W restauracji

Okładka książki W restauracji Christoph Ribbat
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki W restauracji
Christoph Ribbat Wydawnictwo: Media Rodzina kulinaria, przepisy kulinarne
352 str. 5 godz. 52 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Tytuł oryginału:
Im Restaurant: Eine Geschichte aus dem Bauch der Moderne
Wydawnictwo:
Media Rodzina
Data wydania:
2017-11-08
Data 1. wyd. pol.:
2017-11-08
Liczba stron:
352
Czas czytania
5 godz. 52 min.
Język:
polski
ISBN:
9788380083936
Tłumacz:
Emilia Kledzik
Tagi:
kulinaria restauracja powieść kultura i antropologia
Średnia ocen

                6,0 6,0 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,0 / 10
22 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
1171
254

Na półkach: ,

W RESTAURACJI to książka napisana przez profesora amerykanistyki, mającego bogaty, pełen podróży życiorys, a obecnie wykładającego na uniwersytecie w Paderborn, w Niemczech.Jest to człowiek przyzwyczajony do występów przed większą publiką, otwarty na świat i ludzi, co można zauważyć oglądając w TV relacje z jego prezentacji książki na wieczorach autorskich, lub samodzielnie uczestnicząc w jednym z takich spotkań. Miałam okazję widzieć prof. Ribbat na żywo przy okazji premiery innego z jego dzieł i zrobił na mnie pozytywne wrażenie.

Tym bardziej oczekiwałam, że jego robiąca furorę w Niemczech publikacja, zachwyci mnie, zaczaruje i nie pozwoli o sobie zapomnieć.
Wszystkie znaczące niemieckie gazety opublikowały w 2016 r. recenzję
W RESTAURACJI. Większość z nich była poztytywna, kilku krytyków wyraziło się jednak negatywnie o koncepcji i budowie tej popularnonaukowej książki, w której same przypisy zajmują ok. 50 stron(sic!!!). Oczywiście, dzięki temu zabiegowi, czytelnik może samodzielnie zgłębić interesującą go tematykę i sięgnąć do obcojęzycznych źródeł. Oceniam te rozbudowane przypisy, z mojego subiektywnego punktu widzenia, jako jeden z walorów książki. Niestety sam układ poszczególnych rozdziałów jest na tyle chaotyczny, że skacząc z tematu na temat, często traciłam wątek. W RESTAURACJI jest bowiem zbiorem luźnych krótszych lub dłuższych, blizej niepowiązanych ze sobą tekstów, opowiadających co prawda podobne historie, ale z różnej perspektywy i przez różne osoby.

Sam pomysł na książkę o wpływie sztuki kulinarnej na nowoczesne i postnowoczesne społeczeństwo jest bardzo interesujący. Z tego powodu chciałam jak najszybciej zdobyć i przeczytać tą, wydaną w listopadzie 2017 w polskim przekładzie, publikację. W oryginale czytałam jedynie niewielkie fragmenty i ostatecznie nie kupiłam ani wersji papierowej, ani MOBI, ani audiobooka, ponieważ na moim stosiku zalega wystarczająco dużo innych, mających pierwszeństwo pozycji.

Odniosłam wrażenie, że z powodu dużej ilości materiałów na badany przez prof. Ribbat temat, miał on problemy z selekcją i decyzją, które teksty i przemyślenia włączyć do książki, a które nie. Uważny czytelnik zauważy również, że ma on swoich faworytów, których wypowiedzi pojawiają się we wszystkich rozdziałach.

Polecam książkę miłośnikom socjologii oraz historii z tłem kulinarnym. Jest to wspaniała, choć momentami męcząca (z powodu wielkiego nagromadzenia faktów) opowieść o tym, że restauracja to nie tylko miejsce, w którym się jada, lecz miejsce gdzie tworzona jest historia.

W RESTAURACJI to książka napisana przez profesora amerykanistyki, mającego bogaty, pełen podróży życiorys, a obecnie wykładającego na uniwersytecie w Paderborn, w Niemczech.Jest to człowiek przyzwyczajony do występów przed większą publiką, otwarty na świat i ludzi, co można zauważyć oglądając w TV relacje z jego prezentacji książki na wieczorach autorskich, lub samodzielnie...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    146
  • Przeczytane
    26
  • Posiadam
    8
  • Do kupienia
    2
  • Teraz czytam
    2
  • Posiadam 📚🏠
    1
  • 2021
    1
  • Chcę przeczytać - inne
    1
  • BonAppetit
    1
  • Odkrywcy_podróże_miejsca
    1

Cytaty

Więcej
Christoph Ribbat W restauracji Zobacz więcej
Więcej

Podobne książki

Przeczytaj także