100 roślin w twojej kuchni
- Kategoria:
- poradniki
- Wydawnictwo:
- PZWL Wydawnictwo Lekarskie
- Data wydania:
- 2007-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2007-01-01
- Liczba stron:
- 492
- Czas czytania
- 8 godz. 12 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788320033090
Na przestrzeni wieków nasza kuchnia rozwijała się na bazie regionalnych owoców, warzyw i ziół. Przywożone przez wędrownych kupców, odkrywców dalekich krain i powracających z wojennych wypraw roślinne nowinki zadomowiły się w naszych spiżarniach i ogrodach.To właśnie roślinom, ich właściwościom smakowym, odżywczym i zdrowotnym jest poświęcony nasz poradnik. Doświadczona technolog żywienia i dietetyk opracowała informacje o 100 popularnych roślinach, które mają zastosowanie w naszej kuchni.Autorka opisuje owoce krajowe i egzotyczne, warzywa, zioła lecznicze oraz przyprawy, które odgrywają znaczną rolę w żywieniu człowieka i mają wpływ na stan jego zdrowia. Nie zapomina też o używkach, takich jak: kawa, herbata i kakao.Książka zawiera ponad 900 przepisów z kuchni polskiej i różnych krajów świata na zupy, dania główne, przystawki, sałatki, ciasta, desery, napoje, nalewki i konfitury.W tabelach można znaleźć informacje o zawartości witamin, wapnia, żelaza, potasu i innych składników odżywczych w różnych roślinach i przetworach oraz zalecane normy żywienia na wybrane składniki odżywcze.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 6
- 4
- 1
- 1
Opinia
Rosnąca świadomość dotycząca zdrowego jedzenia sprawia, że ludzie z coraz większą świadomością żywią się. Dzięki łatwej dostępności wielu egzotycznych roślin mogą wprowadzać do swojej kuchni egzotyczne przepisy, eksperymentować ze smakami i dostarczać organizmowi niezbędnych składników. „Sto roślin w twojej kuchni” to książka, w której znajdziemy przepisy z wykorzystaniem znanych nam owoców, warzyw oraz ziół dostępnych w naszych ogrodach lub sklepach.
Lekturę podzielono na cztery części: 1) Owoce, 2) Warzywa, 3) Zioła lecznicze i przyprawowe, 4) Używki. O każdej roślinie przeczytamy podstawowe informacje: od wyglądu, przez walory odżywcze, właściwości lecznicze, po porady praktyczne dotyczące wykorzystania oraz przygotowania, a następnie kilka przepisów pozwalających wykorzystać ją jako dodatek do deseru, dań mięsnych, zup, a w przypadku owoców nawet nalewek.
Potrawy są bardzo ciekawe i smaczne. Dzięki zawartym w książce przepisom nie tylko będziemy zdrowiej się żywić, ale też dbać o zdrowie. Publikacja jest dość obszerna (ponad 400 stron) i pozostaje żałować, że nie jest w grubej oprawie, ponieważ na pewno nie raz po nią sięgniemy. Dużym plusem jest też to, że są to przepisy na 2-6 osób, czyli tak, aby najeść się, a nie przejadać.
Całość przemyślana, przejrzysta i każdy, kto sięga po tę książkę bez problemu odnajdzie się w niej. Poza spisem treści znajdującym się na początku książki (wg roślin), pozwalającym nam na wykorzystanie dostępnych materiałów, w indeksie znajdziemy również spis przepisów. W książce nie zabraknie też informacji o różnych schorzeniach i wykorzystaniu roślin w walce z nimi. Ponad to na końcu książki znajdują się tabelki z zawartością witamin, składników leczniczych, co pomoże nam jak najlepiej wykorzystać bogactwo natury.
Książkę polecam miłośnikom gotowania, zdrowego żywienia, osobom z różnorodnymi problemami zdrowotnymi, chcącym żywić się zdrowo.
Rosnąca świadomość dotycząca zdrowego jedzenia sprawia, że ludzie z coraz większą świadomością żywią się. Dzięki łatwej dostępności wielu egzotycznych roślin mogą wprowadzać do swojej kuchni egzotyczne przepisy, eksperymentować ze smakami i dostarczać organizmowi niezbędnych składników. „Sto roślin w twojej kuchni” to książka, w której znajdziemy przepisy z wykorzystaniem...
więcej Pokaż mimo to