Za garść srebrników

- Skazaniec
- Wydawnictwo Silver Lemon
- 2015-09-21
- 2015-09-21
- Krzysztof Spadło literatura polska Skazaniec więzienie thriller/sensacja/kryminał
"Tutaj szybko umiera w człowieku to, co w nim dobre i najlepsze. Życzliwość? Ona budzi się wtedy, kiedy masz jakiś interes. Współczucie? Zapominasz co to takiego. Bezinteresowność w stosunku do bliźniego? Szybko pozbywasz się złudzeń, że coś takiego istnieje.
Nie tu.
Nie w więzieniu."
Po raz trzeci Krzysztof Spadło prowadzi czytelnika przez ponury i bezwzględny świat, który czai się po drugiej stronie więziennych murów. Autor w doskonały sposób obnaża słabości ludzkiej natury, gdzie liczy się tylko chciwość, pożądanie lub podatność na nałogi. W tle opowieści przewijają się echa historycznych wydarzeń i dzięki temu, granica między fikcją a rzeczywistością... przestaje istnieć.
Z kazdym tomem niestety coraz gorsza, bardziej nudna i przewidywalna....numerologia nieznosna.
Pokaż mimo toWięzienie to nie jest miejsce, gdzie ludzie staja się lepsi. Wręcz przeciwnie.
Więzienie to nie jest miejsce, gdzie ludzie staja się lepsi. Wręcz przeciwnie.
Pokaż mimo toKontynuacja niesamowitych przygód i zmagań z trudami więziennego życia głównego bohatera.
Pokaż mimo toAtmosfera na zewnątrz gęstnieje. Zbliża się wybuch II wojny, ale w więzieniu życie toczy się swoim torem. Pojawia się jednak nadzieja, że wojna oznacza wolność. I co? I pstro! Zaczynam III tom!
Pokaż mimo toKolejna świetna część serii. Tym razem bohater zmaga się z nałogiem i poczuciem beznadziei. Podobnie do poprzednich części jest to bardzo wciągająca, świetnie napisana historia z bardzo emocjonującym zakończeniem, czyta się płynnie i przyjemnie. Polecam i już czekam na kontynuację.
Pokaż mimo toKolejny dobry kawałek literatury. Świetna książka.
Kolejny dobry kawałek literatury. Świetna książka.
Pokaż mimo toDaje 10 każdej części serii Skazaniec. Całość i każda część z osobna jest reeeeewelacyjna. Krzysztof Spadło rewelacyjnie opisuje pobyt w więzieniu jednego człowieka od czasów międzywojennych po współczesne. Czasami miałem wrażenie że, gdyby nie wiek autora opisuje swoje przeżycia z pobytu w więzieniu.
Zapraszam po audiobooki na moim chomiku Antek731
Tylko profesjonalni lektorzy wszystkie audiobooki w całości i sprawdzone.
więcej Pokaż mimo toZapraszam po audiobooki na moim chomiku Antek731
Tylko profesjonalni...
przedwojenna Symetria
ta historia / seria jest taka ...
nie wiem czy to dobre wyrażenie - ludzka
ciekawi mi ten świat
chce czytać dalej
przedwojenna Symetria
Pokaż mimo tota historia / seria jest taka ...
nie wiem czy to dobre wyrażenie - ludzka
ciekawi mi ten świat
chce czytać dalej
Najlepsza część jak do tej pory. Aż zacząłem sprawdzać fakty historyczne czy to fikcja literacka czy prawda.
Pokaż mimo toRecenzja w 5 zdaniach:
W porównaniu z poprzednimi częściami: autor cały czas trzyma poziom, jednak postaci stworzone w pierwszych częściach miały w sobie więcej życia, były bardziej złożone, przez co lepiej zapadały w pamięć. Fabuła jest dobra, ale minęły 3 tygodnie od zakończenia książki i już nie do końca pamiętam, co w niej było. Co nie zmienia faktu, że czyta się dobrze. Dałbym 6 gwiazdek, ale po namyśle dałem 7 za zakończenie. Ostatnie 10 stron - majstersztyk! Warto przeczytać dla samego zakończenia, którego pozazdrościłby niejeden serial. P.S. Audiobook jak zawsze w tej serii - świetny
Recenzja w 5 zdaniach:
więcej Pokaż mimo toW porównaniu z poprzednimi częściami: autor cały czas trzyma poziom, jednak postaci stworzone w pierwszych częściach miały w sobie więcej życia, były bardziej złożone, przez co lepiej zapadały w pamięć. Fabuła jest dobra, ale minęły 3 tygodnie od zakończenia książki i już nie do końca pamiętam, co w niej było. Co nie zmienia faktu, że czyta się...