forum Oficjalne Aktualności
JEŚĆ OCZAMI. Książki na pobudzenie apetytu
Co roku rytualnie powtarzamy, że święta nie powinny sprowadzać się do zakupów oraz jedzenia, i co roku rzucamy się masowo do sklepów, by następnie przez wiele dni oddawać się praktykom kulinarnym, których efekty będziemy następnie konsumować w nadmiarze przez te dwa z kawałkiem bożonarodzeniowe dni. Jak ludzkość ludzkością, świętowanie zawsze kojarzyło nam się z dobrym i obfitym jedzeniem. Tak już najwyraźniej jesteśmy skonstruowani, toteż zamiast próbować walczyć z wiatrakami, wprawmy się lepiej w odpowiedni nastrój, dobierając apetyczny zestaw lektur, w których jedzenie odgrywa istotną rolę.
Zobacz pełną treśćodpowiedzi [15]
Jak tu nie jeść przy takich książkach? Od czytania o jedzeniu robię się głodna...
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten postUżytkownik wypowiedzi usunął konto
jakoś zawsze pobudza mi apetyt "Ida sierpniowa".
Tyle w niej opisów wafli. pączków, deserów i podwieczorków, że ciężko się oprzeć :D
Ida sierpniowa
Do listy dołączyłabym jeszcze "Regulamin tłoczni win" Irvinga. Może nie jest jakoś szczególnie "kulinarny", ale jednak daje niesamowity klimat, no i te jabłka..... Na samo wyobrażenie...
Dorzucę jeszcze kilka tytułów:
Jeżynowe wino
Czekolada
Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu
Paryż, mój słodki
A ja wspomnę jeszcze o kultowych
Smażonych zielonych pomidorach Fannie Flagg z niezapomnianą atmosferą małego miasteczka na amerykańskim głębokim południu oraz o jeszcze jednej powieści, w której czuć magię kuchni i jej wpływ na pozytywne nastawienie do życia -
Suflet Asli J.Paker.
Wszystkie niemal powieści Fannie Flagg zawierają wspaniałe opisy potraw (i jeszcze dodatkowo przepisy:)) - na mnie działają bardzo pobudzająco i inspirująco :)
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Czekoladowe pragnienie Czekoladowe pragnienie
Szczęście z piernika Szczęście z piernika
Obie słodkie, aromatyczne
Polecam moją absolutnie ukochaną Zupa Franza Kafki. Historia literatury światowej w 14 przepisach kulinarnych Oprócz tego warto też przeczytać: Strażniczka miodu i pszczół, Zupa z granatów
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcejPodobała mi się Mistrzyni przypraw oraz Przepiórki w płatkach róży. I jeszcze Basza smaku. Mniam.
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten postNie pamiętam tytułu, ale czytałam książkę gdzie oboje mieli włoską restaurację, na kartkach książki przewijały się opisy dań, a na końcu były prawdziwe przepisy. chyba pożyczyłam ją koleżance, a teraz ani koleżanki, ani ksiązki :)
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten postZ ostatnich smakowitych książek, to "Grillbar Galaktyka" Kossakowskiej. Tam są dopiero "wyszukane" (żeby nie powiedzieć fantastyczne) potrawy.
Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post