Przyprawy i zioła
160 str.
2 godz. 40 min.
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- MWK Sp. z o.o.
- Liczba stron:
- 160
- Czas czytania
- 2 godz. 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788361065203
Porady dotyczące przygotowania i użycia najrozmaitszych ziół i przypraw oraz interesujące przepisy kulinarne
Opis ziół i przypraw z uwzględnieniem ich przydatności kulinarnej i ich zasadniczymi właściwościami
Historia ziół i przypraw oraz praktyczne wskazówki do ich uprawy i zbioru
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 13
- 7
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Opinia
Bardzo ładnie ilustrowany praktyczny przewodnik o ziołach i przyprawach w kuchni, dla wzbogacenia smaku, uwzględniający krótko także ich właściwości zdrowotne. Rozróżnienie miedzy ziołem a przyprawą jest nieostre, ostatecznie przykładowo bazylia trafiła do ziół, a cynamon do przypraw (o które toczyły się zacięte wojny handlowe). Mamy tu opis rośliny oraz jej zastosowanie kulinarne. Często za opisem rośliny jest przepis na potrawę z jej użyciem.
Bardzo ciekawy jest rozdział "Krótka historia przypraw". Cytuję "koń był warty 450 g szafranu, za owcę można było kupić 450 g imbiru, a za krowę - 900 g gałki muszkatałowej" (mowa o renesansie). Ziarenkami pieprzu płacono podatki i czynsz. Wyznaczano morskie szlaki handlowe, tworzono kompanie. Przez rok 1690 Holendrzy mieli wyłączność na handel goździkami, ponieważ spalili wszystkie drzewa goździkowe poza "swoją" wyspą.
Ostatni rozdział to przepisy na mieszanki ziołowo-przyprawowe.
Użyteczna książka w kuchni.
Bardzo ładnie ilustrowany praktyczny przewodnik o ziołach i przyprawach w kuchni, dla wzbogacenia smaku, uwzględniający krótko także ich właściwości zdrowotne. Rozróżnienie miedzy ziołem a przyprawą jest nieostre, ostatecznie przykładowo bazylia trafiła do ziół, a cynamon do przypraw (o które toczyły się zacięte wojny handlowe). Mamy tu opis rośliny oraz jej zastosowanie...
więcej Pokaż mimo to