Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Etyka a to, co jemy

Wydawnictwo: Czarna Owca
7,48 (44 ocen i 7 opinii) Zobacz oceny
10
3
9
7
8
14
7
11
6
5
5
3
4
0
3
0
2
1
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
978-83-7554-394-0
liczba stron
472
kategoria
zdrowie, medycyna
język
polski

Co tak naprawdę wiemy o produktach, które zjadamy? W sklepach spożywczych wybieramy kuszące wyglądem towary, nie myśląc o ich pochodzeniu. Nie znamy zatem przerażającej strony procesu ich produkcji, ukrytej pod płaszczykiem eleganckich sklepowych opakowań. Własnymi pieniędzmi napędzamy działania, których świadomie nigdy byśmy nie poparli. Tę ponurą prawdę odsłaniają Peter Singer, jeden z...

Co tak naprawdę wiemy o produktach, które zjadamy? W sklepach spożywczych wybieramy kuszące wyglądem towary, nie myśląc o ich pochodzeniu. Nie znamy zatem przerażającej strony procesu ich produkcji, ukrytej pod płaszczykiem eleganckich sklepowych opakowań. Własnymi pieniędzmi napędzamy działania, których świadomie nigdy byśmy nie poparli. Tę ponurą prawdę odsłaniają Peter Singer, jeden z największych autorytetów współczesnej filozofii, i Jim Mason, pisarz i prawnik wyczulony na problemy środowiska naturalnego. Wyruszają w szokującą, choć pouczającą podróż przez tajemnice, które producenci żywności wolą przemilczeć. Tak docierają do pytania: jak kupować i jeść etycznie?

 

źródło opisu: Czarna Owca 2012

źródło okładki: Czarna Owca 2012

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 0

Peter Singer w mediach otrzymał już łatkę "guru" ruchu wegan - problem polega na tym, że jego podejście wcale nie jest dla samych wegan oczywiste ani reprezentatywne.

Uzasadnia on wybór diety bezmięsnej na gruncie etyki, a konkretnie założeń utylitaryzmu.

W największym skrócie opierają się one na postawie zwanej filozofią zdrowego rozsądku. Jest to kierunek etyki, według którego najwyższym dobrem jest pożytek jednostki lub społeczeństwa, a celem wszelkiego działania powinno być największe szczęście największej liczby istot żywych.

Brzmi pięknie? Jak to teorie. W praktyce już nie do końca, bo w określonych wypadkach daje się tą regułą uzasadnić akty sprzeczne z "pięknem idei". Jest to rozumowe, poparte logiczną argumentacją filozoficzną podejście, którego nikomu nie bronię, natomiast brak w tym istoty weganizmu - serca i empatii - które nie potrzebują uzasadnień. Jak w każdej dyspucie, z argumentami Petera Singera można polemizować, obalać je lub zmieniać ich sens...

Dla większości znanych mi wegan nie ma to znaczenia, ponieważ kierują się sercem i utylitarne podejście nie daje wcale lepszych argumentów niż moja odwiedź na do znudzenia zadawane mi pytanie: ale dlaczego właściwie zostałeś weganinem?

Przeczytałem bardziej z obowiązku, gdyż jest to głos w ważnej dyskusji, która prowadzić ma do zmiany świadomości, nas, czujących i myślących ludzi, wciąż tkwiących w okowach wiary w swe niezbywalne prawa do rozporządzania życiem innych, czujących i myślących, istot.

Mnie ten głos nie przekonuje. Dołącza do chóru szukających uzasadnienia dla czegoś co dla mnie jest oczywiste i mieści się w bardzo prostej odpowiedzi...
To dlaczego właściwie zostałeś weganinem?

...follow the white rabbit...

.:exile:.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Eleonora i Park

Rainbow Rowell urzeka mnie sposobem w jaki kreuje wewnętrzny świat bohaterów. Chociaż nie utożsamiam się z żadnym z nich to jednak dzięki odpowiednio...

zgłoś błąd zgłoś błąd