Proces

- Der Prozess
- 9788361199892
- Bruno Schulz
- Inne
„Kafka pokazał w tej powieści wtargnięcie prawa w życie człowieka, pokazał je niejako in abstracto. Nie uczynił tego konkretnie na podkładzie rzeczywistego, jednostkowego losu. Nie dowiadujemy się do końca, na czym polegała wina Józefa K., nie poznajemy tej formy prawdy, jaką życie jego miało wypełnić. Kafka daje jedynie atmosferę zetknięcia życia ludzkiego z pozaludzką, najwyższą prawdą, jego klimat i aurę. Genialny czyn artystyczny tej powieści leży w tym, że Kafka znalazł dla tych spraw nieuchwytnych i niewyrażalnych w języku ludzkim – jak gdyby adekwatną cielesność, jakiś materiał zastępczy, w którym buduje i wyprowadza aż do najdrobniejszych szczegółów strukturę sprawy”.
(fragment posłowia B. Schulza)
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Ostateczne decyzje sądu nie są ogłaszane, nie są one dostępne nawet sędziom.
Smutne zapatrywanie [...]. Z kłamstwa robi się istotę porządku świata.
Pan chce widzieć sens, a dopuszcza się największego bezsensu. To doprawdy może przyprawić o rozpacz.
Opinie [730]
Chyba nie dojrzałam do Kafki aczkolwiek mocno wpływa na nastrój i daje do myślenia.
Pokaż mimo toCiekawa, ale mogłaby być o połowę kruszą i nie byłoby to ujmą dla całości. Miejscami zbyt rozwleczona.
Pokaż mimo to„Proces” Franz Kafka
więcejMuszę przyznać, że sama lektura nie należy do lekkich, z czym oczywiście liczyłam się zaczynając utwór Kafki. Autor wprowadza nas do świata, w którym bohater- Józef K. staje się wręcz przedmiotem w rękach wszechwładnego sądu. Zostaje on bowiem uwikłany w proces, jednakże sam nie wie, co jest jego winą. Z biegiem czasu przekonuje się, że praktycznie...
To, że „Proces” Kafki jest książką genialną nie podlega dyskusji. To co mnie po lekturze zastanawia ale i przeraża to to, że np. George Orwell czy Aldous Huxley opisywali w swoich książkach utopijne światy jako ich wizje przyszłości. Kafka w „Procesie” opisał świat i sytuacje tak irracjonalne, że nawet w najczarniejszym koszmarze sennym, nie dałoby się tego uznać za wizję...
więcejTrudna, na pozór niezrozumiała, męcząca książka. Jako lektura wydaje mi się jest niepotrzebna, ponieważ nawet jako osoba dorosła, która dawno skończyła szkołę miałem problem z jej interpretacją. Zresztą dość powierzchowną.
Pokaż mimo toJednakże uważam, że książka powinna być must-read.
Książka pozwala na zinterpretowanie jej na swój sposób, więc każdy wyciągnie z niej coś innego.
Nigdy nie czytałem tego w szkole, nie miałem jako lektury, a zawsze byłem tego ciekaw. Trudna książka, ale świat bardzo ciekawy. Przydałoby się o tym z kimś podyskutować, żeby zrozumieć do końca
Pokaż mimo toRozumiem (pewnie mniej niż bym chciał), doceniam (pewnie mniej niż na to zasługuje), ale to nie jest książka dla mnie.
Pokaż mimo toPoczątek książki Franza Kafki jest intrygujący, ciekawy, wzbudza i zachwyt, zainteresowanie jednocześnie łączy się z lękiem, trwogą, obawą która wynika ze świata przedstawionego w tym utworze. Proces przypomina mi trochę inną książkę mianowicie rok 1984 czyli Wielki Brat patrzy Orwella. Prawdę powiedziawszy liczyłem na coś więcej, liczyłem na arcydzieło. Nie mogę...
więcejJakbym czytał opis przypadku hejtu z mediów społecznościowych. Prorocza książka.
Pokaż mimo toTa książka totalnie do mnie nie trafiła. Być może dla znawców literatury i "Kafkologów" to niezmierzona skarbnica interpretacji i myśli filozoficznych.
więcejCzuję się umęczony przebrnięciem przez Proces. Każde zdanie ważyłem w głowie i starałem się z tego skleić logiczną całość. Otóż moje wysiłki były skazane na porażkę, ponieważ ta książka stanowi zlepek myśli bohatera,...