Rozmów o Biblii ciąg dalszy

- Wydawnictwo Naukowe PWN
- 1996-01-01
- 1996-01-01
- 978-83-01-12161-0
- Biblia egzegeza biblijna biblistyka historia starożytna
Biblia jest jedynym w swoim rodzaju zjawiskiem w dziejach naszej cywilizacji i jej wpływ można odnaleźć w każdej dziedzinie życia. Wokół tego wspaniałego dzieła krąży wiele nieporozumień, tkwi w nim także mnóstwo zagadek i niejasności. Anna Świderkówna - znakomity naukowiec i popularyzator historii starożytnej - jako historyk helleńskiego świata, w którym ukształtowała się Biblia, zaprasza w Rozmowach o Biblii wszystkich chętnych - wierzących i niewierzących - "do swobodnej przechadzki po różnych kręgach biblijnych i różnych stuleciach". Krok po kroku wciąga Czytelnika do wspólnego odkrywania, poznawania i rozszyfrowywania zagadek, wyjaśniania nieporozumień, niejasności, rozwiewania legend. Czyni to, szanując tożsamość pisarzy biblijnych i stosując naukowe metody w odczytywaniu starożytnych tekstów, w przystępny, pełen kultury sposób. "Rozmów o Biblii ciąg dalszy" - bogato ilustrowany, zawiera mapy, bibliografię oraz indeksy biblijny i rzeczowy - jest to lektura dla każdego.
(...) każda lektura jest jednocześnie aktem twórczym. Odczytanie tekstu zależy bowiem w dużym stopniu od Czytelnika, od jego skłonności, sym...
Rozwiń
Ta książka uświadomiła mi, jak wiele jeszcze rzeczy związanych z Pismem Świętym nie jest mi znanych. I nie chodzi tutaj o egzegezę tekstu czy kwestie wiary, lecz osadzenie opisywanych wydarzeń w kontekście historycznym. Rzecz podana w dość przystępny sposób, pokazujący ogromną erudycję autorki. Wymaga to jednak pewnego wyrobienia u czytelnika i jego orientacji w wydarzeniach świata starożytnego, nie jest to lektura, którą da się przeczytać w jeden wieczór. Ale jeżeli ktoś jest gotowy na podjęcie dialogu, będzie smakował kolejne rozdziały tej książki.
więcej Pokaż mimo toWciągające nakreślenie historycznego tła i kontekstów ksiąg biblijnych pomaga zrozumieć ich treść. Obowiązkowe dla każdego, kto zgłębia Stary Testament lub się do tego zgłębiania przymierza.
Pokaż mimo toAnna Świedrkówna jest wielkim znawcą świata starożytnego i Biblii, ale najbardziej podoba mi się w jej książkach, że swoją wiedzę przekazuje czytelnikom w sposób jasny i zrozumiały. Ponadto jest takim literackim detektywem. Podobały mi się w tej książce szczególnie te fragmenty, które mówią o tym, co w historii Biblii jest niejasne, jakie teorie próbują tłumaczyć te niejasności oraz które fakty mogą za nimi przemawiać. Brawo! Chcę czytać tego więcej!
Anna Świedrkówna jest wielkim znawcą świata starożytnego i Biblii, ale najbardziej podoba mi się w jej książkach, że swoją wiedzę przekazuje czytelnikom w sposób jasny i zrozumiały. Ponadto jest takim literackim detektywem. Podobały mi się w tej książce szczególnie te fragmenty, które mówią o tym, co w historii Biblii jest niejasne, jakie teorie próbują tłumaczyć te...
więcej Pokaż mimo to