Opinie użytkownika
Biografia toto nie jest. Jak zdradza podtytuł, są to wspomnienia syna o matce. Zatem poznamy Audrey jako matkę i kurę domową, która nad karierę przedkładało domowe ognisko. To było jej prawdziwe szczęście. Książka utrzymana nieco w stylistyce domowego albumu z mnóstwem zdjęć i garścią przepisów z zeszytu mamy.
Pokaż mimo toNiezbyt udana kontynuacja MammaMia. O ile w poprzedniczce z impetem szedł klasyk za klasykiem, tutaj już tego porywu się nie czuje. Niektóre przepisy zdają się być wciśnięte na siłę, ale są i autentyczne, mniej znane.
Pokaż mimo toKsiążka z przepisami z programu telewizyjnego o tym samym tytule. Ciekawy podział (np. rozdział z daniami z organicznych jaj i drobiu czy z różnymi serami), przepisy są poprzedzone krótkim wstępem a książkę wieńczy bardzo przydatny słowniczek opisujący występujące w receptach regionalne specjały, przyprawy, itp. A jaką kuchnię tu znajdziemy? Korsyka, Maroko, Korfu, Sycylia,...
więcej Pokaż mimo toŚwietna pozycja na początek przygody z winem. Pomimo kieszonkowych rozmiarów książka zawiera podstawową wiedzę o winie. Szczepy, regiony, serwowanie wina, jego przechowywanie. Przy okazji Jancis rozprawia się z wieloma mitami dotyczącymi wina.
Pokaż mimo toBomba! Tak można określić pierwszą książkę (druga już w drodze) Rachel Roddy. Znajdziemy tutaj sporo przepisów kuchni Wiecznego Miasta a pomiędzy sporo tytułowych notatek. A co w nich znajdziemy? Praktyczne porady jak przygotować odpowiednio warzywa, mięsa, czym się charakteryzują najlepsze składniki plus sporo krótkich opowieści o życiu w Rzymie, przygodach kulinarnych,...
więcej Pokaż mimo toKatie Parla jest znana u nas z przewodnika pod tytułem "Spacerem po Rzymie". W najnowszej książce zabierze nas też na spacer, tym razem kulinarny. Znajdziemy w niej przepisy typowe dla Wiecznego Miasta, które nie zmieniły się od wieków jak i nowoczesne wynalazki. Książka jest podzielona rozdziały traktujące o poszczególnych typach dań. Przepisy są przeplatane krótkimi...
więcej Pokaż mimo toBez dwóch zdań rewelka. Książka niewielka, wręcz kieszonkowa, oszczędnie ilustrowana rycinami. A dowiemy się z niej niemal wszystkiego o podstawowych składnikach kuchni włoskiej: co, jak i z czym, jak je przechowywać i jak najsmaczniej przyrządzić.
Pokaż mimo toPozycja, na którą długo czekaliśmy. Autor niemal wyczerpująco porusza temat fermentowania wszystkiego co da się sfermentować w celach kulinarnych. Piszę 'niemal', ponieważ czasem zdarza mu się przyznać że czegoś nie wie. Ale to nie jest minus. Minusem może być język jakiego używa. Niby prosty, nienaukowy. Z drugiej jednak strony nieamerykański czytelnik może poczuć się...
więcej Pokaż mimo toDługo się czaiłem na tą książkę. Wahałem się z kupnem, bo wiadomo jak to jest ze współczesnymi książkami blogerów - częsty przerost formy nad treścią. W końcu udało mi się kupić okazyjnie egzemplarz "Florentine". Nie zawiodłem się (z paroma wyjątkami, ale o tym za chwilę). Pomijając piękną formę książki (z czasem dość typowymi dla Florencji fotografiami), mamy tutaj...
więcej Pokaż mimo toJedna z lepszych rodzimych książek kulinarnych. Jak w tytule spodziewamy się i opowieści i przepisów. I nie zawodzimy się. Historie osobiste przeplatają się z solidnymi przepisami ludzi którzy znają się na gruncie zawodowym i osobistym. Bez zadęcia, bez mód żywieniowych, za to szczerze, treściwie i w przyjemnej dla oka oprawie.
Pokaż mimo toJego programy zna chyab każdy. Najnowszą książkę poświęcił ukochanej kuchni Dalmacji. Posiada ona klasyczną formę książki kucharskiej przeplatanej zdjęciami. Część właściwą poprzedza wprowadzenie, w którym Pan Robert opisuje krótko historię tytułowej kuchni, składniki i przedstawia tamtejsze wino niezbyt u nas popularne. Przy każdym daniu jest króciutkie wprowadzenie. Na...
więcej Pokaż mimo toSztandarowa pozycja jeśli chodzi o kuchnię marokańską. Znajdziemy tutaj nie tylko przepisy na sztandarowe dania tej kuchni ale i opisy najpopularniejszych składników oraz technik przygotowywania dań, mieszanek przypraw oraz wyszczególnienie potraw z różnych regionów Maroka. Pomiędzy tym wszystkim autorka wplotła krótkie anegdoty i historie. Książka jest pięknie wydana,...
więcej Pokaż mimo toNa początku miałem mieszane uczucia. Mało tekstu, dużo zdjęć, nowoczesna, wymuskana forma - ot ksiązka na miarę współczesnego czytelnika lub, co gorsza, hipstera. Owszem, tekstu mało, czasem w dodatku infantylnego, przez co książkę można przeczytać w jeden wieczór przy lampce wina. Za to fotografie są cudowne. Kompozycje kwiatowe naprawdę wbijają w fotel. Niektóre proste w...
więcej Pokaż mimo toPan Marek pisze o winie. A dokładnie o winie, którym handluje. Opisuje swoje dolcevity u producentów, jak to słonko przez gałęzie świciło i popijał schłodzone winko z widokiem. Albo jak to wódczano za komuny było. Nawet miło się czyta. Ale jeśli pragniesz wiedzy enologicznej sięgnij po inne pozycje.
Pokaż mimo toPodstawy kuchennej magii. Znajdziemy tu niemal wszystko. Od doboru sprzętów kuchennych po wyrafinowane techniki przyrządzania dań. Po drodze mamy opisy może i prozaiczne, jak krojenie boczku w kostkę czy wypestkowanie pomidora (ach ci Amerykanie!) ale przecież nie każdy musi znać takie oczywiste oczywistości. Książka jest adresowana przede wszystkim dla osób dopiero co...
więcej Pokaż mimo toŚwietnie napisana, świetnie wydana. Zawiera nieskomplikowane przepisy podzielone sezonowo. Całość jest okraszona rodzinnymi opowieściami. Ot, taki blog Mimi na papierze. Bardzo miło że niemal cała książka wygląda jak oryginał - zachowano układ, czcionki, itp.. Piszę niemal bo niestety okładka jest inna, nie ma obwoluty (to na minus, zdecydowanie wolę okładkę oryginalną).
Pokaż mimo toPoczątek był zachęcający. Niestety im dalej, tym nudniej. Niemal każdy przepis jest 'przepyszny, 'wyjątkowo smaczny' i 'bardzo łatwy'. Lawirują one w zasadzie wokół kilku składników podstawowych. Momentami razi niekonsekwencja autorki, kiedy to np. gani słodzenie cukrem a ileś stron dalej zachęca do dosłodzenia nim jeśli będzie za mało słodko. Język jest prosty,...
więcej Pokaż mimo toŚwietna pozycja. Dowiesz się z niej jak sadzić popularne warzywa, kiedy je zbierać, jak przyrządzać. Zwięźle i na temat. Wszystko okraszone świetnymi rysunkami, przepisami kulinarnymi i zorganizowane sezonowo. Mi posłuży również do edukacji syna ;)
Pokaż mimo toKsiążkę czyta się jednym tchem. Spora dawka wiedzy podana w ciekawy sposób. Największą wadą książki jest jej zakończenie. A może jego brak?
Pokaż mimo toBardzo dobra pozycja. Oprócz przepisów na pieczywo znadziemy też przepisy z czym to pieczywo zjeść czy jak zrobić zakwas na żurek a z niego ów żurek. Przepisy na chleby bywają dość czasochłonne (kilkufazowe prowadzenie zaczynu i długie wyrastanie ciasta) więc weź to pod uwagę przy zakupie książki. A daruj ją sobie jeśli wyznajesz modę bezglutenową ;)
Pokaż mimo to