Ida sierpniowa

- Jeżycjada (tom 4)
- Jeżycjada - edycja jubileuszowa
- 2002-01-01
- 1988-09-01
Powieść o brzydkiej, chudej, rudej i nieszczęśliwie zakochanej dziewczynie. Idusia Borejko ucieka z rodzinnych wakacji nad jeziorem i, by nie umrzeć z głodu, zatrudnia się jako dama do towarzystwa u starszego pana, który ma wnuka przecudnej urody. Ida ratuje życie nie tylko wnukowi, ale i małym złośliwcom Lisieckim, którzy wyzywali ją od rudych kościotrupów, zostaje także bohaterką tragiczną: na drodze do jej szczęścia staje piękna blondynka...
„Ida sierpniowa” otrzymała Harcerską Nagrodę Literacką w konkursie młodych czytelników w 1982 roku.
Kup Ida sierpniowa w ulubionej księgarni
Oceny książki Ida sierpniowa
15565 użytkowników ma tytuł Ida sierpniowa na półkach głównych- Przeczytane 14 822
- Posiadam 1 716
- Jeżycjada 186
- Dzieciństwo 127
- Literatura polska 79
- Młodzieżowe 73
- Z biblioteki 72

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ida sierpniowa
Przygody Idusi są wspaniałe. Kiedy je czytałam miałam wrażenie, że przenoszę się w czasie i ląduje w deszczowym sierpniowym Poznaniu. Bardzo relaksująca, a zarazem mądra, lektura.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUlubiona
Ulubiona
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPamiętam lekcję j. polskiego, gdy koleżanka namalowała ilustracje do książki i próbowała mi wytłumaczyć kim jest Ida sierpniowa. Nic z tego nie rozumiałem.
Zabawne, że sięgnąłem po nią dopiero po prawie 30 latach.
Książkę powinien przeczytać każdy w wieku 13-17 lat. To jest powieść o którą nikt nie prosił, ale każdy potrzebuje. Samoakceptacja, stawianie granic, wybaczanie innym - ile współczesnych ludzi ma z tym problem.
Oczywiście jest tu kilka naiwnych albo po prostu "mało wiarygodnych" elementów. Ale to jest rola literatury - czasem trzeba coś wyolbrzymić, podkolorować. Bo w tedy to mocniej uderza w serce.
"Ida sierpniowa" to drugi tom sagi o rodzinie Borejków. W moim odczuciu jeden z niewielu przypadków gdy tom drugi przebija pierwszy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZabawne, że sięgnąłem po nią dopiero po prawie 30 latach.
„Ida sierpniowa” Małgorzaty Musierowicz to klasyczny tom Jeżycjady – ciepła, humorystyczna opowieść o dojrzewaniu zakompleksionej nastolatki, która ucieka z wakacji, znajduje pracę i przechodzi osobistą metamorfozę. Książka ma sporo uroku: sympatyczni bohaterowie, poznański klimat i optymistyczne przesłanie o samoakceptacji.
Niestety, dla współczesnego czytelnika fabuła bywa przewidywalna, a niektóre wątki (jak romanse czy konflikty z „złymi chłopcami”) wydają się nieco schematyczne i przestarzałe. Lekka forma sprawia, że czyta się szybko, ale brakuje głębi czy zaskoczeń.
Solidna pozycja dla fanów serii lub nostalgicznych powrotów do lat 80., ale nie porywa tak mocno jak kiedyś.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety, dla współczesnego czytelnika fabuła...
Najlepsza jak dotąd książka z serii.
Ida jest bidulką, rudą i chudą i zupełnie bez pewności siebie, jak to mówią na nią -biedne zakompleksione stworzenie. Mimo tego stara się dzielnie sobie radzić, a jej przygody są zabawne, i widać po nich charakter dziewczyny.
Opowieść dobra dla wszystkich niepewnych siebie nastolatek, choć dla starszych kobitek zapewne też.
Najlepsza jak dotąd książka z serii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria Idy z czasów, gdy czytałam to wiele lat temu nie zapadła mi w pamięć, a ta historia jest faktycznie fajna i bardzo dobrze się ją czyta.
Saga Borejków trwa...
Już czekam na kolejne tomy!
PS. Gwiazdka niżej za cudowne nawrócenie "złych" chłopców. Ale tak się przecież musiało stać, czyż nie?
PS2, Wydaje mi się, że w 1979 byłem z rodzicami na wczasach w Czaplinku, w jakichś domkach nad jeziorem. Czy to był sierpień już nie pamiętam, ale padało jak jasna cholera :D
Saga Borejków trwa...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJuż czekam na kolejne tomy!
Ida przypomina zachowaniem Aniele Kowalik, obie bohaterki są do siebie bardzo podobne, obie są pomysłowe i pewne siebie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCała Jeżycjada to taka jedna, wielka strefa komfortu, do której wracam, gdy życie wkłada trochę za dużo ciężaru na ramiona. I jakimś cudem rodzina Borejków, perypetie ich córek i piękny Poznań pomagają ten ciężar zmniejszyć. Niezmiennie polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydaje mi się, że to moja ulubiona z wszystskich Jeżycjadowych historii. Gabrysia mi zawsze imponuje, ale z Idą się identyfikuję : )
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPokochałam tę książkę. Polecam każdemu.
Pokochałam tę książkę. Polecam każdemu.