Jedwabnik

Okładka książki Jedwabnik Robert Galbraith Patronat Logo
Patronat Logo
Okładka książki Jedwabnik
Robert Galbraith Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie Cykl: Cormoran Strike (tom 2) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller

Książki autora

Oficjalne recenzje i

Cormoran Strike's back

932 55 94

Drugi tekst Pani Rowlling przeczytałem w tym roku. Po ambitnym, z mojej strony, czytelniczo zakończeniu lata pozwoliłem sobie na inteligentny kryminał. Nie, nie przeczytałem tego jednym ciągiem... chwilami musiałem odpuścić, przez przydługie dywagacje. Rozmowy o dziwnej powieści "Bombyx Mori"... te kilka razy wpędziły mnie dosłownie w sen. Ale literacko tekst jest bardzo dobry. Wiele nazwisk trochę utrudniło mi życie ale na szczęście obecność Robin pozwalała prawdziwie odetchnąć. Cieszę się że dobiłem do końca. Część trzecią powinienem przeczytać już w przyszłym roku, może wtedy gdy zima zacznie już poważnie dokuczać.

więcej Pokaż mimo to

Cytat z okładki : " książka , którą się pochłania" - The Telegraph . Zgadzam się.
Akcja toczy się w kręgu pisarzy i wydawców. Żale z przeszlości , intrygi. Strike i Robin rozwiązują te splątane supły wzajemnych animozji staromodnymi metodami - cierpliwie przesłuchując świadków, śledząc zamieszane w sprawę osoby. Jednocześnie krążą wokół siebie chociaż Cormoran ma kochanki a Robin narzeczonego. Jeśli ktoś polubił tę parę to polecam.

więcej Pokaż mimo to

To niezła książka,ale marny kryminał. Strike prowadzi firmę, musi zarabiać, a przyjmuje zlecenie w chwili współczucia całkiem bez widoku na zapłatę? Niby zarabia działaniami gdzieś w tle,ale to zupełnie nie przekonujące.Podobnie jak cała intryga. Śmierć marnego pisarza, nurzanie się w ludzkich flakach i jakieś zboczone książki, które znalazłyby może gromadkę czytelników. Rowling jest dobrą pisarką, więc da się to czytać, ale jako pisarka kryminałów zupełnie się nie sprawdza.

więcej Pokaż mimo to

Trudno jest mi sobie wyobrazić gorszy kryminał (ktoś? coś? jakieś propozycje?). Nieustanne wynurzenia sekretarki/pomocnicy detektywa na temat swego nudnego pożycia, i że chętnie by z owym detektywem pożyła. Na dodatek jest sprawa kryminalna równie "ciekawa", o miernym pisarzu pokroju Bondy/Mróza. Jeśli ktoś chce zmarnować trochę życia z i tak krótkiego życia, to jest to jakiś pomysł. Ale po co?

więcej Pokaż mimo to

W połowie miałam już całkiem dość obrzydliwych opisów zbrodni. Jeśli ktoś lubi co stronę czytać o flakach i zboczeniach seksualnych, to to będzie to. Szkoda, bo po pierwszym tomie polubiłam Strike'a i Robin.

Jeszcze lepsza niż "Wołanie kukułki". Polecam gorąco!

Jeszcze lepsza niż "Wołanie kukułki". Polecam gorąco!

Drugi tom i jest bardzo dobrze.
Ciekawa sprawa do rozwiązania.
Świetna współpraca Strike - Robin.
Oby tak dalej, brawo !

Drugi tom i jest bardzo dobrze.
Ciekawa sprawa do rozwiązania.
Świetna współpraca Strike - Robin.
Oby tak dalej, brawo !

O wiele lepsza niż pierwsza część.
Strike i Robin to świetny duet, sama fabuła była bardziej wciągająca a koniec pochłonęłam.
Podejrzewałam tu przez moment każdego kto mógł się do grona podejrzanych zaliczać, do rozwiązania sprawy byłam wyprowadzana w pole.
Polecam!

O wiele lepsza niż pierwsza część.
Polecam!

Dobrze się przy niej bawiłam, ale jednak cała intryga nie przyniosła mi satysfakcji.

Pierwsza część mnie zauroczyła, ta już nie do końca... ale przeczytam jeszcze jedną, może będzie lepsza :)

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać