Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Jedzenie jako sytuacja edukacyjna i społeczna

Wydawnictwo: Wydawnictwo Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi
0 (0 ocen i 0 opinii) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
0
7
0
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788374056304
liczba stron
196
język
polski
dodał
Iselor

Monografia o nowatorskim charakterze. Ukazuje trwałość tożsamości kulturowej wynikającej z rekonstrukcji zagadnień związanych z jedzeniem w różnych okresach historycznych naszego kraju i naszego kręgu kulturowego. Wydobywa edukacyjny i społeczny aspekt jedzenia, wpisujący się w promowanie zdrowego stylu życia. Autorami tekstów są dydaktycy Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi,...

Monografia o nowatorskim charakterze. Ukazuje trwałość tożsamości kulturowej wynikającej z rekonstrukcji zagadnień związanych z jedzeniem w różnych okresach historycznych naszego kraju i naszego kręgu kulturowego. Wydobywa edukacyjny i społeczny aspekt jedzenia, wpisujący się w promowanie zdrowego stylu życia.
Autorami tekstów są dydaktycy Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi, pracownicy innych polskich uczelni, a także badacze francuscy.

SPIS TREŚCI

Wstęp
Olga Czerniawska Jedzenie jako sytuacja edukacyjna, od natury do kultury
Olga Czerniawska Jedzenie w programach oświaty dorosłych
Nella Stolińska-Pobralska Wsparcie dzieci w zakresie dożywiania organizowane na terenie miasta Łodzi w okresie międzywojennym
Krystyna Kierkuś-Iwanicka Jedzenie w czasie wojny i okupacji w latach 1939–1945
Kazimierz Zawadzki Jedzenie w okresie PRL i w stanie wojennym
Mikołaj Gurdała Głodnych nakarmić. Instytucjonalne formy prowadzenia dożywiania dla mieszkańców województwa łódzkiego – perspektywa organizacji pozarządowych
Barbara Juraś-Krawczyk Edukacja konsumencka w mass mediach
Monika Sulik W poszukiwaniu smaku dzieciństwa w relacjach autobiograficznych – konteksty pedagogiczne
Renata Szczepanik Smak i jedzenie w warunkach izolacji więziennej
Elżbieta Woźnicka Bariery w zdrowym odżywianiu w opinii dorosłych
Joanna K. Wawrzyniak Jedzenie jako demonstrowanie poglądów. O diecie freeganów
Tadeusz Szewczyk Tożsamość z garnka i z patelni – nieintencjonalne alternatywne wychowanie
Kulturowy przekaz jedzenia. Wybór tekstów francuskich Philippe’a Lejeune’a
Zamiast zakończenia

 

źródło opisu: http://www.wydawnictwo.ahe.lodz.pl/?q=node/977

źródło okładki: http://www.wydawnictwo.ahe.lodz.pl/?q=node/977

pokaż więcej

Brak materiałów.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
zgłoś błąd zgłoś błąd