W kuchni jak na wojnie
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Naukowe PWN
- Data wydania:
- 2015-11-23
- Data 1. wyd. pol.:
- 2015-11-23
- Liczba stron:
- 264
- Czas czytania
- 4 godz. 24 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788377059272
- Tagi:
- historia kuchnia
Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku
Kto gotował obiady czwartkowe?
Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim?
Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska?
Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni.
Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków.
Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Careme, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo – kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela – autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów – twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Maurice’a Edmonda Saillanda Curnonsky’ego – współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina.
Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się również artyści, w których dziełach obecne są kulinaria: Andy Warhol i puszka zupy Campbell, magdalenka Marcela Prousta, Uczta Babette Karen Blixen oraz Louis de Funes ze swoją słynną rolą w filmie Skrzydełko czy nóżka.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 68
- 20
- 9
- 4
- 3
- 2
- 2
- 2
- 2
- 2
Cytaty
Czasem bez znajomości historii zrozumieć kuchnie regionalne. Interesującym przykładem jest używanie na Balearach mieszanki oliwy i skwarek z...
RozwińKawior - odpowiednio spreparowane niezapłodnione jaja samic z gatunku jesiotrowatych - był aż do końca XVIII wieku potrawą rosyjskich rybakó...
Rozwiń
Opinia
bardziejlubieksiazki.pl
Maria Barbasiewicz to polska historyczka, autorka między innymi fantastycznej książki Warszawa perła Północy wydanej w jeszcze bardziej fantastycznej serii Metropolie RETRO Wydawnictwa PWN. W listopadzie 2015 roku pojawiła się jej nowa książka W kuchni jak na wojnie. Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku. Sam tytuł już pachnie wyśmienicie!
Wracając do kuchni. Myślicie, że książka o kuchni, jedzeniu i kucharzach jest nudna i bez sensu? Nie moglibyście się mylić bardziej! Maria Barbasiewicz udowadnia to na każdym kroku, a całą książkę połyka się w tempie ekspresowym. Całość opowieści podzielona jest na sześć części. Każda z nich rozpatruje inny aspekt jedzenia – autorka pisze o tym, czym jedzenie jest dla człowieka i czy jest tym samym zawsze i wszędzie. Czytamy, jak jadło się w czasach wojen, a jak w czasach pokoju. Możemy śledzić zmiany, jakie w kuchni zachodzą pod wpływem historii, czasów, wynalazków i odkryć. Poznajemy sylwetki pionierów, pierwszych wielkich kucharzy i autorów potraw, które dzisiaj są dla nas oczywiste. Dowiemy się, jak kuchnia wpływała na sztukę i jak sztuka wpływała na kuchnię. A na koniec, niespodzianka! Kilka (szkoda, że tak mało!) przepisów na potrawy, które zostały wymienione w tekście.
W kuchni jak na wojnie jest pełne kulinarnych skojarzeń w literaturze, filmie, kulturze. I pełna jest dygresji, co ja osobiście uważam za wielki plus. Dzięki temu nie jest to książka tylko o jedzeniu. Jest to pięknie nakreślona panorama tamtych czasów i społeczna opowieść o ludziach.Książka daje nam pełen obraz świata kulinarnego – czytamy, co było podawane na przyjęciach i bankietach, a za chwilę czytamy o tym, co gościło na stołach biednych i o akcjach dobroczynnych na rzecz głodujących.No i oczywiście dowiemy się z niej całą masę ciekawych rzeczy. Zastanawialiście się kiedyś, kto wymyślił kanapkę, puszki albo frytki? Dlaczego bistro nazywa się bistro, kto wynalazł kostkę rosołową i Maggi, zatyczkę do zlewu i dzbanek do parzenia kawy? Skąd się wzięły gwiazdki Michelina i który z kucharzy umiał przygotować jajko na 685 sposobów? Mnóstwo, całe mnóstwo fantastycznych informacji! Do tego sylwetki najsławniejszych kucharzy, anegdoty, okoliczności powstawania potraw, najsłynniejsze uczty i przełomowe momenty w historii.
Podsumowując W kuchni jak na wojnie to świetna pozycja, który zaspokoi i takich ciekawskich czytelników jak ja, i wszystkich zainteresowanych historią kuchni, i będzie wyśmienitym kąskiem dla wszystkich, którzy w jedzeniu widzą coś więcej, niż tylko śniadanie, obiad i kolację :) Bardzo, bardzo polecam!
bardziejlubieksiazki.pl
więcej Pokaż mimo toMaria Barbasiewicz to polska historyczka, autorka między innymi fantastycznej książki Warszawa perła Północy wydanej w jeszcze bardziej fantastycznej serii Metropolie RETRO Wydawnictwa PWN. W listopadzie 2015 roku pojawiła się jej nowa książka W kuchni jak na wojnie. Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku....