Rocznik Antropologii Historii, 2012, nr 2 (3)

- historia
- Polskie Towarzystwo Historyczne
- 2012-01-01
- 2012-01-01
- 20841418
Jacek Kowalewski, Paweł Żmudzki, Lektury przeszłości
Studia i rozprawy
Czesław Robotycki, Dyskusje o pograniczu antropologii kulturowej i historii nie będą miały końca (i o to chodzi)
Roger Chartier, Tekst, symbole i francuskość
Robert Darnton, Pierwiastek symboliczny w historii
Dominick LaCapra, Chartier, Darnton i wielka masakra symboli
James Fernandez, Historycy snują opowieści: o kartezjańskich kotach i galijskich walkach kogutów
Zbigniew Libera, Wielka masakra kotów, symboli i antropologii historycznej
Andrzej P. Kowalski, Symbole w historii a historia symboli. O antropologicznej interpretacji faktów historycznych
Piotr Kowalski, Kronikarskie semiotyki. Kronika staropolska jako źródło w historii kultury
* * *
Michał Tomaszek, Węgrzy w Sankt Gallen w 926 roku: narracja o barbarzyńcach w Casus Sancti Galli Ekkeharda IV
Przemysław Pazik, Opowieść o samobójstwie pewnego rycerza z 26 rozdziału III księgi Kroniki polskiej Mistrza Wincentego
Przedruki i archiwalia
Jacek Banaszkiewicz, Podanie o Lestku I Złotniku. Mistrza Wincentego „Kronika polska” I 9,11
Jacek Banaszkiewicz, „Zamach stanu w Gnieźnie", czyli kilka uwag na marginesie
książki „Podanie o Piaście i Popielu”
Dyskusje i polemiki
Magister ludi - rozmowa z Prof. Jackiem Banaszkiewiczem
Historia i antropologia: nowe zbieżności? Debata zorganizowana przez Société d’histoire moderne et contemporaine
Recenzje, omówienia
Czesław Robotycki, Wojciecha Piaska projekt uprawiania antropologii w historii, ( W. Piasek, Historia jako wiedza lokalna. „Antropologiczne przesunięcie” w badaniach nad historiografią PRL)
Tomasz Pawelec, Antropologia kultury w warsztacie historyka historiografii, ( W. Piasek, Historia jako wiedza lokalna. „Antropologiczne przesunięcie” w badaniach nad historiografią PRL)
Jarema Drozdowicz, Czy triumf natury nad kulturą? Franz Boas i jego Umysł człowieka pierwotnego w perspektywie historycznej, (Franz Boas, Umysł człowieka pierwotnego)
* * *
J. Banaszkiewicz, Takie sobie średniowieczne bajeczki (P. Żmudzki)
M. Mazurek, Antropologia niedoboru w NRD i PRL 1971-1989 (J. Kowalewski)
Kronika naukowa
Autobiografia - biografia - narracja. Perspektywy biograficzne w praktyce badawczej (M. Kafar)
Claude Lévi-Strauss w dyskursie nauki. Inspiracje, recepcja, krytyka (M. Mokrzan)
Polowanie na Awangardę. Zakazana sztuka w Trzeciej Rzeszy. Galeria Międzynarodowego Centrum Kultury w Krakowie (F. Skowron)
Bibliografia RAH
Noty o autorach