Raz w życiu
- Wydawnictwo Literackie
- 1986-01-01
- 1986-01-01
"Młody człowiek, którego pani Teresa Osieńska wciąż spotykała w ciągu ostatnich trzech dni swego pobytu w Wenecji, jechał tym samym pociągiem co i ona.
Pani Teresa zobaczyła go z wagonu w chwili, gdy wychodził z budynku stacyjnego na peron i naumyślnie stanęła w oknie. Ale młody człowiek przeszedł koło okna, nie odwracając głowy. Miał wyraz twarzy trochę zamyślony i trochę znudzony. Tragarz niósł za nim dwie walizki z doskonałej skóry, z których jedna była zupełnie nowa a druga mocno podniszczona. Na obu pstrzyły się kolorowe nalepki najrozmaitszych hoteli. Na nowej walizce pani Teresa zdążyła przeczytać "Monte Carlo", i ten napis, wydrukowany w półkole białemi literami na niebieskiej kartce, wywarł na niej niemiłe wrażenie. O tej porze, w końcu lipca, z Monte Carlo mógł powracać tylko nałogowy gracz. Zaraz jednak zdała sobie sprawę z dowolności tego przypuszczenia. Przecież na walizce nie było napisane, kiedy właściciel jej wyjechał z Monte Carlo."
Ten autor to moje wakacyjne odkrycie. Dla mnie jego książki to czysta przyjemność czytania. Teraz już rzadko kto tak pisze.
Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRaz w życiu to opowieść o intrygach. Pełno tu kłamstw i gier pozorów. Udawanie i manipulacja. Napisana przed wojną, nadal aktualna. Opowieść warta przeczytania.
Polecam
Perzyński miał talent iście filmowy, powinien był pisać scenariusze! Książka wciągająca, zaskakująca, bez głębokiej metaforkyki, ot, fotografie z życia codziennego. I o tym, jak ludzie uciekają przed przeznaczeniem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam tę książkę w jeden dzień i mi podchodziła pod romans.I jakoś mnie nie ciągnie do czytania innych książek tego pisarza.