Przyprawy i zioła

Okładka książki Przyprawy i zioła
Kathryn Hawkins Wydawnictwo: MWK Sp. z o.o. kulinaria, przepisy kulinarne
160 str. 2 godz. 40 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
MWK Sp. z o.o.
Liczba stron:
160
Czas czytania
2 godz. 40 min.
Język:
polski
ISBN:
9788361065203
Średnia ocen

                5,8 5,8 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
5,8 / 10
5 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
2266
422

Na półkach: , ,

Bardzo ładnie ilustrowany praktyczny przewodnik o ziołach i przyprawach w kuchni, dla wzbogacenia smaku, uwzględniający krótko także ich właściwości zdrowotne. Rozróżnienie miedzy ziołem a przyprawą jest nieostre, ostatecznie przykładowo bazylia trafiła do ziół, a cynamon do przypraw (o które toczyły się zacięte wojny handlowe). Mamy tu opis rośliny oraz jej zastosowanie kulinarne. Często za opisem rośliny jest przepis na potrawę z jej użyciem.
Bardzo ciekawy jest rozdział "Krótka historia przypraw". Cytuję "koń był warty 450 g szafranu, za owcę można było kupić 450 g imbiru, a za krowę - 900 g gałki muszkatałowej" (mowa o renesansie). Ziarenkami pieprzu płacono podatki i czynsz. Wyznaczano morskie szlaki handlowe, tworzono kompanie. Przez rok 1690 Holendrzy mieli wyłączność na handel goździkami, ponieważ spalili wszystkie drzewa goździkowe poza "swoją" wyspą.
Ostatni rozdział to przepisy na mieszanki ziołowo-przyprawowe.

Użyteczna książka w kuchni.

Bardzo ładnie ilustrowany praktyczny przewodnik o ziołach i przyprawach w kuchni, dla wzbogacenia smaku, uwzględniający krótko także ich właściwości zdrowotne. Rozróżnienie miedzy ziołem a przyprawą jest nieostre, ostatecznie przykładowo bazylia trafiła do ziół, a cynamon do przypraw (o które toczyły się zacięte wojny handlowe). Mamy tu opis rośliny oraz jej zastosowanie...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    13
  • Przeczytane
    7
  • Posiadam
    2
  • Do kupienia
    1
  • Biblioteka
    1
  • Moje hobby
    1
  • Do czytania tu lub tam
    1
  • Miód / przyprawy
    1
  • Wyzwanie LC 2022
    1
  • Jedzonko
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Przyprawy i zioła


Podobne książki

Przeczytaj także