą wyrazistość postaci, bo czasem ciężko ogarnąć kto jest kim.
Pokaż mimo toNajlepszy komiks o Gotham City, w którym Batman nie jest głównym bohaterem. Świetnie się to czyta. Połączenie kryminału z sensacją. Polecam!