Śródziemnomorskie lato. Sezon na Lazurowym Wybrzeżu i Costa Bella
- Kategoria:
- literatura podróżnicza
- Tytuł oryginału:
- Mediterranean Summer
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Literackie
- Data wydania:
- 2012-04-19
- Data 1. wyd. pol.:
- 2012-04-19
- Liczba stron:
- 421
- Czas czytania
- 7 godz. 1 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788308048627
- Tłumacz:
- Sylwia Trzaska
- Tagi:
- Morze Śródziemne Lazurowe Wybrzeże kulinaria kuchnia włoska gotowanie rejs Włochy Sardynia Korsyka
„Literatura podróżniczo-kulinarna w najlepszym wydaniu...” – San Francisco Examiner
„Fascynująca, o szybkim tempie i świetnie napisana... W śródziemnomorskich portach David niestrudzenie poszukiwał najlepszych regionalnych produktów i składników. Bez reszty – on, kucharz z Ameryki – zadurzył się i zanurzył w śródziemnomorskiej – francuskiej i włoskiej tradycji kulinarnej. I tak narodził się wielki kulinarny talent. Brawo!” – Jacques Pépin, słynny szef kuchni, autor wielu książek i programów kulinarnych, wieloletni współpracownik Julii Child
„Książka nafaszerowana marzeniami. Jest to prawdziwa podróż naszych marzeń – w towarzystwie kucharza, który uwija się pomiędzy stoiskami nadmorskich targów, by przygotować ucztę godną bogów. Czytelnika uwodzą zarówno smakowite posiłki, jak i porty, do których jacht zawija. Dla bohatera i autora książki rejs luksusowym jachtem jest także doświadczeniem edukacyjnym – ciężko zdobyte uznanie w oczach pracodawców i śmiałe wyzwania, jakie przed nim stawiają, zmieniają go w osobę, która dobrze wie, kim chce być i czego oczekuje od życia. Ta książka to świetny towarzysz wakacji w jakimś rajskim zakątku.” – Frances Mayes
„Proszę bardzo, po prostu zaokrętuj szefa kuchni na pokład jachtu żeglującego wzdłuż włoskiego wybrzeża, a za chwilę będziesz trzymał w ręku ponad czterystustronicowy opis wakacji... eskapistyczną opowieść, pełną kulinarnych przepisów i zapachu morskiej bryzy.” – The New York Times
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 100
- 86
- 30
- 5
- 4
- 3
- 3
- 3
- 2
- 2
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Śródziemnomorskie lato. Sezon na Lazurowym Wybrzeżu i Costa Bella
Dodaj cytat
Opinia
Autor książki, David Shalleck jest amerykańskim szefem kuchni i producentem telewizyjnym. W "Śródziemnomorskim lecie" opowiada on, jak po kilku latach spędzonych we Włoszech, na praktykowaniu w tamtejszych restauracjach, trafił jako szef kuchni na luksusowy jacht, będący w posiadaniu bliżej niezidentyfikowanych włoskich milionerów. Spędził na nim kilka miesięcy, pływając wzdłuż Lazurowego Wybrzeża i Półwyspu Apenińskiego, przygotowując potrawy alla cucina italiana, pod dyktando wymagającej Signory. Nie wiadomo dokładnie, kiedy odbył się ten rejs, co trochę przeszkadzało mi w odbiorze książki – wnioskuję, że dobrych kilkanaście lat temu.
"Śródziemnomorskie lato" jest pełne opisów jedzenia: poczynając od wypraw na targi po niezbędne składniki, przez opisy gotowania, podawania potraw, a skończywszy na przepisach, umieszczonych na końcu książki. Widać, że autor zna się na rzeczy, bo czytając to aż ślinka cieknie do ust, chce się pobiec do kuchni i przyrządzić jakąś sałatkę alla caprese lub spaghetti z krewetkami i sosem pomidorowym ;) Niewątpliwie lektura "Śródziemnomorskiego lata" będzie najciekawsza dla osób, które lubią pichcić. O ile jednak w gotowaniu Shalleck jest artystą, o tyle reszta – opisy żeglowania, zwiedzanych miasteczek – pozostaje na raczej rzemieślniczym poziomie. Styl powieści jest prosty, próżno szukać tu poetyckich porównań czy wyrafinowanych opisów – Shalleck opisuje rzeczy takimi, jakimi są. Za to rzetelnie, prawdziwie. Brakowało mi w tym trochę luzu, odrobinę poczucia humoru, jakiejś anegdoty... Nie znajdziemy tu też akcji sensu stricte, żadnych zwariowanych przygód. Autor to solidny człowiek, wyznający zasadę najpierw obowiązek, potem przyjemność. Pobyt na jachcie był dla niego przede wszystkim pracą, pracą i jeszcze raz pracą, przepustką do dalszej kariery. Momentami pojawiały się w książce dość sztywne formułowania, które przyprawiały mnie o niemiły dreszczyk, bo kojarzyły mi się raczej z obozem wojskowym, niż z wakacjami, np. odpowiedzialność, etyka pracy, dyscyplina.
Mimo tych niedociągnięć, lektura rzeczywiście mnie wciągnęła, wprawiając w iście wakacyjny nastrój. Bo cóż może być bardziej wakacyjnego niż żeglowanie po Morzu Śródziemnym?
Autor książki, David Shalleck jest amerykańskim szefem kuchni i producentem telewizyjnym. W "Śródziemnomorskim lecie" opowiada on, jak po kilku latach spędzonych we Włoszech, na praktykowaniu w tamtejszych restauracjach, trafił jako szef kuchni na luksusowy jacht, będący w posiadaniu bliżej niezidentyfikowanych włoskich milionerów. Spędził na nim kilka miesięcy, pływając...
więcej Pokaż mimo to