Walka o ogień. Jak gotowanie stworzyło człowieka
- Kategoria:
- popularnonaukowa
- Tytuł oryginału:
- Catching Fire. How Cooking Made Us Human
- Wydawnictwo:
- CiS
- Data wydania:
- 2009-11-19
- Data 1. wyd. pol.:
- 2009-11-19
- Liczba stron:
- 256
- Czas czytania
- 4 godz. 16 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788385458388
- Tłumacz:
- Anna Eichler, Magdalena Kawalec
- Tagi:
- ewolucja
Już od czasów Karola Darwina uczeni ewolucyjny sukces człowieka przypisywali właściwej naszemu gatunkowi inteligencji i zdolnościom do adaptacji do różnych środowisk. Profesor Richard Wrangham, biolog z Harvardu i jeden z najwyżej dziś cenionych antropologów, w swojej najnowszej książce (wydanie amerykańskie maj 2009) proponuje jednak odmienne, znacznie bardziej biologiczne i lepiej udokumentowane spojrzenie na ewolucyjną historię rodzaju Homo i naszego gatunku, spojrzenie, które powinno znacząco zmienić również nasze podejście do problemów dziś nurtujących ludzkość, jak choćby powszechna epidemia otyłości. Profesor Wrangham, z charakterystyczną dla siebie erudycją, operując olbrzymim i wyczerpującym materiałem dowodowym, obejmującym zarówno świadectwa archeologiczne, jak antropologiczne, etnograficzne i biologiczne, dowodzi, że przełomowy moment w historii gatunku ludzkiego nastąpił około miliona ośmiuset tysięcy lat temu, kiedy nasi przodkowie opanowali ogień i przeszli z diety surowej na gotowaną. Wówczas to u Homo erectus - który w zasadzie w tym ujęciu powinien zostać nazwany Homo gastronomicus - zaczęły pojawiać się ewolucyjne, anatomiczne i psychologiczne adaptacje, a ostatecznym efektem tych przemian były narodziny Homo sapiens, człowieka współczesnego, z rozwiniętym mózgiem i bogatym życiem społecznym. U zarania ludzkości stał nie Człowiek?Łowca, dowodzi profesor Wrangham, ale Człowiek?Kucharz. To ogień ukształtował naszą biologię i naszą psychologię, a skutki tego do dziś widoczne są w naszej anatomii i w naszych społeczeństwach. Walka o ogień to lektura dla wszystkich, którzy interesują się naszą ewolucyjną historią, i dla wszystkich, którzy interesują się naszą całkiem współczesną dietą.
[opis wydawcy]
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 121
- 69
- 30
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
Opinia
Niby nic odkrywczego tu nie ma.Niby treści zawarte w tej książce są mniej więcej znane, ale poukładane i zaargumentowane w ten sposób w jaki opisuje to autor powoduje że zaczynasz się zastanawiać: "Dlaczego ja tego wcześniej sam sobie w głowie tak nie poukładałem.Dlaczego patrzyłem i nie widziałem??" Świetna książka,jedna z tych do przeczytania której nakłaniam każdego.
Niby nic odkrywczego tu nie ma.Niby treści zawarte w tej książce są mniej więcej znane, ale poukładane i zaargumentowane w ten sposób w jaki opisuje to autor powoduje że zaczynasz się zastanawiać: "Dlaczego ja tego wcześniej sam sobie w głowie tak nie poukładałem.Dlaczego patrzyłem i nie widziałem??" Świetna książka,jedna z tych do przeczytania której nakłaniam...
więcej Pokaż mimo to