Mięsoholicy. 2,5 miliona lat mięsożerczej obsesji człowieka

Tłumaczenie: Sławomir Paruszewski
Wydawnictwo: Czarna Owca
7,18 (102 ocen i 19 opinii) Zobacz oceny
10
5
9
9
8
31
7
27
6
20
5
7
4
2
3
0
2
0
1
1
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Meathooked: The History and Science of Our 2.5-Million-Year Obsession with Meat
data wydania
ISBN
9788380156388
kategoria
popularnonaukowa
język
polski
dodała
elfijka

Jednym z ważniejszych odkryć naukowych naszych czasów związanych z ochroną zdrowia są szkodliwe skutki jedzenia mięsa. Niemal każdego dnia spływają do nas ostrzeżenia o negatywnym wpływie produkcji oraz konsumpcji mięsa na środowisko i organizm człowieka. Wielu z nas próbuje ograniczyć ilość spożywanego mięsa, wielu próbowało całkowicie z niego zrezygnować. Niełatwo jednak oprzeć się wędzonym,...

Jednym z ważniejszych odkryć naukowych naszych czasów związanych z ochroną zdrowia są szkodliwe skutki jedzenia mięsa. Niemal każdego dnia spływają do nas ostrzeżenia o negatywnym wpływie produkcji oraz konsumpcji mięsa na środowisko i organizm człowieka. Wielu z nas próbuje ograniczyć ilość spożywanego mięsa, wielu próbowało całkowicie z niego zrezygnować. Niełatwo jednak oprzeć się wędzonym, suszonym, grillowanym czy smażonym przysmakom, które nas kuszą. Co powoduje, że mamy tak nieprzepartą ochotę na zwierzęce białko i że nie potrafimy się od niego odzwyczaić? A skoro jedzenie mięsa rzeczywiście szkodzi naszemu zdrowiu, to dlaczego ewolucja nie uczyniła nas po prostu wegetarianami?
Pisarka popularnonaukowa Marta Zaraska rozwiązuje w Mięsoholikach, jak to sama określa, „mięsną łamigłówkę”, wyjaśniając, dlaczego nasza miłość do mięsa trwa pomimo jego szkodliwego działania. Autorka zabiera nas w fascynującą podróż dookoła świata po różnych kulturach spożywania mięsa, pokazując niezwykłe restauracje mięsne w Indiach, składanie ofiar ze zwierząt w świątyniach w Beninie oraz laboratoria w Holandii, gdzie mięso hodowane jest w szalkach Petriego. Badając potężny wpływ ewolucji i działania mięsnego lobby, budowę genetyczną człowieka oraz tradycje naszych pramatek, Zaraska ujawnia oddziaływanie sił, które sprawiają, że wciąż trwamy w uzależnieniu od zwierzęcego białka.
Mięsoholicy to książka dla każdego, od zagorzałych mięsożerców po zdeklarowanych wegan. Opisuje jedną z najtrwalszych ludzkich tradycji, ostatecznie wyjaśniając, dlaczego w dającej się przewidzieć przyszłości konsumpcja mięsa wciąż będzie wpływać na nasze organizmy i otaczający nas świat.

 

źródło opisu: http://www.czarnaowca.pl/filozofia/miesoholicy,p1444850328

źródło okładki: http://www.czarnaowca.pl/filozofia/miesoholicy,p1444850328

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 183
ania91 | 2017-11-09
Na półkach: Przeczytane, E-book
Przeczytana: 03 listopada 2017

czytałam tę książkę 'na raty', ale było warto - znacząco daje do myślenia, w moim przypadku spowodowała decyzję o znacznym ograniczeniu spożywania mięsa. Mam nadzieję, że wkrótce zmieni się to w 100% wegetarianizm.
Ale nie o to chodzi w tej książce - autorka pokazuje i tłumaczy czytelnikowi fenomen jedzenia mięsa, wszystkie za i przeciw dotyczące tego wyboru żywieniowego. Polecam ją nie tylko tym, którzy są zdeterminowani do zmian w kuchni, lecz może nawet mocniej osobom, które nie wyobrażają sobie życia bez mięsa na talerzu.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Ania

Tak ciepła ksiązka , mimo iż kończy się tak tragicznie i tu nie zdradzając końca każdy zna historię Ani. Ukazuje bohaterkę w tak przytulnym świetle,ż...

zgłoś błąd zgłoś błąd