Englebert z rwandyjskich wzgórz

Okładka książki Englebert z rwandyjskich wzgórz autora Jean Hatzfeld, 9788380491649
Okładka książki Englebert z rwandyjskich wzgórz
Jean Hatzfeld Wydawnictwo: Czarne Seria: Reportaż reportaż
reportaż
Reportaż
Englebert des collines
2015-10-07
2015-10-07
Jacek Giszczak

Kup Englebert z rwandyjskich wzgórz w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Englebert z rwandyjskich wzgórzi

Jest człowiekiem, jest jednym z nas*

4453 121 154

Oceny książki Englebert z rwandyjskich wzgórz

OPINIE i DYSKUSJE o książce Englebert z rwandyjskich wzgórz

Ludobójstwa w Rwandzie jest mało obecne w świadomości Polaków. Ja pierwszy raz zetknąłem się z tym dramatem oglądając film "Hotel Rwanda".
Książka to reportaż, historia życia jednego z ocalałych. Opowieść o zabitej społeczności zniszczonej rodzinie i o człowieku który przeżył i musi stawić czoła rzeczywistości po. Straszna opowieść o dekompozycji ludzkiej osobowości, opowieść o braku sensu, opowieść o trwaniu po końcu świata.

Z samego serca opowiedziane. Skomponowane przez autora, ale z nut podanych przez Engleberta. Przedstawiciela Tutsi, którego niemal cała rodzina została zamordowana w ludobójstwie Rwandyjskim w 1994. Sam ocalał. Choć wciąż ten sam to zupełnie inny. Ludobójstwo nadało mu tożsamość jakiej nikt z nas by nie chciał. Z jego opowieści przewija się życie w smutku. Bo choć żyje to jednak nie tak jakby pragnął. Został uwięziony w traumie i przeszłości, mimo że wydaje mu się, że jest daleko od niego. Przeszłość nieprzepracowana i nieprzebaczona jest raną w nas. Raną o wiele gorszą bo jej nie widać, a ból który powoduje często przypisujemy innym rzeczom.

Englebert, potomek ostatniego króla Tutsi, niczym Diogenes z Synopy, przemierza ulice Nymaty żyjąc z dnia na dzień. W swojej opowieści mówi w pozbawiony romantyzmu, bezpośredni sposób o tym, jak starał się przetrwać masakrę. Wzruszająca i jednocześnie wstrząsająca opowieść o człowieczeństwie w czasach, w których trudno było być ludzkim i o tym, jak po nich można pozostać człowiekiem.

541 użytkowników ma tytuł Englebert z rwandyjskich wzgórz na półkach głównych
101 użytkowników ma tytuł Englebert z rwandyjskich wzgórz na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Englebert z rwandyjskich wzgórz

Jean Hatzfeld Englebert z rwandyjskich wzgórz Zobacz więcej