Ciemność

Okładka książki Ciemność
Héctor Tobar Wydawnictwo: Dowody Seria: Seria Reporterska reportaż
reportaż
Seria Reporterska
Deep Down Dark: The Untold Stories of 33 Men Buried in a Chilean Mine, and the Miracle That Set Them Free
2016-01-20
2016-01-20
2014-10-07
Tomasz Bieroń

Kup Ciemność w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ciemność

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ciemność

Kiedy wydarzyła się katastrofa w kopalni San José i 33 górników zostało uwięzionych głęboko pod ziemią, byłam wtedy u progu wyjazdu na studia do Szwecji i tyle działo się w moim życiu, że wydarzeń w Chile nie śledziłam. Wiedziałam, że górnicy przeżyli i po kilku tygodniach udało się ich wydostać na powierzchnię, ale szczegóły wydarzeń były mi obce. Z ciekawością więc sięgnęłam po "Ciemność" Tobara - dziennikarza, któremu grupa ocalonych powierzyła całą swoją nieopowiedzianą wcześniej historię. Jak przebiegała akcja ratunkowa, to można było śledzić w mediach, ale jak wyglądało życie uwięzionych górników przez ponad 2 miesiące spędzone pod ziemią? Tu wiele informacji było jeszcze tajemnicą i Tobar powoli, rozmawiając z górnikami i ich bliskimi, wydobywał wszystko na światło dzienne.
Akcja reportażu toczy się chronologicznie, zaczynając się w dzień katastrofy. Autor opowiada, jak górnicy żegnali się z rodzinami, wychodząc do pracy, jak wyglądał początek zmiany, a potem nagłe zawalenie się w kopalni. Powoli gasnące światła, stanowczo za mało jedzenia, brudna woda, gorąco i wilgoć, 33 mężczyzn i ta niepewność, czy ktoś w ogóle wie, że oni przeżyli, czy ktoś spróbuje ich uratować...? Równolegle Tobar opowiada o mobilizacji bliskich górników, zaangażowaniu się polityków, rozpoczęciu akcji poszukiwawczej. Jeśli nie zna się szczegółów katastrofy i późniejszej misji ratunkowej, to reportaż się naprawdę pochłania, a jego bohaterowie to postacie z krwi i kości, ze swoimi słabościami i mocnymi stronami.
Miewałam czasem poczucie, że niektóre rozdziały są nieco przegadane, nie do końca też do mnie trafiło, jak autor opisywał późniejsze wydarzenia, życie ocalonych po wydostaniu ich na powierzchnię, choć rozumiem, że chciał w ten sposób zamknąć całą historię. "Ciemność" to bardzo szczegółowy reportaż, opisujący krok po kroku wydarzenia w kopalni San José i niektórych ta drobiazgowość Tobara może męczyć. Dla mnie była to dobra książka i wartościowa lektura, którą szczerze polecam :).

Na książke natknęłam się przez przypadek.
Wiekszość pewnie z nas pamięta jak kilka lat temu w Chile zostało w kopani uwięzonych 33 górników. Książka opisuje co tam się wydażyło.

Na książke natknęłam się przez przypadek.

UWAGA! Autor lub jego znajomi zmienili dane książki, żeby uniknąć oceny 1. Oceniona przeze mnie książka to "Ciemność. Miałem sen" T.M.Wichary wydana przez Ridero.

Totalne dno... Po co coś takiego wydawać?! Błędów ilość niezliczona, brak końca i początku, pomysł oklepany, bohaterowie z papieru, dialogi drewniane. Nie polecam!

1/10
@moze_booka

1/10
@moze_booka

684 użytkowników ma tytuł Ciemność na półkach głównych
90 użytkowników ma tytuł Ciemność na półkach dodatkowych

Héctor Tobar
Héctor Tobar
Amerykański pisarz, dziennikarz i dumny mieszkaniec Los Angeles, laureat Nagrody Pulitzera. Jego trzecia książka, „Wrażliwość barbarzyńcy” została uznana za jedną z najlepszych książek 2011 roku przez „New York Times”, „San Francisco Chronicle” i „Boston Globe”, zdobyła California Book Award for Fiction i trafiła na listę bestsellerów „Los Angeles Times”.

Cytaty z książki Ciemność

Héctor Tobar Ciemność Zobacz więcej