Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

W kuchni jak na wojnie

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
7 (9 ocen i 3 opinie) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
4
7
2
6
2
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788377059272
liczba stron
264
słowa kluczowe
historia, kuchnia,
język
polski
dodał
rasilio

Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku Kto gotował obiady czwartkowe? Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim? Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska? Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni. Dzięki Marii...

Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku
Kto gotował obiady czwartkowe?
Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim?
Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska?
Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni.
Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków.
Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Careme, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo – kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela – autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów – twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Maurice’a Edmonda Saillanda Curnonsky’ego – współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina.
Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się również artyści, w których dziełach obecne są kulinaria: Andy Warhol i puszka zupy Campbell, magdalenka Marcela Prousta, Uczta Babette Karen Blixen oraz Louis de Funes ze swoją słynną rolą w filmie Skrzydełko czy nóżka.

 

źródło opisu: PWN 2015

źródło okładki: http://emp0pwn0storage0prod.blob.core.windows.net/images/131170575b

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 430
Diana Chmiel | 2016-01-23
Na półkach: Przeczytane

bardziejlubieksiazki.pl

Maria Barbasiewicz to polska historyczka, autorka między innymi fantastycznej książki Warszawa perła Północy wydanej w jeszcze bardziej fantastycznej serii Metropolie RETRO Wydawnictwa PWN. W listopadzie 2015 roku pojawiła się jej nowa książka W kuchni jak na wojnie. Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku. Sam tytuł już pachnie wyśmienicie!

Wracając do kuchni. Myślicie, że książka o kuchni, jedzeniu i kucharzach jest nudna i bez sensu? Nie moglibyście się mylić bardziej! Maria Barbasiewicz udowadnia to na każdym kroku, a całą książkę połyka się w tempie ekspresowym. Całość opowieści podzielona jest na sześć części. Każda z nich rozpatruje inny aspekt jedzenia – autorka pisze o tym, czym jedzenie jest dla człowieka i czy jest tym samym zawsze i wszędzie. Czytamy, jak jadło się w czasach wojen, a jak w czasach pokoju. Możemy śledzić zmiany, jakie w kuchni zachodzą pod wpływem historii, czasów, wynalazków i odkryć. Poznajemy sylwetki pionierów, pierwszych wielkich kucharzy i autorów potraw, które dzisiaj są dla nas oczywiste. Dowiemy się, jak kuchnia wpływała na sztukę i jak sztuka wpływała na kuchnię. A na koniec, niespodzianka! Kilka (szkoda, że tak mało!) przepisów na potrawy, które zostały wymienione w tekście.

W kuchni jak na wojnie jest pełne kulinarnych skojarzeń w literaturze, filmie, kulturze. I pełna jest dygresji, co ja osobiście uważam za wielki plus. Dzięki temu nie jest to książka tylko o jedzeniu. Jest to pięknie nakreślona panorama tamtych czasów i społeczna opowieść o ludziach.Książka daje nam pełen obraz świata kulinarnego – czytamy, co było podawane na przyjęciach i bankietach, a za chwilę czytamy o tym, co gościło na stołach biednych i o akcjach dobroczynnych na rzecz głodujących.No i oczywiście dowiemy się z niej całą masę ciekawych rzeczy. Zastanawialiście się kiedyś, kto wymyślił kanapkę, puszki albo frytki? Dlaczego bistro nazywa się bistro, kto wynalazł kostkę rosołową i Maggi, zatyczkę do zlewu i dzbanek do parzenia kawy? Skąd się wzięły gwiazdki Michelina i który z kucharzy umiał przygotować jajko na 685 sposobów? Mnóstwo, całe mnóstwo fantastycznych informacji! Do tego sylwetki najsławniejszych kucharzy, anegdoty, okoliczności powstawania potraw, najsłynniejsze uczty i przełomowe momenty w historii.

Podsumowując W kuchni jak na wojnie to świetna pozycja, który zaspokoi i takich ciekawskich czytelników jak ja, i wszystkich zainteresowanych historią kuchni, i będzie wyśmienitym kąskiem dla wszystkich, którzy w jedzeniu widzą coś więcej, niż tylko śniadanie, obiad i kolację :) Bardzo, bardzo polecam!

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Światło, które utraciliśmy

Dość ciężko oceniać mi książkę. O dziwo. Wzbudziła we mnie wiele negatywnych emocji - co nie oznacza, że była zła, tzw. 'cienka' i nie warta poświęcen...

zgłoś błąd zgłoś błąd