rozwiń zwiń

W kuchni jak na wojnie

Okładka książki W kuchni jak na wojnie
Maria Barbasiewicz Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN kulinaria, przepisy kulinarne
264 str. 4 godz. 24 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania:
2015-11-23
Data 1. wyd. pol.:
2015-11-23
Liczba stron:
264
Czas czytania
4 godz. 24 min.
Język:
polski
ISBN:
9788377059272
Tagi:
historia kuchnia
Średnia ocen

                7,5 7,5 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,5 / 10
17 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
1090
216

Na półkach:

bardziejlubieksiazki.pl

Maria Barbasiewicz to polska historyczka, autorka między innymi fantastycznej książki Warszawa perła Północy wydanej w jeszcze bardziej fantastycznej serii Metropolie RETRO Wydawnictwa PWN. W listopadzie 2015 roku pojawiła się jej nowa książka W kuchni jak na wojnie. Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku. Sam tytuł już pachnie wyśmienicie!

Wracając do kuchni. Myślicie, że książka o kuchni, jedzeniu i kucharzach jest nudna i bez sensu? Nie moglibyście się mylić bardziej! Maria Barbasiewicz udowadnia to na każdym kroku, a całą książkę połyka się w tempie ekspresowym. Całość opowieści podzielona jest na sześć części. Każda z nich rozpatruje inny aspekt jedzenia – autorka pisze o tym, czym jedzenie jest dla człowieka i czy jest tym samym zawsze i wszędzie. Czytamy, jak jadło się w czasach wojen, a jak w czasach pokoju. Możemy śledzić zmiany, jakie w kuchni zachodzą pod wpływem historii, czasów, wynalazków i odkryć. Poznajemy sylwetki pionierów, pierwszych wielkich kucharzy i autorów potraw, które dzisiaj są dla nas oczywiste. Dowiemy się, jak kuchnia wpływała na sztukę i jak sztuka wpływała na kuchnię. A na koniec, niespodzianka! Kilka (szkoda, że tak mało!) przepisów na potrawy, które zostały wymienione w tekście.

W kuchni jak na wojnie jest pełne kulinarnych skojarzeń w literaturze, filmie, kulturze. I pełna jest dygresji, co ja osobiście uważam za wielki plus. Dzięki temu nie jest to książka tylko o jedzeniu. Jest to pięknie nakreślona panorama tamtych czasów i społeczna opowieść o ludziach.Książka daje nam pełen obraz świata kulinarnego – czytamy, co było podawane na przyjęciach i bankietach, a za chwilę czytamy o tym, co gościło na stołach biednych i o akcjach dobroczynnych na rzecz głodujących.No i oczywiście dowiemy się z niej całą masę ciekawych rzeczy. Zastanawialiście się kiedyś, kto wymyślił kanapkę, puszki albo frytki? Dlaczego bistro nazywa się bistro, kto wynalazł kostkę rosołową i Maggi, zatyczkę do zlewu i dzbanek do parzenia kawy? Skąd się wzięły gwiazdki Michelina i który z kucharzy umiał przygotować jajko na 685 sposobów? Mnóstwo, całe mnóstwo fantastycznych informacji! Do tego sylwetki najsławniejszych kucharzy, anegdoty, okoliczności powstawania potraw, najsłynniejsze uczty i przełomowe momenty w historii.

Podsumowując W kuchni jak na wojnie to świetna pozycja, który zaspokoi i takich ciekawskich czytelników jak ja, i wszystkich zainteresowanych historią kuchni, i będzie wyśmienitym kąskiem dla wszystkich, którzy w jedzeniu widzą coś więcej, niż tylko śniadanie, obiad i kolację :) Bardzo, bardzo polecam!

bardziejlubieksiazki.pl

Maria Barbasiewicz to polska historyczka, autorka między innymi fantastycznej książki Warszawa perła Północy wydanej w jeszcze bardziej fantastycznej serii Metropolie RETRO Wydawnictwa PWN. W listopadzie 2015 roku pojawiła się jej nowa książka W kuchni jak na wojnie. Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku....

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    68
  • Przeczytane
    20
  • Posiadam
    9
  • Historia
    4
  • Kulinaria
    3
  • Kuchnia
    2
  • Kulinarnie
    2
  • Chcę w prezencie
    2
  • 2018
    2
  • Kuchnia
    2

Cytaty

Więcej
Maria Barbasiewicz W kuchni jak na wojnie Zobacz więcej
Maria Barbasiewicz W kuchni jak na wojnie Zobacz więcej
Więcej

Podobne książki

Przeczytaj także