W restauracji
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Im Restaurant: Eine Geschichte aus dem Bauch der Moderne
- Wydawnictwo:
- Media Rodzina
- Data wydania:
- 2017-11-08
- Data 1. wyd. pol.:
- 2017-11-08
- Liczba stron:
- 352
- Czas czytania
- 5 godz. 52 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788380083936
- Tłumacz:
- Emilia Kledzik
- Tagi:
- kulinaria restauracja powieść kultura i antropologia
Wciągająca jak thriller, rzetelna jak encyklopedia, "W restauracji" to książka dla wszystkich, którzy lubią jeść, ale jeszcze bardziej lubią wiedzieć.
W restauracjach nigdy nie chodzi wyłącznie o jedzenie. Bywanie w restauracjach to sposób na okazanie statusu i zrealizowanie celów niemających nic wspólnego z zaspokojeniem głodu. Restauracje są lustrem, w którym przegląda się dane społeczeństwo i dana epoka, i jako takie od początku XX wieku były obiektem zainteresowania socjologów i psychologów. Książka jest fabularyzowanym dokumentem z wartką akcją, opowiadającym o eksperymencie z pogranicza kulturoznawstwa i socjologii. Wyjaśnia, w jaki sposób to, co dzieje się w kuchni i na zmywaku, jest powiązane z przemianami zachodzącymi w życiu społecznym. Pokazuje proces, jaki przeszedł biznes restauracyjny od wykwintnych restauracji francuskich, przez amerykańskie fast foody, po najbardziej nowatorskie lokale kulinarne dzisiejszych czasów. Książka jest okraszona anegdotami o słynnych restauratorach i słynnych bywalcach – takich jak Simone de Beauvoir, George Orwell, Elvis Presley, Marcel Proust i in.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 146
- 26
- 8
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
W wytapetowanej symbolami jadalni spożywa się eleganckie potrawy, za kuchennymi drzwiami często płaci się głodowe stawki, stosuje przemoc fizyczną, a przybysze bez dokumentów są zdani na każdą płacę swojego pracodawcy.
Opinia
W RESTAURACJI to książka napisana przez profesora amerykanistyki, mającego bogaty, pełen podróży życiorys, a obecnie wykładającego na uniwersytecie w Paderborn, w Niemczech.Jest to człowiek przyzwyczajony do występów przed większą publiką, otwarty na świat i ludzi, co można zauważyć oglądając w TV relacje z jego prezentacji książki na wieczorach autorskich, lub samodzielnie uczestnicząc w jednym z takich spotkań. Miałam okazję widzieć prof. Ribbat na żywo przy okazji premiery innego z jego dzieł i zrobił na mnie pozytywne wrażenie.
Tym bardziej oczekiwałam, że jego robiąca furorę w Niemczech publikacja, zachwyci mnie, zaczaruje i nie pozwoli o sobie zapomnieć.
Wszystkie znaczące niemieckie gazety opublikowały w 2016 r. recenzję
W RESTAURACJI. Większość z nich była poztytywna, kilku krytyków wyraziło się jednak negatywnie o koncepcji i budowie tej popularnonaukowej książki, w której same przypisy zajmują ok. 50 stron(sic!!!). Oczywiście, dzięki temu zabiegowi, czytelnik może samodzielnie zgłębić interesującą go tematykę i sięgnąć do obcojęzycznych źródeł. Oceniam te rozbudowane przypisy, z mojego subiektywnego punktu widzenia, jako jeden z walorów książki. Niestety sam układ poszczególnych rozdziałów jest na tyle chaotyczny, że skacząc z tematu na temat, często traciłam wątek. W RESTAURACJI jest bowiem zbiorem luźnych krótszych lub dłuższych, blizej niepowiązanych ze sobą tekstów, opowiadających co prawda podobne historie, ale z różnej perspektywy i przez różne osoby.
Sam pomysł na książkę o wpływie sztuki kulinarnej na nowoczesne i postnowoczesne społeczeństwo jest bardzo interesujący. Z tego powodu chciałam jak najszybciej zdobyć i przeczytać tą, wydaną w listopadzie 2017 w polskim przekładzie, publikację. W oryginale czytałam jedynie niewielkie fragmenty i ostatecznie nie kupiłam ani wersji papierowej, ani MOBI, ani audiobooka, ponieważ na moim stosiku zalega wystarczająco dużo innych, mających pierwszeństwo pozycji.
Odniosłam wrażenie, że z powodu dużej ilości materiałów na badany przez prof. Ribbat temat, miał on problemy z selekcją i decyzją, które teksty i przemyślenia włączyć do książki, a które nie. Uważny czytelnik zauważy również, że ma on swoich faworytów, których wypowiedzi pojawiają się we wszystkich rozdziałach.
Polecam książkę miłośnikom socjologii oraz historii z tłem kulinarnym. Jest to wspaniała, choć momentami męcząca (z powodu wielkiego nagromadzenia faktów) opowieść o tym, że restauracja to nie tylko miejsce, w którym się jada, lecz miejsce gdzie tworzona jest historia.
W RESTAURACJI to książka napisana przez profesora amerykanistyki, mającego bogaty, pełen podróży życiorys, a obecnie wykładającego na uniwersytecie w Paderborn, w Niemczech.Jest to człowiek przyzwyczajony do występów przed większą publiką, otwarty na świat i ludzi, co można zauważyć oglądając w TV relacje z jego prezentacji książki na wieczorach autorskich, lub samodzielnie...
więcej Pokaż mimo to