Kwestia żydowska w XIX wieku. Spory o tożsamość Polaków
- powieść historyczna
- Cyklady
- 2004-01-01
- 2004-01-01
- 838685992X
Jaką wiedzę o ydach przyniósł wiek XIX Co o nich myślano i jakie oni mieli opinie na temat innych W jaki sposób chciano rozwiązać kwestię żydowską przez asymilację, konwersję Czy były to rozwiązania realne czy asymilacja w ogóle była możliwa, a żydowski konwertyta mógł liczyć na przychylność Polaków Jak brzmiały wtedy słowa meches , przechrzta i jak traktowano Feldmana, Askenazego, Nusbaumów Co pisali o ydach Mickiewicz, Krasiński, Orzeszkowa, Klaczko, Korzeniowski Kto pisał przeciwko ydom, a kto bronił honoru polskich pisarzy i publicystów Czy język literatury publicystyki XIX wiecznej jest niewinny Na te i wiele innych pytań odpowiada Kwestia żydowska w XIX wieku. Spory o tożsamość Polaków , wspólne dzieło historyków, historyków literatury i historyków prasy, przynoszące wieloaspektową wiedzę na temat problemów polskiego życia publicznego zogniskowanych wokół sprawy żydowskiej. Książka jest pracą zbiorową przygotowaną przez znakomitych uczonych z wielu ośrodków naukowych. Uwzględnia nie tylko polski punkt widzenia, lecz także perspektywę żydowską i kontekst europejski. Stanowi świetną kontynuację badań nad rozmaitymi aspektami polskiej kultury XIX wiecznej.