Dziewczęta w maciejówkach
To książka o dziewczętach, które od dziecka marzyły, by walczyć o wolną Polskę, jak czynili to w powstaniach ich dziadowie i ojcowie. Autor przedstawia niemal zupełnie nieznaną działalność kobiet w konspiracji przed I wojną światową i w czasie wojny w POW, ich uczestnictwo w obronie Lwowa w listopadzie 1918 r. oraz w wojnie polsko-bolszewickiej 1919?1920. Przypomina kobiety, które w roku 1905, a później latach 1914-1920, brały udział w walce o niepodległość m.in. w konspiracyjnych organizacjach strzeleckich, w Polskiej Organizacji Wojskowej, w szeregach Ochotniczej Legii Kobiet, w wojnie polsko-sowieckiej w 1920 r. Walczyły też i traciły życie w obronie Lwowa, Wilna, Płocka, Przemyśla.
To książka o kobietach, które kapelusze zamieniły na "maciejówki", a suknie na żołnierskie mundury. Można je było spotkać wszędzie: dostarczały broń, były szpiegami i wywiadowczyniami. Były w szeregach kawalerii, artylerii, służbie sanitarnej, intendenturze, wykonywały trudne zadania bojowe. Wiele z nich ukrywało się w legionowych mundurach pod pseudonimami lub "lewymi" nazwiskami: "Kazik Żuchowicz" (Wanda Gertz),"Leszek Pomianowski" (Zofia Plewińska),"Stanisław Kepisz" (Eliza Ludwika Daszkiewiczówna),"Zygmunt Tarło" (Zofia z Trzcińskich Kamińska),"Alfred Wołoszański" (Maria Wołoszyńska) i innymi.
Wśród zaangażowanych w pomoc legionistom można było spotkać niewiasty wysoko postawione w hierarchii społecznej, jak hrabianka Pelagia Skarbkówna czy hrabina Teodozja Dzieduszycka.
Autorowi udało się poznać i przedstawić w książce losy wybranych legionistek, dotrzeć do rodzinnych dokumentów, wspomnień, fotografii i archiwów.
To czego dokonał jest bardzo ważne, bo badania ich dziejów utrudnia brak dokumentów i ... to co działo się potem - druga wojna światowa, konspiracja, Powstanie Warszawskie, a po 1945 roku PRL-owski nakaz milczenia o tamtych czasach. Dlatego warto te historie tropić i przypominać, by odwaga i bohaterstwo tych dziewcząt nie zostały zapomniane.
Dziewczęta w maciejówkach to książka dokumentująca losy i motywy kobiet, walczących o swoją wymazaną z map Ojczyznę. Są to dzieje kobiet, o których zazwyczaj nie wspomina się na lekcjach historii. To książka o kobietach, o których powinno się pamiętać.
Przedstawione zostały w niej dzieje Polek walczących w szeregach Legionów Polskich (pod męskim pseudonimem) i w Polskiej Organizacji Wojskowej w trakcie I wojny światowej oraz w Ochotniczej Legii Kobiet w wojnie polski-ukraińskiej i polsko-bolszewickiej.
Stanisław M. Jankowski dokumentuje i przytacza historie prostych dziewcząt i wielkich dam, walczących zbrojnie, pracujących jako sanitariuszki, działających jako konspiratorki i wywiadowczynie. Swoją odwagą i męstwem w pełni dorównywały mężczyznom, a czasem ich przewyższały. Były to kobiety bez granic oddane swojej ojczyźnie, gotowe za nią zginąć i gotowe dla niej pracować; szły walczyć, bo tak dyktowało im serce, bo część mężczyzn nie poszła, więc one poszły za nich. To także kobiety uparcie walczące o odrodzoną już Polskę jak Zofia Zawiszanka, która zaniepokojona sytuacją wewnętrzną kraju przez lata próbowała wszelkimi możliwymi drogami doprosić się rozmowy z Józefem Piłsudskim.
To bardzo ciekawa książka, którą naprawdę dobrze się czyta; wzbogacona dokumentami i fotografiami oraz wspomnieniami (listami, pamiętnikami) bohaterek, a także opiniami przełożonych. Są to historie przejmujące, czasem wręcz wstrząsające, ale bywa, że i zabawne.
Dla mnie ogromną wartością jest właśnie możliwość "usłyszenia" głosu tych kobiet, możliwość ich "poznania".
Jedyne czego mi tu brakuje, to większa ilość przypisów. Na stronie redakcyjnej znajduje się lista instytucji, z których zbiorów pozyskano wykorzystane w książce dokumenty. Myślę, że warto byłoby tę informację uściślić, umieszczając pod materiałami przypis, odsyłający do konkretnej instytucji. Autor szczególnie dziękuje za wkład Centralnemu Archiwum Wojskowemu, ale nigdzie nie pada numer sygnatury i nazwa akt.
Niemniej jednak jest to książka bardzo wartościowa i godna polecenia, nie tylko miłośnikom historii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzedstawione zostały w niej dzieje Polek walczących w szeregach Legionów Polskich (pod męskim pseudonimem) i w Polskiej...