Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku.
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Muzeum Pałacu w Wilanowie
- Data wydania:
- 2010-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2010-01-01
- Liczba stron:
- 142
- Czas czytania
- 2 godz. 22 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788360959930
- Tagi:
- historia kulinaria
To smaczny wybór przepisów z pierwszej polskiej książki kucharskiej, Compendium ferculorum Stanisława Czernieckiego z 1682 roku, które-praktycznie każdy-może przyrządzić sobie we własnej kuchni. Pomysł prosty, ale ważny, albowiem bez zbroi, mieczy i tłumu neo-rycerzy możemy zrobić u siebie w domu małą rekonstrukcję historyczną, na swojej kuchence gazowej wyczarować staropolskie duchy. Bywa bowiem i tak, że starczy szczypta chęci i pół garści wyobraźni historycznej, aby przenieść się w czasy naszych przodków. Toteż ta książka to mały wehikuł czasu, zgrabnie zbudowany, by spełniać potrzeby współczesnego człowieka, Zachęcamy do podróży, naszym przewodnikiem będzie wielki Kuchmistrz!
Jarosław Krawczyk
redaktor naczelny Magazynu Historycznego "Mówią Wieki"
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 41
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku.
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Bardzo oryginalna książka kucharska ;) oparta na opracowanych i dostosowanych do warunków współczesności przepisach z XVII wieku.
Recepty kuchmistrzowskie poprzedzone są wielce pouczającym wstępem dr Jarosława Dumanowskiego, z którego dowiadujemy się o zwyczajach i praktykch kucharskich naszych przodków.
Polecam gorąco, bo ta książka to smakowity kąsek ;)
Bardzo oryginalna książka kucharska ;) oparta na opracowanych i dostosowanych do warunków współczesności przepisach z XVII wieku.
Pokaż mimo toRecepty kuchmistrzowskie poprzedzone są wielce pouczającym wstępem dr Jarosława Dumanowskiego, z którego dowiadujemy się o zwyczajach i praktykch kucharskich naszych przodków.
Polecam gorąco, bo ta książka to smakowity kąsek ;)