Serniki słodkie i wytrawne
- Kategoria:
- poradniki
- Wydawnictwo:
- Psychoskok
- Data wydania:
- 2017-03-27
- Data 1. wyd. pol.:
- 2017-03-27
- Liczba stron:
- 128
- Czas czytania
- 2 godz. 8 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788379007172
- Tagi:
- pieczenie książki kucharskie ciasta serniki wytrawne serniki słodkie Renata Czelny-Kawa psychoskok
W książce „Serniki słodkie i wytrawne” znajdziemy całą galerię przepisów na serniki słodkie, ale także i na te w wersji słonej. Autorka – od dziecka zakochana w sernikowych słodkościach – raczy nasze oczy sernikami o zaskakujących połączeniach smakowych. Są tu serniki owocowe, kawowe, z kajmakiem, z lawendą, z kasztanami i chilli, cytrusowe, z włoskim mascarpone i ricottą. Do najbardziej wyszukanych należą z pewnością serniki wytrawne – z kalafiorem i łososiem, brokułowy na zimno czy z marchewką i groszkiem. Do wyboru i do koloru!
Autorka wychodzi naprzeciw piekącym serniki. Jeśli ktoś czuje się początkujący w ich pieczeniu, zbawienne zapewne okażą się rady autorki zebrane w krótkie „sernikowe ABC” na końcu książki.
Oprócz niebanalnych przepisów na apetyczne serowce autorka zabiera swojego Czytelnika do świata swojego dzieciństwa. W krótkich, osobistych rozdziałach poznajemy osoby bliskie jej sercu, razem z nią spędzamy wakacje w podkarpackiej wsi, obserwujemy pierwsze kuchenne zakusy, pierwsze eksperymenty kulinarne, pierwsze kroki z apetycznym, słodkim blogiem…i pierwsze poczynania jako debiutującej pisarki.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 14
- 6
- 4
- 3
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
To właśnie jej – mojej Babci zawdzięczam pieczenie serników. I choć Ona zawsze piekła jeden i ten sam, tradycyjny, bez wprowadzania nowych składników, to właśnie jego smak, tego jedynego sprawił, że sernik podbił moje serce już chyba na całe życie.
Opinia
Zawsze powtarzam to, co od dziecka wpajała mi babcia: kuchnia musi pachnieć, bo to serce domu i miejsce, w którym spędzamy większość czasu. Babcia już nie żyje, a ja trzymam się tej zasady od zawsze. Chociaż, jako dziecko czy nastolatka, nie przywiązywałam do tego uwagi, słowa te doskonale zapamiętałam, bo w pracach kuchennych pomagałam nie tylko babci, ale też mamie. I to właśnie mama nauczyła mnie piec sernik tradycyjny, taki nasz, borowiacki. Chociaż każda gospodyni ma swój przepis, moja mama od lat piekła i piecze ciągle ten sam. Ja, nauczyłam się jeszcze dwóch innych serników - z serków homogenizowanych, pieczony, przepis podobny do tradycyjnego, też na spodzie, z rodzynkami oraz gotowanego z twarogu, na spodzie z herbatników. A, jako fanka sernikowego szaleństwa marzy mi się, by nauczyć się robić paschę. Nie, jako przepis stosowany tylko przy okazji świąt, ale takiego na każdą okazję.
Oko przyciągają również nieszablonowe zdjęcia wypieków, autorstwa Renaty Czelny – Kawy. Nie wszyscy specjalizują się w fotografii kulinarnej, trzeba mieć do tego celu też odpowiedni sprzęt. Tutaj po prostu to wszystko aż się do nas uśmiecha i zachęca do tworzenia. Ja piekę sernik na spodzie. Tradycyjny, z rodzynkami. Po zapoznaniu się niniejszą pozycją, nie omieszkam sobie odmówić wykonania kilku. Kusi mnie sernik cytrusowy, chociażby ze względu na to, że uwielbiam cytrusy. Poza tym, wykonanie nie jest takie praco i czasochłonne. Święta Wielkanocne za pasem jest okazja pomyśleć nad czymś, co zaskoczyłoby domowników.
Całość na:
http://nietypowerecenzje.blogspot.com/2017/03/recenzja-przedpremierowa-serniki-sodkie.html
Zawsze powtarzam to, co od dziecka wpajała mi babcia: kuchnia musi pachnieć, bo to serce domu i miejsce, w którym spędzamy większość czasu. Babcia już nie żyje, a ja trzymam się tej zasady od zawsze. Chociaż, jako dziecko czy nastolatka, nie przywiązywałam do tego uwagi, słowa te doskonale zapamiętałam, bo w pracach kuchennych pomagałam nie tylko babci, ale też mamie. I to...
więcej Pokaż mimo to