Wpisani w Giewont
- Ossolineum
- 1982-01-01
- 1982-01-01
- Zakopane
Wspomnienia o przedwojennych pisarzach związanych z Zakopanem.
Żyła jeszcze pani Choromańska, typ polskiej matrony w najpiękniejszym wydaniu. W obcowaniu z nią, później z innymi damami zakopiańskimi, musiałem skorygować mój pogląd na kobiety(...) tam, w Zakopanem doszedłem do wniosku, że jednak trzeba te istoty zaliczyć do gatunku homo sapiens, skoro tak inteligentnie rozmawiają, a niektóre tak ładnie umieją się zestarzeć i w porę zrezygno...
Rozwiń dodaj nowy cytat
Pozycja obowiązkowa dla wszystkich, których interesuje klimat zakopiańskiej bohemy. Mnóstwo anegdot, całkiem sprawnie opowiedzianych. Idealnie oddaje klimat epoki.