Ty nic nie rozumiesz!

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- You just don't understand
- Zysk i S-ka
- 1999-01-01
- 1994-01-01
- Agnieszka Sylwanowicz
- komunikacja rozmowa psychologia kobieta mężczyzna
Kobiety i mężczyźni, rozmawiając, reprezentują odmienne style konwersacyjne, lecz żaden nie powinien być uznawany za lepszy. Przyjęcie tej prawdy może przynieść tylko korzyści. Ułatwi wzajemne porozumiewanie się i zrozumienie.
Książka jest napisana żywym językiem, a wiele zaczerpniętych z życia przykładów urozmaica narrację.
Najogólniej mówiąc – książka traktuje o różnicach w sposobie komunikowania się kobiet i mężczyzn. Zasadniczo polega to na tym, że kobiety nastawione są wspólnotowo i kooperacyjnie, dbają o zgodność, natomiast świat mężczyzn to hierarchiczność oraz wymiary: władza/podporządkowanie, zależność/niezależność. To jest jak zderzenie dwóch kultur, które wpływa na wzajemne stosunki na każdej płaszczyźnie. Autorka nie jest psychologiem, jak sądziłam, przedstawia się jako socjolingwistka.
Lektura jest bardzo wartościowa w warstwie informacyjnej, szczegółowa, powołuje się na całe mrowie badań, zarówno samej autorki jak i innych badaczy. Zawiera dużo wątków osobistych. Mamy też odwołania do fragmentów filmów czy literatury. Jednak dla mnie trochę męczący był jej styl – przez tą szczegółowość i pewną specyficzność, czasem musiałam jedno zdanie przeczytać 2 razy. W książce jest przytoczonych dużo dialogów, które następnie są bardzo drobiazgowo analizowane – to materiał badawczy autorki. Wydaje się, że powinno to być ciekawe, ale jednak te fragmenty były dla mnie najtrudniejsze, czasem zwyczajnie nudne..
Czytam sporo literatury psychologicznej, a jednak to dopiero lektura jednego z rozdziałów „Ty nic nie rozumiesz!” uświadomiła mi, że pewne zachowanie mojego ojca, które interpretowałam jako wynikające z jego charakteru okazuje się być cechą płci. Także jak najbardziej można na tej pozycji osobiście skorzystać. ;-D
więcej Pokaż mimo toNajdelikatniej rzecz ujmując, mamy przekichane. Tak już ten świat jest poukładany, ze mężczyźni mówią jedno, a kobiety słyszą zupełnie co innego. Kochane kobietki, na pocieszenie dodam, ze to działa w dwie strony! Różnica polega na tym, że kobiety się porozumiewają, a mężczyźni po prostu przekazują informacje.My budujemy rozmową więzi i relacje, mężczyźni zwięźle wypowiadają to, co ich zdaniem jest istotne. Autorka w przystępnej formie przekazuje nam największe różnice w komunikacji damsko-męskiej. Ja wiele zrozumiałam i jeszcze więcej poukładałam sobie w głowie. Może to będzie klucz do dogadania się...
Najdelikatniej rzecz ujmując, mamy przekichane. Tak już ten świat jest poukładany, ze mężczyźni mówią jedno, a kobiety słyszą zupełnie co innego. Kochane kobietki, na pocieszenie dodam, ze to działa w dwie strony! Różnica polega na tym, że kobiety się porozumiewają, a mężczyźni po prostu przekazują informacje.My budujemy rozmową więzi i relacje, mężczyźni zwięźle...
więcej Pokaż mimo toTa książka jest wspaniała. Nie tylko bardzo mądra, ale i napisana bardzo przystępnie w anegdotycznym stylu wykładowcy, który wie, jak nie zanudzić studentów.
Są dwie takie książki, które radzę czytać wszystkim, wijącym sobie dwuosobowe (z opcją rozwoju lub bez) gniazdka. To "Ty nic nie rozumiesz" Tannen i "Sztuka miłości" Fromma.
Oczywiście, maniakom poradzę kilka innych pozycji tych dwóch autorów i dorzucę Schopenhauera, ale te dwie - to podstawa.
więcej Pokaż mimo toPozycja obowiązkowa dla tych, którym się jakoż z płcią przeciwną nie układa. I dla tych, którym się układa, też!