rozwińzwiń

Skąd pochodzi nasze jedzenie?

Okładka książki Skąd pochodzi nasze jedzenie? Julia Dürr
Okładka książki Skąd pochodzi nasze jedzenie?
Julia Dürr Wydawnictwo: Wydawnictwo sam popularnonaukowa dziecięca
40 str. 40 min.
Kategoria:
popularnonaukowa dziecięca
Tytuł oryginału:
Wo kommt unser Essen her?
Wydawnictwo:
Wydawnictwo sam
Data wydania:
2021-02-01
Data 1. wyd. pol.:
2021-02-01
Liczba stron:
40
Czas czytania
40 min.
Język:
polski
ISBN:
9788395332180
Tłumacz:
Anita Jonczyk, Robert Jonczyk
Tagi:
jedzenie produkcja dla dzieci
Średnia ocen

8,8 8,8 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
8,8 / 10
5 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
641
572

Na półkach:

Ależ to jest ciekawa i fantastyczna książka!

"Skąd pochodzi nasze jedzenie?" to pozycja, która szczegółowo i dokładnie odpowiada na zadane w tytule pytanie. Ale nie tylko!

Czy Wasze dzieci wiedzą skąd się bierze chleb? A może pytają jak powstają hamburgery? Dzięki tej książce zaspokoicie ich ciekawość wprost śpiewająco.

Na kolejnych stronach znajdziecie opis produkcji lub hodowli krok po kroku:
🥛 mleka,
🍞chleba,
🐟ryb,
🥩 mięsa,
🍎 jabłek,
🥚jajek,
🍅 pomidorów.

👉 Sprawdzicie czym różni się produkcja artykułów spożywczych w małych zakładach a jak wygląda w skali hurtowej.

👉 Zobaczycie jak zorganizowane są przykładowo: fabryka, piekarnia, ferma rybna, gospodarstwo hodowlane czy plantacja jabłek.

👉 Dowiecie się jak nazywają się poszczególne sprzęty, budynki i zawody sektora produkcji żywności.

👉 Prześledzicie drogę produkcji/hodowli ww. artykułów spożywczych

👉 Nauczycie się jak na podstawie etykiety dowiedzieć się jak najwięcej o zakupionym produkcie.

To naprawdę fenomenalna książka, nie tylko ciekawa, ale też do bólu prawdziwa. Nie zataja przed młodymi czytelnikami nawet tych trudnych etapów produkcji jedzenia (tłumaczy np co się dzieje ze świnią w ubojni),jednocześnie pokazuje te fragmenty w sposób stonowany, dostosowany do odbioru przez dzieci.

Bardzo podobają mi się też szczegółowe ilustracje, mapki gospodarstw i ferm, obrazowanie etapów produkcji, a do tego jasne opisy, nazwy i analiza porównawcza - małych i dużych producentów żywności.

Jestem nią naprawdę zachwycona i zachęcam Was gorąco do sięgania po tę rzetelną literaturę w odpowiedzi na dziecięcą ciekawość ❤️

Ależ to jest ciekawa i fantastyczna książka!

"Skąd pochodzi nasze jedzenie?" to pozycja, która szczegółowo i dokładnie odpowiada na zadane w tytule pytanie. Ale nie tylko!

Czy Wasze dzieci wiedzą skąd się bierze chleb? A może pytają jak powstają hamburgery? Dzięki tej książce zaspokoicie ich ciekawość wprost śpiewająco.

Na kolejnych stronach znajdziecie opis produkcji...

więcej Pokaż mimo to

avatar
149
75

Na półkach: , ,

Jedna z najlepszych pozycji o żywności na polskim rynku. Mam nadzieję, że podobne będą się ukazywać u nas regularnie.

Duży minus za font użyty w książce, który może i ładny, ale bardzo utrudnia czytanie.

Jedna z najlepszych pozycji o żywności na polskim rynku. Mam nadzieję, że podobne będą się ukazywać u nas regularnie.

Duży minus za font użyty w książce, który może i ładny, ale bardzo utrudnia czytanie.

Pokaż mimo to

avatar
237
235

Na półkach: ,

Bez względu na to, czy jesteśmy wegetarianami, weganami czy mięsożercami, musimy się odżywiać. Co trafia na nasze talerze, zależy od nas samych, ale ile tak naprawdę wiemy o jedzeniu?
Autorka książki przybliża czytelnikom drogę, jaką przebywają wybrane produkty, zanim pojawią się na naszych stołach. Pod lupę wzięła mleko, chleb, ryby, mięso, jabłka, jajka oraz pomidory, czyli wyroby znajdujące się w większości domów.

Rozkładówki dzielą się na dwie części, o małych gospodarstwach i dużych biznesach. Zilustrowane są miejsca, maszyny czy budynki wraz z podpisami, natomiast na kolejnych stronach szczegółowo opisane zostały procesy produkcji, po ostateczne dostawy do sklepów. Zajrzymy do fermy mlecznej, wiejskiego gospodarstwa, połowimy ryby z kutra oraz fermy rybnej, a także zerwiemy jabłka z sadu i plantacji. Dzieci nauczą się odczytywania etykiet na produktach i dowiedzą się wielu ciekawostek z tym związanych. Zaspokoją swą ciekawość na maksa, zresztą sama też się dokształciłam!
Porównując małe gospodarstwa do wielkich ferm czy zakładów, z łatwością dostrzeżemy różnice, w jakich to jedzenie "powstaje". Jednak autorka słusznie zauważyła: "Wielkość gospodarstwa lub zakładu nie wpływa na to, czy są one ekologiczne..." wszystko zależy od podejścia ludzi!
Mamy to szczęście, że kury, od których dostajemy jaja, widzimy z balkonu. Mieliśmy także okazję bywać na zapleczu tradycyjnej piekarni.
.
Wielkie WOW było, gdy zobaczyłam format książki! Kolejny gigant wydawnictwa nie tylko jeśli chodzi o wielkość, ale i treść. Wszystkie zawarte informacje są rzetelne, autorka zwiedziła wiele miejsc, by dać nam jak najlepszy obraz na to, skąd pochodzi nasze jedzenie. Nie znajdziemy tu ocen czy nagabywania, podane są po prostu fakty tak, jak wygląda to w rzeczywistości. Nikt więc nie powinien się zdziwić na widok uboju świni i krwi, w końcu mięso nie bierze się ze sklepu prawda? Spójrzcie tylko na ilustracje, całość jest bardzo przejrzysta! Ta książka to must have dziecięcej biblioteczki.

Bez względu na to, czy jesteśmy wegetarianami, weganami czy mięsożercami, musimy się odżywiać. Co trafia na nasze talerze, zależy od nas samych, ale ile tak naprawdę wiemy o jedzeniu?
Autorka książki przybliża czytelnikom drogę, jaką przebywają wybrane produkty, zanim pojawią się na naszych stołach. Pod lupę wzięła mleko, chleb, ryby, mięso, jabłka, jajka oraz pomidory,...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    38
  • Przeczytane
    11
  • Posiadam
    5
  • Teraz czytam
    2
  • Dziecięce
    2
  • Dla dzieci
    2
  • Dzieciństwo
    1
  • Chcę w prezencie
    1
  • Dla Blanki
    1
  • Prezentownik
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Skąd pochodzi nasze jedzenie?


Podobne książki

Przeczytaj także