Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Kucharz doskonały

Wydawnictwo: Graf_ika
9 (1 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
0
9
1
8
0
7
0
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788361889168
liczba stron
422
język
polski
dodał
kebby

Reprint oryginału z 1786 r. Kucharz doskonały. Pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem. Okazując sposób poznawania, rozbierania i sporządzania różnego rodzaju mięsiwa, ryb etc. Przy tym naukę dając przezorną o mocy, czyli wyśmienitości warzywa i ziół oraz o wyborze i onychże używaniu,Tudzież robienia Wódek, Likworów, Syropów, Ciast i Cukrów. Z francuskiego przetłumaczony i wielą...

Reprint oryginału z 1786 r.

Kucharz doskonały. Pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem.
Okazując sposób poznawania, rozbierania i sporządzania różnego rodzaju mięsiwa, ryb etc. Przy tym naukę dając przezorną o mocy, czyli wyśmienitości warzywa i ziół oraz o wyborze i onychże używaniu,Tudzież robienia Wódek, Likworów, Syropów, Ciast i Cukrów.

Z francuskiego przetłumaczony i wielą przydatkami pomnożony przez Woyciecha Wielądka

Edycya druga poprawiona.
W Warszawie 1786 r.Nakładem i Drukiem Michała Grolla, Księgarza nadwornego J.K.Mci.

„Kucharz doskonały” - format A5, 459 stron, w tym słownik terminów kuchennych oraz spis treści. Całość prezentuje ponad 700 przepisów.

Autor swoje dzieło podzielił na dwie części. W pierwszej części zawarł przepisy na zupy, dania z wołowiny, skopowiny (skop - kastrowany baran), cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, drobiu i dziczyzny. Część druga zawiera przepisy na różnego rodzaju ryby morskie i rzeczne, jarzyny, potrawy z jaj, masło, ser i mleko, śmietany, naleśniki i pączki, pasztety i ciasta, zaprawy, pieczywo, sosy, komputy, konfitury, syropy i wódki.

 

źródło opisu: http://www.sklep.graf-ika.pl/kucharz-doskonaly-woy...(?)

źródło okładki: http://www.sklep.graf-ika.pl/kucharz-doskonaly-woy...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 185
kebby | 2016-03-03
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, Kuchnia

"Kucharza doskonałego" uważa się za drugą polską książkę kucharską. Tak naprawdę jest to tłumaczenie francuskiej "La cuisinière bourgeoise" z małymi przeróbkami Wielądka aby dostosować przepisy do polskich warunków. O popularności książki świadczyć może to że wznawiano ją aż do XIXw. Z dzisiejszej perspektywy może być ciekawostką, dokumentem historycznym. No ale jak ktoś się zaprze to jeszcze coś z niej ugotuje ;)

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Ta chwila

Polecam. W pierwszej chwili troszkę byłam zagubiona i nie do końca odnajdywałam się w akcji ale to na początku, potem zaś zdałam sobie sprawę, że za p...

zgłoś błąd zgłoś błąd