Na początku był głód. Wydanie drugie rozszerzone i uaktualnione

Seria: Biblioteka Myśli Współczesnej
Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy
7,69 (26 ocen i 9 opinii) Zobacz oceny
10
1
9
4
8
13
7
3
6
4
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788364822193
liczba stron
240
słowa kluczowe
diety, ewolucja, ludożerstwo
kategoria
popularnonaukowa
język
polski
dodał
idaredalma

Nie jestem ani dietetykiem, ani też antropologiem. Nie próbuję również kreowania jeszcze jednej „cudownej diety”. Zamiast tego proponuję przyjrzeć się naszym zwyczajom żywieniowym oczami biologa-ewolucjonisty. Drugie wydanie mojej książki oparte jest głównie na najnowszych doniesieniach naukowych i prezentuje wiele nowych informacji w gruntownie odświeżonych bądź nowych rozdziałach. Pokusiłem...

Nie jestem ani dietetykiem, ani też antropologiem. Nie próbuję również kreowania jeszcze jednej „cudownej diety”. Zamiast tego proponuję przyjrzeć się naszym zwyczajom żywieniowym oczami biologa-ewolucjonisty. Drugie wydanie mojej książki oparte jest głównie na najnowszych doniesieniach naukowych i prezentuje wiele nowych informacji w gruntownie odświeżonych bądź nowych rozdziałach. Pokusiłem się w nich o sformułowanie odpowiedzi na fascynujące pytania współczesnej biologii: czy nasz gatunek wciąż ewoluuje? Czy w następstwie procesów ewolucyjnych może dojść do dostosowania naszych organizmów do składników współczesnej diety? By udzielić na nie odpowiedzi, opowiadam intrygującą historię ewolucji zwyczajów żywieniowych Homo sapiens, która może pomóc w lepszym zrozumieniu nas samych”.

Marek Konarzewski

 

źródło opisu: http://www.piw.pl/shop/marek-konarzewskina-poczatku-byl-glod/

źródło okładki: http://www.piw.pl/shop/marek-konarzewskina-poczatku-byl-glod/

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (9)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 140
Malgosia | 2019-09-10
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 28 sierpnia 2019

Nie jest to lektura dla relaksu, ale bardzo interesujaca pozycja dotyczaca odzywiania sie czlowieka. Warto przeczytac, by nabrac dystansu do nowinek dietetycznych.

książek: 124
Arek | 2017-01-02
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: październik 2016

Obowiązkowa lektura dla każdego. Dzięki niej sporo dowiemy się o co jadali nasi dalecy przodkowie oraz jakie wynikały z tego problemy (np. wprowadzenie do diety zbóż). Autor oprócz tego podaje wyniki współczesnych badań, porównuje nawyki żywieniowe różnych grup społecznych wraz ze efektami tych diet, czyli charakterystycznych dolegliwości dla poszczególnych grup.

Książka obala wiele mitów funkcjonujących w przestrzeni medialnej. Dzięki niej można poprawić swoje zdrowie, kondycję i dużo stracić na wadzę:) Polecam!

książek: 0
| 2016-07-22
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 16 lipca 2016

Bardzo ciekawa i napisana z polotem. Dużym minusem jest dla mnie to, że autor nie zechciał podać źródeł przywoływanych przez siebie informacji co wydawać by się mogło standardem dla książki popularnonaukoej.

książek: 65
sowa | 2016-04-20
Przeczytana: 20 kwietnia 2016

Do sięgnięcia po książkę skusiło mnie wszystko: tytuł, krótki opis, seria wydawnicza... Niestety książka mnie rozczarowała. Autor niewątpliwie posiada ogromną wiedzę, ale przekazuje ją w sposób nieco chaotyczny. Różne aspekty ewolucji człowieka doczekały się wielu genialnych książek. Na tym tle "Na początku był głód" wypada blado.
Autor nie potrafił chyba zdefiniować odbiorcy swojej książki. Język jest bardziej naukowy niż popularny, za to mnóstwo dygresji i tłumaczeń sugeruje, że odbiorcą ma być osoba nie zorientowana w temacie...
W efekcie książka jest zaledwie "znośna". Ma wiele ciekawych fragmentów ale niewiele treści nowych lub nowatorsko przedstawionych.

książek: 554
Lukullus | 2016-04-04
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 24 marca 2016

Czy człowiek ewolucyjnie zdążył przyzwyczaić się do stworzonego przez siebie świata? Czy rewolucyjne tempo zmian kulturowych dokonujących się w ciągu ostatnich kilku tysięcy lat widoczne jest w budowie anatomicznej naszych organizmów? Niezwykle doniosły moment historyczny jakim było przejścia od modelu wędrownych łowców-zbieraczy do osiadłych rolników, który ewolucyjnie zapewne jeszcze się nie zakończył, wywrócił dotychczasową kulturę wyżywienia. Zaczęliśmy jeść większe ilości zupełnie innego pod względem składu pożywienia. Poszukiwanie odpowiedzi na pytania co, kiedy i w jaki sposób spożywaliśmy tysiące lat temu i do czego ewolucyjnie najlepiej jesteśmy przystosowani może okazać się wprost nieocenione przy „naprawianiu” dzisiejszych nawyków oraz bolączek wynikających z praktyk żywieniowych nowoczesnych społeczeństw ludzkich, których stałym mianownikiem zdaje się być nadmiar łatwo dostępnych i wysokoenergetycznych produktów.

książek: 9
OberKapp's | 2016-03-26
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Polecam. Książka może nie wprowadza jakichś rewolucyjnych myśli na temat zdrowego jedzenia, ale porządkuje wiedzę, która dociera do nas zewsząd w sposób chaotyczny. Ciężko jest odróżnić pseudonaukę i reklamę określonych produktów od prawdziwych, merytorycznych badań naukowych. Po przeczytaniu tej książki stanie się to zdecydowanie łatwiejsze.

książek: 1946
Weronika | 2015-11-26
Przeczytana: 26 listopada 2015

Przegląd zwyczajów żywieniowych człowieka oczami biologa ewolucjonisty. Autor dokonuje przeglądu historii odżywiania człowieka począwszy od najstarszych hominidów aż do czasów współczesnych. Tłumaczy skąd wzięły się takie a nie inne preferencje pokarmowe człowieka. Polemizuje z wieloma hipotezami dotyczącymi tzw. zdrowego odżywiania. Opisuje kamienie milowe w ewolucji człowieka mające wpływ na jego dietę, takie jak rewolucja neolityczna czy lokalne adaptacje do pożywienia znajdującego się w danym środowisku.
Ciekawa książka, szczególnie dla początkujących w temacie ewolucyjnego podejścia do kwestii odżywiania się człowieka.
Zabrakło mi bardziej holistycznego podejścia do spraw związanych ze zdrowiem i odżywianiem. Autor skupia się na aspekcie fizycznym (determinizm genetyczny), pomijając sprawy związane z wpływem psychiki i środowiska. Zdecydowanie brakuje bibliografii na końcu książki.

książek: 161
bobsi_100 | 2015-11-01
Przeczytana: 01 listopada 2015

Czy jest to książka dla wszystkich? Trudno mi powiedzieć. Mogę jednak wyrazić swoje nieobiektywne zdanie jako osoba, która w swoim życiu otarła się co nie co o dietetykę oraz biologię. I właśnie jako taka, jestem pod dużym wrażeniem publikacji. Pochłonęłam ją w trzy dni, prowadząc przy tym normalny tryb życia :) Trzeba jednak przyznać, że ewolucjonizm zawsze mnie ciekawił. Kiedy podano mi na talerzu historię naszych przodków z naciskiem na jego przewód pokarmowy, cóż...niczego więcej do szczęścia mi nie potrzeba. Jeśli chcesz wiedzieć co jedli nasi protoplaści i skąd właściwie to wiemy, koniecznie przeczytaj. Jeśli jesteś fanem którejś z popularnych diet lub zastanawiasz się czy, z którejś nie skorzystać, również sięgnij po tę książkę. Autor punktuje u mnie tym, że dostarcza solidnej dawki wiedzy, opartej o rzetelne badania. Nie jest ślepym zwolennikiem jednej diety ( a nawet jeśli jest, Who knows? To skrzętnie to ukrywa :) ), omawia plusy i minusy najpopularniejszych z nich. W...

książek: 824
Berserker | 2015-10-25
Przeczytana: 25 października 2015

Piękne i eleganckie, a jednocześnie obiektywne i bezstronne, zaoranie wierzeń wegusów.

Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd