Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Od konsumpcji do konspiracji czyli warszawskie lokale gastronomiczne 1939-1944

6 (2 ocen i 0 opinii) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
0
7
0
6
2
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
978-83-7436-306-8
liczba stron
232
słowa kluczowe
okupacja Warszawa wojenna
kategoria
historyczna
język
polski
dodała
Różyczka

Bary, restauracje i kawiarnie od zawsze pełniły istotną rolę w życiu społeczeństwa. Tu plotkowano, jedzono, wymieniano się informacjami, odpoczywano. Bywanie w lokalach stało się standardem. Wojna, która gwałtownie wtargnęła w życie Polaków, wymusiła pewne przemiany w ich codziennej egzystencji. Wielu mieszkańców Warszawy jednak nie zrezygnowało z odwiedzania kin, rewii, lokali...

Bary, restauracje i kawiarnie od zawsze pełniły istotną rolę w życiu społeczeństwa. Tu plotkowano, jedzono, wymieniano się informacjami, odpoczywano. Bywanie w lokalach stało się standardem. Wojna, która gwałtownie wtargnęła w życie Polaków, wymusiła pewne przemiany w ich codziennej egzystencji. Wielu mieszkańców Warszawy jednak nie zrezygnowało z odwiedzania kin, rewii, lokali gastronomicznych i prowadzenia, choć w minimalnym stopniu, przedwojennego życia towarzyskiego.
W tym czasie restauracje, bary i kawiarnie zaczęły pełnić dodatkowe funkcje (m.in. komórki konspiracyjne i "czarnorynkowa kawiarniana giełda"). Ciekawostką są też informacje dotyczące funkcjonowania lokali "Nur fur

Polen" i "Nur fur Deutsche".
Praca stanowi również opis codziennej działalności zakładów, czyli m.in. zaopatrywania się w jedzenie, tworzenia menu itp. Znaleźć tu też można charakterystykę gości oraz kelnerów pracujących w stołecznych gastronomikach.

 

źródło opisu: Wydawnictwo regionalne Warszawa

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (11)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 741
finaju | 2014-02-09
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: luty 2013
książek: 586
Dosiak | 2012-11-23
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 01 grudnia 2012
książek: 89
Wildjack | 2015-01-03
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 1501
katjak1 | 2014-10-23
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 2022
Calamity_kitty | 2014-02-24
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 395
Lavella | 2013-05-29
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 1475
ola | 2013-04-26
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 2036
Mansfield | 2012-12-14
książek: 1373
castagna | 2012-11-15
książek: 700
davinczi | 2012-11-02
zobacz kolejne z 1 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
zgłoś błąd zgłoś błąd