Na początku był głód. Wydanie drugie rozszerzone i uaktualnione

Okładka książki Na początku był głód. Wydanie drugie  rozszerzone i uaktualnione
Marek Konarzewski Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy Seria: Biblioteka Myśli Współczesnej popularnonaukowa
240 str. 4 godz. 0 min.
Kategoria:
popularnonaukowa
Seria:
Biblioteka Myśli Współczesnej
Wydawnictwo:
Państwowy Instytut Wydawniczy
Data wydania:
2015-07-01
Data 1. wyd. pol.:
2015-07-01
Liczba stron:
240
Czas czytania
4 godz. 0 min.
Język:
polski
ISBN:
9788364822193
Tagi:
diety ewolucja ludożerstwo
Dodaj do pakietu
Dodaj do pakietu
Średnia ocen
7,7 7,7 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Reklama
Reklama

Książki autora

Podobne książki

Okładka książki Bez ograniczeń. Jak rządzi nami mózg Maria Mazurek, Jerzy Vetulani
Ocena 7,7
Bez ograniczeń... Maria Mazurek, Jerz...
Okładka książki A w konopiach strach Maria Mazurek, Jerzy Vetulani
Ocena 7,8
A w konopiach ... Maria Mazurek, Jerz...
Reklama

Oceny

Średnia ocen
7,7 / 10
31 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
87
84

Na półkach: ,

Obowiązkowa lektura dla każdego. Dzięki niej sporo dowiemy się o co jadali nasi dalecy przodkowie oraz jakie wynikały z tego problemy (np. wprowadzenie do diety zbóż). Autor oprócz tego podaje wyniki współczesnych badań, porównuje nawyki żywieniowe różnych grup społecznych wraz ze efektami tych diet, czyli charakterystycznych dolegliwości dla poszczególnych grup.

Książka obala wiele mitów funkcjonujących w przestrzeni medialnej. Dzięki niej można poprawić swoje zdrowie, kondycję i dużo stracić na wadzę:) Polecam!

Obowiązkowa lektura dla każdego. Dzięki niej sporo dowiemy się o co jadali nasi dalecy przodkowie oraz jakie wynikały z tego problemy (np. wprowadzenie do diety zbóż). Autor oprócz tego podaje wyniki współczesnych badań, porównuje nawyki żywieniowe różnych grup społecznych wraz ze efektami tych diet, czyli charakterystycznych dolegliwości dla poszczególnych grup.

Książka...

więcej Pokaż mimo to

avatar
75
70

Na półkach: ,

Do sięgnięcia po książkę skusiło mnie wszystko: tytuł, krótki opis, seria wydawnicza... Niestety książka mnie rozczarowała. Autor niewątpliwie posiada ogromną wiedzę, ale przekazuje ją w sposób nieco chaotyczny. Różne aspekty ewolucji człowieka doczekały się wielu genialnych książek. Na tym tle "Na początku był głód" wypada blado.
Autor nie potrafił chyba zdefiniować odbiorcy swojej książki. Język jest bardziej naukowy niż popularny, za to mnóstwo dygresji i tłumaczeń sugeruje, że odbiorcą ma być osoba nie zorientowana w temacie...
W efekcie książka jest zaledwie "znośna". Ma wiele ciekawych fragmentów ale niewiele treści nowych lub nowatorsko przedstawionych.

Do sięgnięcia po książkę skusiło mnie wszystko: tytuł, krótki opis, seria wydawnicza... Niestety książka mnie rozczarowała. Autor niewątpliwie posiada ogromną wiedzę, ale przekazuje ją w sposób nieco chaotyczny. Różne aspekty ewolucji człowieka doczekały się wielu genialnych książek. Na tym tle "Na początku był głód" wypada blado.
Autor nie potrafił chyba zdefiniować...

więcej Pokaż mimo to

avatar
676
49

Na półkach:

Czy człowiek ewolucyjnie zdążył przyzwyczaić się do stworzonego przez siebie świata? Czy rewolucyjne tempo zmian kulturowych dokonujących się w ciągu ostatnich kilku tysięcy lat widoczne jest w budowie anatomicznej naszych organizmów? Niezwykle doniosły moment historyczny jakim było przejścia od modelu wędrownych łowców-zbieraczy do osiadłych rolników, który ewolucyjnie zapewne jeszcze się nie zakończył, wywrócił dotychczasową kulturę wyżywienia. Zaczęliśmy jeść większe ilości zupełnie innego pod względem składu pożywienia. Poszukiwanie odpowiedzi na pytania co, kiedy i w jaki sposób spożywaliśmy tysiące lat temu i do czego ewolucyjnie najlepiej jesteśmy przystosowani może okazać się wprost nieocenione przy „naprawianiu” dzisiejszych nawyków oraz bolączek wynikających z praktyk żywieniowych nowoczesnych społeczeństw ludzkich, których stałym mianownikiem zdaje się być nadmiar łatwo dostępnych i wysokoenergetycznych produktów.

Czy człowiek ewolucyjnie zdążył przyzwyczaić się do stworzonego przez siebie świata? Czy rewolucyjne tempo zmian kulturowych dokonujących się w ciągu ostatnich kilku tysięcy lat widoczne jest w budowie anatomicznej naszych organizmów? Niezwykle doniosły moment historyczny jakim było przejścia od modelu wędrownych łowców-zbieraczy do osiadłych rolników, który ewolucyjnie...

więcej Pokaż mimo to

Reklama
avatar
8
1

Na półkach: ,

Polecam. Książka może nie wprowadza jakichś rewolucyjnych myśli na temat zdrowego jedzenia, ale porządkuje wiedzę, która dociera do nas zewsząd w sposób chaotyczny. Ciężko jest odróżnić pseudonaukę i reklamę określonych produktów od prawdziwych, merytorycznych badań naukowych. Po przeczytaniu tej książki stanie się to zdecydowanie łatwiejsze.

Polecam. Książka może nie wprowadza jakichś rewolucyjnych myśli na temat zdrowego jedzenia, ale porządkuje wiedzę, która dociera do nas zewsząd w sposób chaotyczny. Ciężko jest odróżnić pseudonaukę i reklamę określonych produktów od prawdziwych, merytorycznych badań naukowych. Po przeczytaniu tej książki stanie się to zdecydowanie łatwiejsze.

Pokaż mimo to

avatar
2099
171

Na półkach: , , , , ,

Przegląd zwyczajów żywieniowych człowieka oczami biologa ewolucjonisty. Autor dokonuje przeglądu historii odżywiania człowieka począwszy od najstarszych hominidów aż do czasów współczesnych. Tłumaczy skąd wzięły się takie a nie inne preferencje pokarmowe człowieka. Polemizuje z wieloma hipotezami dotyczącymi tzw. zdrowego odżywiania. Opisuje kamienie milowe w ewolucji człowieka mające wpływ na jego dietę, takie jak rewolucja neolityczna czy lokalne adaptacje do pożywienia znajdującego się w danym środowisku.
Ciekawa książka, szczególnie dla początkujących w temacie ewolucyjnego podejścia do kwestii odżywiania się człowieka.
Zabrakło mi bardziej holistycznego podejścia do spraw związanych ze zdrowiem i odżywianiem. Autor skupia się na aspekcie fizycznym (determinizm genetyczny), pomijając sprawy związane z wpływem psychiki i środowiska. Zdecydowanie brakuje bibliografii na końcu książki.

Przegląd zwyczajów żywieniowych człowieka oczami biologa ewolucjonisty. Autor dokonuje przeglądu historii odżywiania człowieka począwszy od najstarszych hominidów aż do czasów współczesnych. Tłumaczy skąd wzięły się takie a nie inne preferencje pokarmowe człowieka. Polemizuje z wieloma hipotezami dotyczącymi tzw. zdrowego odżywiania. Opisuje kamienie milowe w ewolucji...

więcej Pokaż mimo to

avatar
169
10

Na półkach: ,

Czy jest to książka dla wszystkich? Trudno mi powiedzieć. Mogę jednak wyrazić swoje nieobiektywne zdanie jako osoba, która w swoim życiu otarła się co nie co o dietetykę oraz biologię. I właśnie jako taka, jestem pod dużym wrażeniem publikacji. Pochłonęłam ją w trzy dni, prowadząc przy tym normalny tryb życia :) Trzeba jednak przyznać, że ewolucjonizm zawsze mnie ciekawił. Kiedy podano mi na talerzu historię naszych przodków z naciskiem na jego przewód pokarmowy, cóż...niczego więcej do szczęścia mi nie potrzeba. Jeśli chcesz wiedzieć co jedli nasi protoplaści i skąd właściwie to wiemy, koniecznie przeczytaj. Jeśli jesteś fanem którejś z popularnych diet lub zastanawiasz się czy, z którejś nie skorzystać, również sięgnij po tę książkę. Autor punktuje u mnie tym, że dostarcza solidnej dawki wiedzy, opartej o rzetelne badania. Nie jest ślepym zwolennikiem jednej diety ( a nawet jeśli jest, Who knows? To skrzętnie to ukrywa :) ), omawia plusy i minusy najpopularniejszych z nich. W bardzoooo przystępny sposób tłumacząc jak poszczególny pokarm wpływa na naszą fizjologię. Przeczytałam kilka książek na temat diet takich jak np. paleo, dieta wysokobiałko- tłuszczowa, dieta wysokowęglowodanowa itp. Mimo, że jest to temat dla mnie interesujący, często brnęłam przez nie z dużym wysiłkiem. W przypadku "Na początku był głód" czułam jakby Prof. Konarzewski wręczył mi skrypt, w którym w klarowny sposób, bez koloryzowania zestawia ze sobą poszczególne diety.

Po więcej zapraszam na: http://zdrowe-smaki.blogspot.co.uk/2015/11/na-poczatku-by-god.html#more

Czy jest to książka dla wszystkich? Trudno mi powiedzieć. Mogę jednak wyrazić swoje nieobiektywne zdanie jako osoba, która w swoim życiu otarła się co nie co o dietetykę oraz biologię. I właśnie jako taka, jestem pod dużym wrażeniem publikacji. Pochłonęłam ją w trzy dni, prowadząc przy tym normalny tryb życia :) Trzeba jednak przyznać, że ewolucjonizm zawsze mnie ciekawił....

więcej Pokaż mimo to

avatar
326
65

Na półkach: , , ,

Piękne i eleganckie, a jednocześnie obiektywne i bezstronne, zaoranie wierzeń wegusów.

Piękne i eleganckie, a jednocześnie obiektywne i bezstronne, zaoranie wierzeń wegusów.

Pokaż mimo to

avatar

Bardzo ciekawa i napisana z polotem. Dużym minusem jest dla mnie to, że autor nie zechciał podać źródeł przywoływanych przez siebie informacji co wydawać by się mogło standardem dla książki popularnonaukoej.

Bardzo ciekawa i napisana z polotem. Dużym minusem jest dla mnie to, że autor nie zechciał podać źródeł przywoływanych przez siebie informacji co wydawać by się mogło standardem dla książki popularnonaukoej.

Pokaż mimo to

avatar
81
43

Na półkach:

Nie jest to lektura dla relaksu, ale bardzo interesujaca pozycja dotyczaca odzywiania sie czlowieka. Warto przeczytac, by nabrac dystansu do nowinek dietetycznych.

Nie jest to lektura dla relaksu, ale bardzo interesujaca pozycja dotyczaca odzywiania sie czlowieka. Warto przeczytac, by nabrac dystansu do nowinek dietetycznych.

Pokaż mimo to


Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Na początku był głód. Wydanie drugie rozszerzone i uaktualnione


Reklama

Ciekawostki historyczne

zgłoś błąd