Skąd pochodzi nasze jedzenie?
Wydawnictwo: Wydawnictwo sam popularnonaukowa dziecięca
40 str. 40 min.
- Kategoria:
- popularnonaukowa dziecięca
- Tytuł oryginału:
- Wo kommt unser Essen her?
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo sam
- Data wydania:
- 2021-02-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2021-02-01
- Liczba stron:
- 40
- Czas czytania
- 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788395332180
- Tłumacz:
- Anita Jonczyk, Robert Jonczyk
- Tagi:
- jedzenie produkcja dla dzieci
Obojętnie, czy jemy dużo czy mało, czy chętniej sięgamy po mięso, czy też po warzywa i owoce – ktoś się zajmuje produkcją naszego jedzenia. Ale kto? I gdzie dokładnie?
Jak formuje się bułki?
Gdzie kura znosi jaja?
Kto doi krowę?
Dzięki przejrzystym ilustracjom i jasnym opisom Julia Dürr udziela odpowiedzi na te pytania. Oprowadza nas po gospodarstwach rolnych, fermach mlecznych i rzeźniach. Zagląda do piekarni i fabryki pieczywa, odwiedza kuter rybacki i fermę rybną, gości na plantacjach, w sadzie i szklarni.
Pokazuje, jak czytać etykiety i dowiadywać się, skąd pochodzi nasze jedzenie.
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 38
- 11
- 5
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Ależ to jest ciekawa i fantastyczna książka!
"Skąd pochodzi nasze jedzenie?" to pozycja, która szczegółowo i dokładnie odpowiada na zadane w tytule pytanie. Ale nie tylko!
Czy Wasze dzieci wiedzą skąd się bierze chleb? A może pytają jak powstają hamburgery? Dzięki tej książce zaspokoicie ich ciekawość wprost śpiewająco.
Na kolejnych stronach znajdziecie opis produkcji lub hodowli krok po kroku:
🥛 mleka,
🍞chleba,
🐟ryb,
🥩 mięsa,
🍎 jabłek,
🥚jajek,
🍅 pomidorów.
👉 Sprawdzicie czym różni się produkcja artykułów spożywczych w małych zakładach a jak wygląda w skali hurtowej.
👉 Zobaczycie jak zorganizowane są przykładowo: fabryka, piekarnia, ferma rybna, gospodarstwo hodowlane czy plantacja jabłek.
👉 Dowiecie się jak nazywają się poszczególne sprzęty, budynki i zawody sektora produkcji żywności.
👉 Prześledzicie drogę produkcji/hodowli ww. artykułów spożywczych
👉 Nauczycie się jak na podstawie etykiety dowiedzieć się jak najwięcej o zakupionym produkcie.
To naprawdę fenomenalna książka, nie tylko ciekawa, ale też do bólu prawdziwa. Nie zataja przed młodymi czytelnikami nawet tych trudnych etapów produkcji jedzenia (tłumaczy np co się dzieje ze świnią w ubojni),jednocześnie pokazuje te fragmenty w sposób stonowany, dostosowany do odbioru przez dzieci.
Bardzo podobają mi się też szczegółowe ilustracje, mapki gospodarstw i ferm, obrazowanie etapów produkcji, a do tego jasne opisy, nazwy i analiza porównawcza - małych i dużych producentów żywności.
Jestem nią naprawdę zachwycona i zachęcam Was gorąco do sięgania po tę rzetelną literaturę w odpowiedzi na dziecięcą ciekawość ❤️
Ależ to jest ciekawa i fantastyczna książka!
więcej Pokaż mimo to"Skąd pochodzi nasze jedzenie?" to pozycja, która szczegółowo i dokładnie odpowiada na zadane w tytule pytanie. Ale nie tylko!
Czy Wasze dzieci wiedzą skąd się bierze chleb? A może pytają jak powstają hamburgery? Dzięki tej książce zaspokoicie ich ciekawość wprost śpiewająco.
Na kolejnych stronach znajdziecie opis produkcji...
Jedna z najlepszych pozycji o żywności na polskim rynku. Mam nadzieję, że podobne będą się ukazywać u nas regularnie.
Duży minus za font użyty w książce, który może i ładny, ale bardzo utrudnia czytanie.
Jedna z najlepszych pozycji o żywności na polskim rynku. Mam nadzieję, że podobne będą się ukazywać u nas regularnie.
Pokaż mimo toDuży minus za font użyty w książce, który może i ładny, ale bardzo utrudnia czytanie.
Bez względu na to, czy jesteśmy wegetarianami, weganami czy mięsożercami, musimy się odżywiać. Co trafia na nasze talerze, zależy od nas samych, ale ile tak naprawdę wiemy o jedzeniu?
Autorka książki przybliża czytelnikom drogę, jaką przebywają wybrane produkty, zanim pojawią się na naszych stołach. Pod lupę wzięła mleko, chleb, ryby, mięso, jabłka, jajka oraz pomidory, czyli wyroby znajdujące się w większości domów.
Rozkładówki dzielą się na dwie części, o małych gospodarstwach i dużych biznesach. Zilustrowane są miejsca, maszyny czy budynki wraz z podpisami, natomiast na kolejnych stronach szczegółowo opisane zostały procesy produkcji, po ostateczne dostawy do sklepów. Zajrzymy do fermy mlecznej, wiejskiego gospodarstwa, połowimy ryby z kutra oraz fermy rybnej, a także zerwiemy jabłka z sadu i plantacji. Dzieci nauczą się odczytywania etykiet na produktach i dowiedzą się wielu ciekawostek z tym związanych. Zaspokoją swą ciekawość na maksa, zresztą sama też się dokształciłam!
Porównując małe gospodarstwa do wielkich ferm czy zakładów, z łatwością dostrzeżemy różnice, w jakich to jedzenie "powstaje". Jednak autorka słusznie zauważyła: "Wielkość gospodarstwa lub zakładu nie wpływa na to, czy są one ekologiczne..." wszystko zależy od podejścia ludzi!
Mamy to szczęście, że kury, od których dostajemy jaja, widzimy z balkonu. Mieliśmy także okazję bywać na zapleczu tradycyjnej piekarni.
.
Wielkie WOW było, gdy zobaczyłam format książki! Kolejny gigant wydawnictwa nie tylko jeśli chodzi o wielkość, ale i treść. Wszystkie zawarte informacje są rzetelne, autorka zwiedziła wiele miejsc, by dać nam jak najlepszy obraz na to, skąd pochodzi nasze jedzenie. Nie znajdziemy tu ocen czy nagabywania, podane są po prostu fakty tak, jak wygląda to w rzeczywistości. Nikt więc nie powinien się zdziwić na widok uboju świni i krwi, w końcu mięso nie bierze się ze sklepu prawda? Spójrzcie tylko na ilustracje, całość jest bardzo przejrzysta! Ta książka to must have dziecięcej biblioteczki.
Bez względu na to, czy jesteśmy wegetarianami, weganami czy mięsożercami, musimy się odżywiać. Co trafia na nasze talerze, zależy od nas samych, ale ile tak naprawdę wiemy o jedzeniu?
więcej Pokaż mimo toAutorka książki przybliża czytelnikom drogę, jaką przebywają wybrane produkty, zanim pojawią się na naszych stołach. Pod lupę wzięła mleko, chleb, ryby, mięso, jabłka, jajka oraz pomidory,...