O skutecznej komunikacji. 10 IDEI HBR

Okładka książki O skutecznej komunikacji. 10 IDEI HBR autora Robert B. Cialdini, Jay A. Conger, Stephen Denning, Kimberly D. Elsbach, John Hamm, Robert B. Miller, Nick Morgan, Leslie Perlow, Deborah Tannen, Holly Weeks, Gary A. Williams, 9788363662271
Okładka książki O skutecznej komunikacji. 10 IDEI HBR
Robert B. CialdiniJay A. Conger Wydawnictwo: Seria: Kolekcja 10 IDEI, seria 2 biznes, finanse
biznes, finanse

Kup O skutecznej komunikacji. 10 IDEI HBR w ulubionej księgarnii

Oceny książki O skutecznej komunikacji. 10 IDEI HBR

OPINIE i DYSKUSJE o książce O skutecznej komunikacji. 10 IDEI HBR

Na półkach: , , , , ,

Kolejna bardzo wartościowa pozycja . Tym razem przedstawia sposoby komunikacji oraz wpływu na ludzi .Książka warta posiadania u siebie na półce .

Rzutem na taśmę postanowiłem sięgnąć po niniejszą pozycję. Świetna pozycja, chociaż jak na kompendia Harvard Business Review trochę dłuższa. Przesłuchałem ją w formie audiobooka który w sumie trwa 7 godzin.

Książka zawiera dziesięć artykułow publikowanych wcześniej na łamach czasopisma Harvard Business Review których głównym tematem jest komunikacja.

Pierwszy artykuł dotyczy sztuku prezentacji, szczególnie w kontekście podejmowania decyzji. Autor artykułu daje rady jak przygotowywać prezentacje tak aby skutecznie przekonać jej odbiorców. Jak się okazuje to bardzo skomplikowany proces. Odbiorców prezentacji można podzielić na kilka typów. W zależności od tego jakim typ reprezentuje osoba która jest odbiorcę prezentacji powinniśmy odpowiednio dopasowywać nasze argumenty oraz styl prezentacji. Odbiorców można podzielić na następujące kategorie: myśliciele, ludzie charyzmatyczni, kontrolerzy, sceptycy oraz naśladowcy. Po przedstawieniu tego modelu komunikacji od razu byłem w stanie dopasować ludzi w moim otoczeniu do odpowiedniego typu. Ten artykuł uświadomił mniej jak ważne jest dopasowywanie komunikacji do stylu odbiorcy. To trudna sztuka i chyba jeszcze sporo muszę się uczyć aby ją dobrze opanować.

Mógłbym się sporo rozwodzić o kolejnych artykułach, w skrócie wymienię o czym są dalsze artykuły zawarte w tym kompendium:

Sztuka Perswazji
Jak Milczenie zabija Twoją firmę
Jak zostać autentycznym mówcą
Opowiadanie historyjek
Jak zaprezentować świetny pomysł w postaci "pitchu"
Pięc rzeczy które powinni zmienić przywódcy
Usunięcie stresu z trudnej rozmowy.

Szczególnie ostatni artykuł o przeprowadzaniu trudnych rozmowach bardzo przypadł mi do gustu. Opowiada on o tym jak rzygytowywać się i jak przeprowadzać trudne rozmowy, które zazwyczaj kosztują nas sporo stresu. Okazuje się, że są metody pomagające zredukować stres który może towarzyszyć w trudnej rozmowie.

Mocno polecam książkę. Na pewno będę dalej sięgał po książki z tej serii.

Pierwszy artykuł...

201 użytkowników ma tytuł O skutecznej komunikacji. 10 IDEI HBR na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł O skutecznej komunikacji. 10 IDEI HBR na półkach dodatkowych

Cytaty z książki O skutecznej komunikacji. 10 IDEI HBR

Dodaj cytat z książki O skutecznej komunikacji. 10 IDEI HBR