Niepokorni

- Nielegalni (tom 4)
- 2019-11-13
- 2016-11-09
Vincent V. Severski wraca z kontynuacją trylogii o Wydziale Q.
Po udanej operacji wywiezienia Michaiła Popowskiego z Rosji, Sara i Konrad wracają do Polski. Okazuje się, że podczas ich nieobecności Wydział Q zostaje rozwiązany. Tymczasem nad Europą zawisa widmo politycznego kataklizmu – ktoś planuje na nowo zbudować hierarchię wpływów na świecie.
Sara i Konrad świadomi zagrożenia wiszącego nad Polską, nielegalnie zbierają Wydział Q do ostatniej akcji. Ta potyczka rozegra się poza prawem. I będzie wyjątkowo brutalna.
Niepokorni to tytuł podwójnie ekscytujący. To zarówno zakończenie serii, ale i jedna z najmroczniejszych i najbardziej wciągających powieści autora. Na takie zakończenie warto było czekać!
Kup Niepokorni w ulubionej księgarni
- Audiobooki 32
- Ebook 18
- 2019 17

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niepokorni
Tom 3 zdecydowanie lepszy, ten mi tak średnio siadł, znowu mamy lokalną politykę, co moim zdaniem, jest błędem, tak w ogóle, nie w kwestii tego jak postanowił ją opowiedzieć. Chodzi mi o to, że miał trzy wyjścia, użyć prawdziwych osób, i liczyć się z tym że fani tej czy tamtej strony politycznej będą obrażeni że ich ulubieńcy są szkalowani, albo użyć fikcyjnych postaci z fikcyjnymi nazwiskami, albo, użyć fikcyjnych nazwisk, ale postacie opisać tak, żeby każdy wiedział o kim mowa. Wybrał opcje nr dwa, czyli bezpieczną, ale jednocześnie, czujemy że to nie jest nasza polska, to jest polska jakaś wydumana, z wydumanymi politykami i problemami, co, przynajmniej mnie, od razu wyłącza zawieszenie niewiary i po prostu nie wierzę w to wszystko. Być może to też problem zbyt dobrego tomu trzeciego, który jest doskonale zbalansowany pod względem i liczby bohaterów, i liczby historii które się toczą równolegle, a tu ciągle miałem wrażenie że czytam przydługi epilog do trzeciego tomu, co gorsza, Severski zdecydował się zostawić kilka furtek/niedopowiedzeń, jakby kiedyś jednak chciało mu się wrócić do tych bohaterów, w co szczerze wątpię, bo polska o której opowiadał, nawet jeżeli istniała i jest tylko przetworzona na potrzeby książki, to już nie istnieje, w tzw. międzyczasie (zakładam że seria dzieje się w latach 2010-2013),i świat, i polska, kilkukrotnie straciła dziewictwo, obecnie żyjemy w czasach gdy przeskakujemy z jednego kryzysu w drugi, można powiedzieć że seria ta dzieje się w ostatnim czasie gdy mogliśmy mieć jakiekolwiek złudzenia co do rosji oraz w jakim kierunku zmierza polityka światowa. Dziś, gdyby Severski chciał wrócić do tej serii, to byłby kompletnie inny świat, choć może to byłoby ciekawe, jak nasi bohaterowie odnaleźliby się w świecie w którym rosja jest tak ostentacyjnie wroga zachodowi
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPułkownik w wielu wywiadach przywoływał Johna le Carre jako najjaśniejszą gwiazdę powieści szpiegowskiej i ja się z nim zgadzam. Ale zdarzyło się coś niebywałego: on sam , polski pisarz i exszpieg, stworzył majstersztyk , pod którym le Carre mógłby się podpisać. Czytajcie i podziwiacie;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria bohaterów Wydziału Q i ich kolegów zostanie ze mną na zawsze. Stale jestem pod wrażeniem talentu autora do opisania tak złożonych wątków w logiczną całość. Seria w przyjemny sposób dostarcza wiedzy o działaniu wywiadów i zasadach tam panujących. Polecam każdemu!
Po ostatnim tomie czuję jednak niedosyt. Kilka wątków zostało niedopowiedzianych. Pewnie taki był zamysł autora ale mi to nie przypadło do gustu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo ostatnim tomie czuję jednak niedosyt. Kilka wątków zostało niedopowiedzianych. Pewnie taki był zamysł...
Dobrze się czyta, ale trudno nie odnieść wrażenia, że koncówka trochę na siłę. Po przeczytaniu ostatniego rozdziału lekki niedosyt. Niemniej fajnie po raz kolejny śledzić losy bohaterów z poprzrednich części.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Niepokorni" to najkrótszy tom z serii o prowadzonym przez Konrada Wolskiego Wydziale Q. Jest też chyba najmniej wciągającą i emocjonującą częścią. Jagan poszukuje Popowskiego, zaś Wolski próbuje w jak najkorzystniejszy dla kraju sposób posłużyć się zdobytymi informacjami. Czytało się nawet przyjemnie, ale biorąc pod uwagę jakość poprzednich tomów, to jest to trochę rozczarowujące zakończenie serii.
> Przepili wtedy tęgo i Iwan zrozumiał całą śmieszność swoich wyrzutów sumienia, które - podobnie jak poczucie winy - najczęściej mają nie ci, co powinni, tylko ludzie uczciwi.
> I to właśnie najbardziej martwiło Marcela, bo lista polityków działających na korzyść Rosji była coraz dłuższa i coraz trudniej było mu odróżnić głupców od agentury.
"Niepokorni" to najkrótszy tom z serii o prowadzonym przez Konrada Wolskiego Wydziale Q. Jest też chyba najmniej wciągającą i emocjonującą częścią. Jagan poszukuje Popowskiego, zaś Wolski próbuje w jak najkorzystniejszy dla kraju sposób posłużyć się zdobytymi informacjami. Czytało się nawet przyjemnie, ale biorąc pod uwagę jakość poprzednich tomów, to jest to trochę...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągające domknięcie całego cyklu, intryga do końca prowadzona w taki sposób, aby czytelnik nie rozgryzł tematu zbyt wcześnie, czyli wzorowo, szacunek dla autora.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdy pojawiła się kontynuacja przygód Sary i Konrada pomyślałem, że będzie ciekawie zagłębić się znowu w świecie szpiegów. Niestety ostatnia część mnie zawiodła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMistrzostwo świata!!!
Mistrzostwo świata!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzuję niedosyt, bo autor przyzwyczaił mnie do książek na około 800 stron, a czwarta część jest o połowę krótsza :P Mam wrażenie, że ostatnia część była pisana "na szybko". Zabrakło mi rozszerzenia niektórych wątków jak i ich zakończenia, ale tak bardziej rozpisanego a nie tylko jeden rozdział czy dwa i to wszystko. Ciekawa część, ale najmniej przypadła mi do gustu z tych wszystkich.
Czuję niedosyt, bo autor przyzwyczaił mnie do książek na około 800 stron, a czwarta część jest o połowę krótsza :P Mam wrażenie, że ostatnia część była pisana "na szybko". Zabrakło mi rozszerzenia niektórych wątków jak i ich zakończenia, ale tak bardziej rozpisanego a nie tylko jeden rozdział czy dwa i to wszystko. Ciekawa część, ale najmniej przypadła mi do gustu z tych...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapięcie sięga zenitu. Został mi już tylko ostatni tom, chip, chlip.
Napięcie sięga zenitu. Został mi już tylko ostatni tom, chip, chlip.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEdit : nie ma następnego 😭 mam nadzieję że kolejna seria (Zamęt) podejmie wątki Niepokornych - inaczej padnę 😭😭😭😭