Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
9 (2 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
0
9
2
8
0
7
0
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788320033090
liczba stron
492
kategoria
poradniki
język
polski

Na przestrzeni wieków nasza kuchnia rozwijała się na bazie regionalnych owoców, warzyw i ziół. Przywożone przez wędrownych kupców, odkrywców dalekich krain i powracających z wojennych wypraw roślinne nowinki zadomowiły się w naszych spiżarniach i ogrodach.To właśnie roślinom, ich właściwościom smakowym, odżywczym i zdrowotnym jest poświęcony nasz poradnik. Doświadczona technolog żywienia i...

Na przestrzeni wieków nasza kuchnia rozwijała się na bazie regionalnych owoców, warzyw i ziół. Przywożone przez wędrownych kupców, odkrywców dalekich krain i powracających z wojennych wypraw roślinne nowinki zadomowiły się w naszych spiżarniach i ogrodach.To właśnie roślinom, ich właściwościom smakowym, odżywczym i zdrowotnym jest poświęcony nasz poradnik. Doświadczona technolog żywienia i dietetyk opracowała informacje o 100 popularnych roślinach, które mają zastosowanie w naszej kuchni.Autorka opisuje owoce krajowe i egzotyczne, warzywa, zioła lecznicze oraz przyprawy, które odgrywają znaczną rolę w żywieniu człowieka i mają wpływ na stan jego zdrowia. Nie zapomina też o używkach, takich jak: kawa, herbata i kakao.Książka zawiera ponad 900 przepisów z kuchni polskiej i różnych krajów świata na zupy, dania główne, przystawki, sałatki, ciasta, desery, napoje, nalewki i konfitury.W tabelach można znaleźć informacje o zawartości witamin, wapnia, żelaza, potasu i innych składników odżywczych w różnych roślinach i przetworach oraz zalecane normy żywienia na wybrane składniki odżywcze.

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 4079
AnnaSikorska | 2017-06-26
Na półkach: Przeczytane

Rosnąca świadomość dotycząca zdrowego jedzenia sprawia, że ludzie z coraz większą świadomością żywią się. Dzięki łatwej dostępności wielu egzotycznych roślin mogą wprowadzać do swojej kuchni egzotyczne przepisy, eksperymentować ze smakami i dostarczać organizmowi niezbędnych składników. „Sto roślin w twojej kuchni” to książka, w której znajdziemy przepisy z wykorzystaniem znanych nam owoców, warzyw oraz ziół dostępnych w naszych ogrodach lub sklepach.
Lekturę podzielono na cztery części: 1) Owoce, 2) Warzywa, 3) Zioła lecznicze i przyprawowe, 4) Używki. O każdej roślinie przeczytamy podstawowe informacje: od wyglądu, przez walory odżywcze, właściwości lecznicze, po porady praktyczne dotyczące wykorzystania oraz przygotowania, a następnie kilka przepisów pozwalających wykorzystać ją jako dodatek do deseru, dań mięsnych, zup, a w przypadku owoców nawet nalewek.
Potrawy są bardzo ciekawe i smaczne. Dzięki zawartym w książce przepisom nie tylko będziemy zdrowiej się żywić, ale też dbać o zdrowie. Publikacja jest dość obszerna (ponad 400 stron) i pozostaje żałować, że nie jest w grubej oprawie, ponieważ na pewno nie raz po nią sięgniemy. Dużym plusem jest też to, że są to przepisy na 2-6 osób, czyli tak, aby najeść się, a nie przejadać.
Całość przemyślana, przejrzysta i każdy, kto sięga po tę książkę bez problemu odnajdzie się w niej. Poza spisem treści znajdującym się na początku książki (wg roślin), pozwalającym nam na wykorzystanie dostępnych materiałów, w indeksie znajdziemy również spis przepisów. W książce nie zabraknie też informacji o różnych schorzeniach i wykorzystaniu roślin w walce z nimi. Ponad to na końcu książki znajdują się tabelki z zawartością witamin, składników leczniczych, co pomoże nam jak najlepiej wykorzystać bogactwo natury.
Książkę polecam miłośnikom gotowania, zdrowego żywienia, osobom z różnorodnymi problemami zdrowotnymi, chcącym żywić się zdrowo.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Komornik III. Kant

Co cóż. Tom pierwszy rzucał na kolana, w tomie drugim krew szła oczami a to wszystko okraszone było nutką specyficznego humoru, który stawiał nas w od...

zgłoś błąd zgłoś błąd